Körning
27 november 2021 20:48
Ridsportplus

Mästaren tillbaka i storform

SIHS 2021Boyd Exell, regerande världsmästare och världsetta, såg till att ordningen blev återställd när han på lördagskvällen vann fyrspannens världscup inför fullsatta läktare i Friends Arena.

Mästaren tillbaka i storform
Boyd Exell var tillbaka i fin form när världscupen avgjordes i Friends. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Mästarnas mästare Boyd Exell från Australien var inte nöjd efter tredjeplatsen i torsdagens uppvärmning och såg till att öka tempot i världscupklassen – det blev en rejäl putsning av ledartiden i grundomgången.

  – Jag köpte en ny häst för två veckor sedan av ungerske kusken Jósef Dobrovitz, Neapolitano Nimrod, och vi använde honom i torsdags. Han gjorde ett toppenjobb men det blev lite för mycket för min koncentration, med en stånghäst som var lite för entusiastisk och samtidigt en ny förlöpare. Så idag tog jag in en äldre förlöpare igen, rutinerade Rocket, berättar Exell om sitt spann.

  Tillsammans med torsdagens segrare, tyske Michael Brauchle, och belgaren Glenn Geerts gick Exell vidare till omkörning över en kortare bana med färre hinder.

  Här fanns det ingen tvekan om vem som var bäst ikväll – Boyd Exell levererade ännu en snabb runda utan hinderfel. Även Glenn Geerts, välkänd i svenska körsporten som tränare, klarade båda rundorna utan hinderfel men fick se sig slagen av mästaren Exell. Brauchle tog hand om tredjeplatsen.

  Fantastisk stämning

  I Exells vinnande spann ingick Bajnok (val f -03, e Conversano XXIII-Conversano XXXII, uppf Konkoly Zoltán, äg Exell Holding), Conversano Poker (val f -04, e Conversano XXIII-Conversano XXII, uppf Imi 55 Kft, äg Scarlett Hertroijs), Mad Max (OLDBG val f -13, e Millennium-Relevant, uppf Günther Vorwerk-Woebkenberg, äg Hugh Scott-Barrett) och Rocket (val f -07, okänd härst, äg Exell Holding).

  – Det var en fantastisk stämning inne i arenan idag, publiken applåderade redan innan vi hade startat. Hästarna var verkligen pigga, det var stor skillnad från i torsdags när det var ganska tomt här, konstaterade Boyd Exell på presskonferensen.

  – Det är en utbildad publik här i Sverige, de är unga och entusiastiska – om man gör en bra runda så blir de uppspelta, menade han.

  Nya kollegor

  Glenn Geerts var väldigt nöjd med sitt spann, som inte har gjort många tävlingar tillsammans.
  – Det här är vår andra tävling. Det är äldre hästar som vanligtvis går utomhus, men det är bara en av dem som brukar går i fyrspann – de andra är två parhästar och en enbetshäst. Så det är fantastiskt hur mycket de har vuxit som team på kort tid, sa en stolt Geerts.

  Tyske Michael Brauchle hade ett par missar med sina hästar och hoppas nu på att teamet ska jobba ihop sig till nästa tävling.

  Fyrspannens världscupsäsong har redan haft ett par inställda deltävlingar men fortsätter nu med Geneve och Lomdon, och därefter väntar Mechelen.
  – Men vi är lite oroliga för Mechelen med tanke på coronapandemin, vi vet inte om den blir av men vi hoppas det. Det är mycket jobb att hålla igång hästarna för inomhussäsongen så vi vill verkligen att världscupen ska kunna fortsätta, sa Exell och fick medhåll av de andra toppkuskarna.

  Resultat

  Boyd Exell-prizegiving 4 211127 Rt
  Prisutdelning efter världscupkörningen. Foto: Roland Thunholm
  Glenn-geerts
  Glenn Geerts var nöjd efter sin runda. Foto: Roland Thunholm
  Michael-brauchle
  Segraren i uppvärmningen, Michael Brauchle, fick nöja sig med tredjeplatsen. Foto: Roland Thunholm
  Fredrik-persson
  Fredrik Persson fick agera för-kusk när världscupen i fyrspann skulle avgöras i Friends. Speakern Mattias Gårdlund fick åka med. Foto: Roland Thunholm

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden