Fälttävlan
7 januari 2021 17:15

MIM-tekniken blir obligatorisk på nya hinder

Nya reglerFEI har tagit beslut om att alla nya terränghinder som tillverkas för internationell nivå, och som kan göras utlösningsbara, nu ska vara försedda med den svenska MIM-tekniken.

MIM-tekniken blir obligatorisk på nya hinder
Ett hinder med MIM-konstruktionen, här på Cornbury House Horse Trials förra året. Foto: Sarah Farnsworth Photography

Gruppen hos FEI, som är ansvarig för riskhanteringen inom fälttävlan, har beslutat att alla nya utlösningsbara hinder som tillverkas efter den 1 januari 2021 ska ha MIM-teknik, en teknik som tagits fram av svenske Mats Björnetun för att förhindra rotationsfall i terrängen.

Tekniken har använts på internationella tävlingar i över tio år, men har tidigare endast varit en rekommendation från FEI – från årsskiftet blir det istället obligatoriskt på alla nya utlösningsbara hinder som ska användas på internationella tävlingar, från enstjärnig till femstjärnig klass.

Nytt clip för annan typ av hinder

Det finns nu även ett nytt, gult MIM-clip som löser ut vid ett lägre tryck än det första röda MIM-clipset, som ska användas på hinder som hoppas i vinkel, som spetsar, och även för hinder konstruerade som bord.

– Tekniken med de utlösningsbara clipsen, när de används och monteras korrekt, kommer att ha stor inverkan på sporten; det har varit svårt att hitta något som fungerar bra med spetsar och hinder i vinkel, men MIM har kommit på något. Det har lagts ner enormt mycket tid på detta, säger Geoff Sinclair, ordförande i FEI-gruppen, i ett pressmeddelande från MIM.

Läs mer om MIM och svenske grundaren Mats Björnetun

Läs mer om FEI:s nya regler för utlösningsbara hinder

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden