Dressyr
6 april 2019 16:13

Världscupfinalen: Superritter av Tinne och Patrik

UppdaterasOm några timmar vet vi. Vem vinner FEI Dressage World Cup 2019? Scandinavium kokar av förväntan när de 18 ekipagen ska rida sina individuella kürer. Ridsports liverapportering direkt från arenan hittar du här. Både Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén har levererat superritter.

Världscupfinalen: Superritter av Tinne och Patrik
Både Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén levererade i världscupfinalen. Foto: Jenny Schwieler Staaf/Roland Thunholm

Under lördagen ska årets världscupvinnare i dressyr utses. Küren börjar klockan 16:00 med de nio ryttarna som fick lägst poäng i fredagens Grand Prix. Först ut är Sydafrikas Tanya Seymor, sist innan paus, 17:20, startar Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello med startnummer 9. Efter en 20 minuter lång paus startar de nio ekipage som fick högst poäng i GP-klassen. Patrik Kittel och Delaunay OLD har startnummer tio och rider 17:52. SVT Plays livesänding hittar du här.

19:36: Helen Langehanenberg, Tyskland, och Damsey FRH är så taggade att de nästan rider rakt in i domarbåset. De belönas med 86,571 procent och tar en tredje plats i klassen. Nu är det klart – Isabell Werth vinner världscupen för tredje året på raken.

Helenlangehanenberg
Helen Langehanenberg, Tyskland, och Damsey FRH rider ihop 86,571 procent. Foto: Roland Thunholm

19:10: Regerande världscupmästaren och världsettan Isabell Werth, Tyskland, möts av rungande applåder när hon rider in på banan. Så pass mycket att Weihegold OLD för en liten stund tappar fattningen och tar ett litet oplanerat skutt innan bedömningen börjar. Isabell har sin vana trogen valt att rida till glad och lättsam musik som får hela Scandinavium att dra på munnen. Den positiva musiken och lättheten, mjukheten och proffsigheten som Isabell bjuder inne på banan gör att det helt enkelt inte går att känna några dystra tankar under Isabells ritt – ja, om man inte heter Laura Graves. Publiken reser sig och ger stående ovationer. Upp i ledning med 88,871 procent, och med en ryttare kvar i startfältet är det mycket som talar för att Isabell kniper sin tredje världscuptitel på raken.

Isabellwerth
Isabell Werth, Tyskland, och Weihegold OLD rider på 88,871 procent. Foto: Roland Thunholm

19:00: Efter Daniel är det tre ryttare kvar till start. Amerikanska Kasey Perry-Glass rider danskfödda Goerklintgaards Dublet till flöjttoner. Trots en mycket elegant och harmonisk ritt lyckas hon inte riktigt fånga publikens fulla intresse. Det är ett sorl och mummel på läktarna när Kasey rider, men till slut får även amerikanskan rida upp mot C till taktfasta applåder. Resultatet blir 84,975 procent och Kasey lägger sig på tredje plats när två ryttare återstår.

− Han var lite trött för det har varit en arbetsam vecka, men det kändes bra. Han var ärlig, säger Kasey Perry-Glass, som gör sitt första besök i Sverige i samband med världscupen.
− Det har absolut varit värt det att åka hit. Vi har också visat att USA är på väg upp inom dressyren och att vi kommer att utgöra ett hot mot Europa vid OS i Tokyo, säger Kasey Perry-Glass.

Laura Graves är också förtjust i Sverige, och svenska köttbullar.
− Men Ikea har jag kvar, det får bli nästa gång, säger Laura Graves som kommer tillbaka redan i juni, inte för att tävla men för att ha en master class i samband med LGCT i Stockholm.
Även hon menar att USA är på väg att utmana dressyren i Europa.
− Vi är dessutom rätt unga, säger hon samtidigt som hon på tv-skärmen ser Isabell Werth avsluta sin ritt.

Hästen hon rider är en holländsk import som hon haft som föl.
− Vi försökte bli av med honom för han var så svår, men det gick inte.

Kaseyperrglass
Kasey Perry-Glass, USA, med Goerklintgaards Dublet som rider ihop 84,975 procent. Foto: Roland Thunholm

18:50: Även danska Daniel Bachmann Andersen är en av ryttarna som det har pratats om som en utmanare till Isabell Werth. Och som han levererar i küren. Blue Hors Zack älskar arenan och han älskar publiken. Daniel strålar av glädje efter ritten och klappar om Zack så det står härliga till. Det blir ett toppresultat med 85,468 procent och Daniel går in på andraplatsen före Patrik Kittel.

– Det var en fantastik känsla och vilken entusiastisk publik, sade Daniel Bachmann Andersen efter sin ritt där han satte personbästa för andra dagen i rad.
– det kan bli ännu bättre, mer flöde och ännu mjukare men vi satte många höjdpunkter i dag.

Danielbachmannandersen
Danska Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack rider ihop 85,468 procent. Arkivbild: Roland Thunholm

18:41: Laura Graves, USA, är den som på allvar kan utmana Isabell Werth om världscuptiteln. Som världstvåa, tvåa vid förra årets världscupfinal och ett VM-silver har den här unga kvinnan sagt att nu är hon sugen på att stå högst upp på podiet. Tillsammans med sin Verdades glänser hon nu inne i Scandinavium med sin höga svårighetsgrad, och hästen exploderar i både den ökade traven och den ökade galoppen. En fröjd för ögat. Publiken jublar, domarna är nöjda och det blir ledning med god marginal, 87,179 procent.

– Jag var inte helt nöjd med lottningen eftersom det är roligare för publiken om jag och Isabell får komma direkt efter varandra så att publiken får mer show. säger Laura Graves till SVT.
Hon är nöjd med poängen, som hon tycker speglade ritten.
– Jag gjorde vad jag kunde men Isabell kan mycket väl rida på 90 procent.

Lauragraves
Laura Graves, USA, och Verdades rider ihop 87,179 procent. Foto: Roland Thunholm

18:32: Den tidigare världscupvinnaren Hans Peter Minderhoud, Nederländerna, bjuder in till en härlig dans med Clock’s Dream Boy N.O.P. Musiken är pampig och består av mycket stråkar, bland annat hörs toner från Nocturne. Publiken klappar i takt till musiken när Hans Peter rider upp mot den avslutande halten. Domarna ger ekipaget 80,286 procent och Hans Peter lägger sig på femte plats. Patrik fortfarande i topp och Tinne på fjärde plats när det är fem ekipage kvar.

Hanspeter
Hans Peter Minderhound, Nederländerna, rider Glock’s Dream Boy N.O.P. till 80,286 procent. Foto: Roland Thunholm

18:24: När Patrik ridit kommer ett riktigt getingbo med högintressanta ekipage. Amerikanska Adrienne Lyle rider med 81,832 procent med Salvino, och Nederländernas Emmelie Scholtens belönas med 80,782 procent tillsammans med Apache. Båda ryttarna placerar sig före Tinne, men Patrik Kittel behåller ledningen när det är sex ryttare kvar.

Adriennelyle
Adrienne Lyle, USA, rider på 81,832 procent med Salvino. Foto: Roland Thunholm
Emmeliescholtens
För Nederländernas Emmelie Scholtens blir det 80,782 procent med Apache. Foto: Roland Thunholm

18:03: Efter en 20 minuter lång paus kommer så nästa svenska ekipage in på banan i denna världscupfinal. Patrik Kittel och Delaunay OLD (OLD val f-13 e Dr Doolittle-Fairbrand) in till suggestiv musik som övergår i Guns N’ Roses, och det här är en underbar dag för den svenska publiken. Patrik och ”Mr Dude” ser ut att leka inne på banan och har jättekul tillsammans. Publiken står upp och applåderar redan innan Patrik ridit klart. Patrik går upp i ledning med 82,464 procent, så när åtta ekipage återstår är det dubbelt svenskt i topp.

– Han kändes jättefin och det var många höjdpunkter. Sedan är det magiskt att få stående ovationer, säger Patrik Kittel efter sin ritt.
– Vi hade fina slutor, fin skritt, fin piaff och det flöt på, avslappnat men han var samtidigt på g.
Domarpoängen vill han inte säga så mycket om.
– Klart att man alltid vill ha mer, men jag tror att det var det tredje bästa resultatet för honom.
På framridningen fick Patrik hjälp av Isabell Werth, som han tränar för.
– Det var lite detaljslipning som ”ge gas” och ”sträck på dig”.

Patrikkittel_jennyschwielerstaafimg_2853
Patrik Kittel och Delaunay OLD red ihop 82,464 procent. Foto: Jenny Schwieler Staaf
Publiken
Publiken jublar när Patrik ridit. Foto: Roland Thunholm

17:29: Till lätta toner börjar Tinne Vilhelmson Silfvén sitt program. Men aj, Don Auriello (HANN val f-02 e Don Davidoff-White Star, uppf Joachim Poppe) ”Anton” är så taggad och vill inte stå still i halten och det blir en dålig start för ekipaget igen. De ser dock ut att hitta varandra ganska omgående och ritten ger ett intryck av att vara glad och avspänd. Men poängen släpar efter. Med smidighet som en yogautövare, en härlig ökad trav och tjusiga enhandsfattningar hämtar ekipaget upp sig allt mer under ritten, de avslutar med en perfekt halt och publiken blir helt vild. Till stående ovationer rider Tinne och Anton ut ur arenan, och när resultatet kommer kokar arenan igen: 80,718 procent och Sverige upp i ledning när halva startfältet ridit.

Att rida ut till den publiken med hästen på långa tyglar – han bara älskar det, säger Tinne efter sin ritt.
– Det kändes bra, förutom första halten förstås, igen, men han är så rätt som tävlingshäst. Sedan har jag nog vetat att vi inte hade i toppstriden att göra den här gången, samtidigt som det finns en liten tävlingsjävel i en som alltid vill göra det bättre.
Nu hoppas Tinne att Anton ska kunna gå EM i Rotterdam i sommar.
– Det är många steg dit, men känns det bra så går det.
Tinne har tidigare pratat med Ridsport om Antons framtid och ryktena om att världscupfinalen skulle vara hans sista tävling, intervjun med Tinne om detta hittar du här.

Tinne_anton2
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello går upp i ledning i küren med 80,718 procent. Foto: Roland Thunholm

17:19: Tysklands Benjamin Werndel rider på 79,118 procent med Daily Mirror och lägger sig på en andra plats när det är dags för första svenska ekipaget. Arenan kokar av förväntan när Tinne och Anton kommer in på banan.

Benjaminwerndl_jennyschwielerstaaf
79,118 procent blir det för Tysklands Benjamin Werndl och Daily Mirror. Foto: Jenny Schwieler Staaf
Mariacaetano_jennyschwielerstaaf
Portugals Maria Caetano rider på 76,393 procent med sin lusitano Coroado. Foto: Jenny Schwieler Staaf

17:03: Det blev ingen långvarig ledning för fransyskan. Direkt efter kliver Irlands Judy Reynolds in med Vancouver K, och till irländska toner charmar hon både både publik och domare. Stort jubel utbrister i arenan när Judy Reynolds tar ledningen med 79,350 procent.

Judyrenolds_jennyschwielerstaaf
Irlands Judy Reynolds red ihop 79,350 procent med Vancouver K. Foto: Jenny Schwieler Staaf
Morganbarbancon_jennyschwielerstaaf
Morgan Barbançon, Frankrike, blir dagens första ryttare över 70 procent, med Sir Donnerhall II OLD belönas hon med 74,511 procent.

16:53: Femte ryttaren i startfältet, Morgan Barbançon från Frankrike, blir den första att passera 70 procent. Tillsammans med den SWB-godkända hingsten Sir Donnerhall OLD drar de ner dagens hittills största jubel från publiken i klassen. 74,511 procent blir resultatet efter bland annat en härlig ökad trav. Morgan Barbançon går därmed upp i ledning när en dryg fjärdedel av klassen ridit.

Yvonnelaosdemuniz_jennyschwielerstaaf
Yvonne Losos de Muñiz, Dominikanska Republiken, fick 68,868 procent med Aquamarjin. Foto: Jenny Schwieler Staaf
Olgasafronova__jennyschwielerstaaf
Olga Safronova, Vitryssland, fick 67,886 procent med Sandro D Amour. Foto: Jenny Schwieler Staaf
Reginaisachkina_jennyschwielerstaaf
Rysslands Regina Isachkina och Sun of my life belönades med 69,325 procent. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf
Tanyaseymour_jennyschwielerstaaf
Tanya Seymour, Sydafrika, på Ramoneur 6, red ihop 66,035 procent. Foto: Jenny Schwieler Staaf

16:12: Klassen är igång. Arenan är välfylld och det ligger en förväntan i luften. Första ekipaget, Tanya SeymourRamoneur 6 från Sydafrika red sitt trevliga kürprogram på 66,035 procent.


Domare i klassen är Maria Schwennesen (Australien), Jan-Michel Roudier (Frankrike), Henning Lehrmann (Tyskland), Magnus Ringmark (Sverige), Maria Colliander (Finland), Thomas Lang (Österrike) och Stephen Clarke (Storbritannien).

Magnusringmark_rolandthunholmimg_0015
Svenska domaren Magnus Ringmark dömer vid C. Foto: Roland Thunholm

Regerande världscupmästaren Isabell Werth, Tyskland, vet att de andra inte kommer lägga sig platt utan vill ge Isabell en match. Läs Ridsports artikel om Isabells tankar efter fredagen här.

Pokalen_rolandthunholmimg_0004
Pokalen som ryttarna rider om. Foto: Roland Thunholm

Startlista
Liveresultat
Ridsports livereferat från Grand Prix-klassen
Ridsports intervjuer med Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén
Ridsports tippning inför finalen

Så avgörs

finalerna

HOPPNING

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden