Sverige
23 november 19:30
Ridsportplus

Här hittar du Ryttargalans vinnare

Ryttargalan 2022Årets Ryttargala är avklarad. Priser har delats ut till de främsta inom ridsporten 2022. Ridsport följde galan steg för steg.

Här hittar du Ryttargalans vinnare
Ridsports läsare röstade fram hoppryttaren André Brandt till Årets komet 2022. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu har den startat – Ryttargalan 2022. De celebra gästerna vandrar på den röda mattan, minglar och sätter sig för att inta en galamiddag, med avbrott för prisutdelningsceremonier och underhållning.

Cool ridskolehäst

Först ut är Årets Ridskolehäst. Priset går till Coolboy Rory, en trygg och viktbärande skimmel som varit på Sundsvalls Ridklubb i nio år. Utan en sjukdag.
– Det här är min bästa arbetskompis, säger ridskolechef Catarina Svanstedt.

_i2a8367ny
Cool Boy Rory med en av sina ryttare, 83-åriga Carin Nyström. Foto: Susanne Walström

 

Pris till sportkörning

Morgondagens stjärna delas ut till Linnea Kristiansen som tävlar sportkörning, enbet. Hon är 23 år och kommer från Huskvarna.

Nomineringen lyder: ”Visade klass redan 2018 med guld i ungdoms-EM och följde i år upp med ett silver i U25-EM bakom Lady Lexington. I framgångsformulan finns genuin hästkunskap och allsidig träning som huvudingredienser. Kör nu med rak kurs mot världstoppen.”

Caspian 15 är morgondagens häst

Morgondagens häst är Caspian 15 (f -14 e. LB Crumble – Heraldik xx, uppfödare Hans Beil, ägare Claas Hermann Romeike, Ryttare Louise Romeike.)

Caspian 15 är ”en komplett häst med allt som krävs i dagens fälttävlan. Poängplockare på  dressyrbanan och ett atletiskt kraftpaket i terrängen med rätt nerv och hoppteknik. Inget verkar svårt för denna dynamiska häst som älskar sitt jobb och redan levererat jämna och höga resultat på trestjärnig nivå”, enligt juryn.

Cosmos uppfödare prisas

Sören Savgren är årets uppfödare. Han kan inte vara med på galan eftersom hans hund blivit akut sjuk, något som får publiken att sorla medkännande.

Årets Uppfödare Sören Savgren
Sören Savgren. oto: Susanne Walström

Sören Savgren har fött upp Markan Cosmopolit (f -11, SWB e Cohiba u Cohiba e Calido I, äg Markan Strömsholm, ryttare Jens Fredricson). Cosmo fick galoppera över stock och sten,  och på köpet blev han en ”stark och ursvensk produkt”, enligt nomineringstexten, som vidare skriver: ”Vuxenhobby har Sören Savgren kallat sin 20-åriga verksamhet. Nu kan han lägga till, i världsmästarklass”.

Bredd på Årets Tränares elever

Årets tränare är Catrin Henriksson.
– Jag tror att jag vinner för att jag har bredden och hjälper alla från nybörjare till interationell nivå, säger hon på scenen i Grand Hotel.

”Priset går till en tränare som oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt”, enligt juryn.

Årets kämpe väcker känslor

Årets kämpe är Helena Warme Erlandsson. Hon hittades på marken i ridhuset efter en avfallning och rider nu igen. ”Det är bara att träna”, sa hennes bror när hon låg på sjukhuset. Och hon lydde rådet, även om det kändes omöjligt just då.

Helena Warme Erlandssons tränare Mia von Essen försöker att inte fokusera på begränsningar, utan att det ska gå framåt,

När Helena Warme Eriksson fått sitt pris från prisutdelaren Patrik Kittel får hon rungande applåder.

Roland Thunholm prisas

Årets hederspris går till ridsportfotografen Roland Thunholm. I filmen som presenteras på galan uttalar sig Malin Baryard-Johnsson, Antonia Ax:son Johnson liksom Ridsports redaktionschef Lena Sellman om hur mycket Roland Thunholm betytt.

Pristagaren går förvånad upp på scen och Malin Baryard Johnsson tar över hans kamera och fotograferar fotografen. Publiken ställer sig upp och applåderar.

Roland

Ombytta roller. Malin håller i kameran och Roland blir fotad.

0r6a0109_1(1)
Roland Thunholm har bevakat ridsporten flitigare än någon annan fotograf i Sverige. Foto: Malin Baryard Johnsson

Sebastian Ulrich årets hästskötare

Det är Therese Nilshagens hästskötare Sebastian Ulrich som får priset. Han är dock inte på plats på galan eftersom han just nu lastar av Dante Weltino på Friends.

Årets ryttare och kusk

Henrik von Eckermann får priset inom hoppning, Patrik Kittel inom dressyr, och Frida Andersen prisas för sina insatser i fälttävlan. Ella Lindblom kniper priset inom distans, och Johan Herner inom sportkörning.

0r6a0043
Årets ryttare och kusk. Foto: Roland Thunholm

Ridsport är årets jubilar

Vem får årets pris Årets Jubilar? Jo, tidningen Ridsport, som fyller 50 år. ”Då var ju till och med Rolf-Göran Bengtsson ung”, skämtar Henrik Johnsson på scenen.

När Henrik Johnsson frågar hur många som läser Ridsport är det fullt av händer som sträcks upp i luften inne i salen på Grand Hotel.

Årets komet

André Brandt tar emot tidningen Ridsports pris Årets Komet. Hans närmsta framtidsplaner är att försöka kvala till Scandinavium.

Det var Ridsports webbchef Lina Nydahl som delade ut priset Årets Komet, iklädd en klänning gjord av kreditkort(!).

0r6a0248(1)
Ridsports LIna Nydahl delar ut priset som röstats fram av tidningens läsare. Foto: Roland Thunholm

Ridlärare som får energi av eleverna

Årets ridlärare är Anette Liljegren, som  i över 30 år jobbat hos Örestads Ryttaresällskap i Malmö.
– Att få det här priset är fantastiskt. Det är elevernas guldkant på tillvaron att komma till ridskolan och jag är alltid väldigt glad att möta dem, säger Anette Liljegren.
Mötet med eleverna, hästarna och glädjen i att se dem lyckas, det är drivkraften i ridlärarjobbet, menar Anette Liljegren.
– Jag får så mycket energi av mina elever. Alla är så positiva när de kommer hit och för många är ridlektionen guldkanten på veckan. Då är det lätt att ge tillbaka också.
– Ridning handlar mycket om känsla. Lyckas jag förmedla den och få ryttare och häst att hitta varandra, att allting liksom faller på plats – det är helt magiskt. Det spelar ingen roll om det handlar om första galoppen eller svåra dressyrrörelser.

Arvika är Årets Ridklubb

Som Ridsport tidigare rapporterat är Arvika Ridklubb Årets Ridklubb. Läs mer i länken.

0r6a0402
Glada pristagare från Arvika. Foto: Roland Thunholm

Årets bragd till King Henrik

Inte helt oväntat är det Henrik von Eckermann som får det ärofyllda priset Årets Bragd. Publiken tjoar, busvisslar och tjuter när storbildsskärmen visar finalrundan.

– Jag var glad att jag gjorde saker som jag gjorde, och inte gjorde andra saker, säger Henrik von Eckermann och publiken skrattar.

0r6a0077
Kungarnas kung – Henrik von Eckermann. Foto: Roland Thunholm

Årets häst – ännu en kung

Tala om storslam – King Edward får priset Årets Häst. Janika Sprunger går upp på scenen för att hjälpa maken hämta priset.
– King Edward är ett geni, säger Henrik von Eckermann.

0r6a0183
Äkta paret Janika Sprunger och Henrik von Eckermann. Foto::Roland Thunholm
0r6a0290
Alla upp på scenen! Foto: Roland Thunholm

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden