Hoppning
7 oktober 2018 15:06

Nations Cup-finalen bit för bit

LiveuppdateringNations Cup-finalen är klar. Här uppdaterades texten med det viktigaste under klassens gång.

Nations Cup-finalen bit för bit
Irma Karlsson. Arkivbild: Roland Thunholm

Finalens

svenska ekipage

Jonna Ekberg och Univers du Vinnebus (SF, hingst, f 2008, e Luccianno-Grenat de Grez, uppf M. Julien Sanson, äg Stephex Stables). Resultat: 20 fel

Stephanie Holmén med Flips Little Sparrow (SWB, sto f -06, e Cardento u Butterfly Flip e Robin Z-Moderne xx, uppfödare Kristina Larsson, ägare Astrid Ohlin). Resultat: 12 fel

Irma Karlsson och Ida van de Bisschop (BWP, sto,  f -08 e Kashmir van Schuttershof-Papillon Rouge, uppf Tom De Craene, äg Irmelin AB) Resultat: 8 fel

Peder Fredricson och Catch Me Not S (SWB, val, f 2006, e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) Resultat: Felfritt

16.50 Klassen är slut – Belgien vann och Sverige kom sexa. UPPDATERAD ARTIKEL MED SLUTSTÄLLNING

16.35 Peder Fredricson och Catch Me Not S gör det igen! Dagens bara tredje felfria runda levererade den nya duon. Det gör att Sverige spikar 20 fel som slutresultat.

16.23 När tre av fyra ryttare är i mål för varje nation toppar Italien, Frankrike och Irland på totalt åtta fel med sämsta resultat struket. Sverige ligger sjua och kan som bäst landa på 20 fel om Peder är felfri. Schweiz är åtta och i samma läge med 20 fel som bästa möjliga resultat.

16.09  Det är en bevisligen tuff final och felen ramlar in stadigt för samtliga lag. Irma Karlsson och Ida van de Bisschop, som i fredags var felfria sånär som på ett tramp i det så retfulla vattnet, fick åtta fel i dag. De kom till synes för nära på ettan och fick fyra del direkt och sedan var det åter vattnet som spökade. Än en gång mestadels prima hoppning av U25-Irma och hittills bäst av svenskarna, men likväl fortsatt tufft för Sverige i finalens final.

Bara Peder Fredricson återstår för Sverige. Det är en svår uppgift att få till det felfritt idag: Belgiens förstaryttare Niels Bryunseels med Gancia de Muze och Italiens andraryttare Ricardo Pisani med Chaclot är fortfarande de enda felfria i klassen.

15.50 Andraryttarna är i mål och efter 16 ekipage är det två felfria: Belgiens förstaryttare Niels Bryunseels med Gancia de Muze och Italiens andraryttare Ricardo Pisani med Chaclot. Med sämsta resultatet av två stryket toppar alltså Belgien och Italien på noll fel.

Sverige ligger åtta av åtta lag på 12 fel med det sämsta av två struket. Än återstår halva startfältet – mycket kan hända!

Stephanie Holmén - H&m Flip's Little Sparrow Fj-8031wb
Stephanie och Sparven levererade felfritt i fredags, samt 12 fel i dag. Foto: Fredrik Jonsving

15.37 Stephanie Holmén och Flips Little Sparrow, som strålade med felfritt i fredags, landade på 12 fel. Det såg bitvis åter så lekande lätt ut, men likväl föll B-hindret i trekombinationen som är hinder 4 av 13. Därefter var det åter stabilt, fram till sluttampen där det blev ytterligare åtta fel, bland annat på banans näst sista språng – utsprånget i tvåkombinationen.

Viss tröst för lagets del är att de andra lagen också drar på sig fel, även om Sverige har mest prickar i protokollet. Fortfarande bara en  felfri: Belgiens förstaryttare Niels Bryunseels med Gancia de Muze.

Ridsport, Falsterbo Horse Show, Dag 9
Jonna Ekberg är först ut för Sverige. Arkivbild: Roland Thunholm

15.25 De åtta finalnationerna har alla haft sin första ryttare på 1,60-banan där 13 hinder och 17 språng ska bemästras. Fyra lagryttare av åtta har haft ett tramp i vattnet. Bara  Belgien inledde felfritt, tack vare Niels Bruuynseels. Irland och Frankrike var näst bäst med varsin fyrafelare. Sverige fick minst lyckad start med 20 fel, som dock förhoppningsvis kan komma att strykas när de tre främsta resultaten spikar slutsumman.

15.15 Jonna Ekberg och Univers du Vinnebus inledde för Sverige och det blev en tuff start på en tuff final. I dag var inte ekipagets dag – det blev 20 fel. Felen kom bland annat från ett tramp i vattnet, precis som i fredags, och från både B- och C-hindret i trekombinationen som föll, precis som det absolut sista hindret. Det sämsta av fyra resultat får räknas bort – nu håller vi tummen för att de resterande tre svenskarna håller fanan högt och boostar resultatet.

15.02 Finalen är igång. Efter en lång säsong av omgångar i olika ligor ska det avgöras vem som vinner Nations Cup 2018. Sverige tog sig vidare till slutstriden genom att bli delad trea i fredagens finalomgång och är det enda av medaljlagen från VM som är med i dag. Lagen startar om från noll i dag.

Sverige startar som nummer fyra av de åtta lagen. I det svenska laget hoppar:
Jonna Ekberg/Univers du Vinnebus
Stephanie Holmén /Flip´s Little Sparrow
Irma Karlsson /Ida van de Bisschop
Peder Fredricson/Catch Me Not S

Start- och resultatlistor
Betalkanalen FEI-tv sänder live

Fei Longines Nations Cup Equestrain Event In Barcelona
Förbundskaptenerna i Nations Cup. Foto: FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden