Veterinärt
1 februari 2022 17:50

Ny karenstids- och förbudslista med uppmaning att hålla karenstider

Karenstider och förbudKarenstids- och förbudslistan är uppdaterad och gäller från och med idag den 1 februari. Svenska Ridsportförbundets veterinär Peter Kallings understryker särskilt vikten av att hålla karenstider inför tävling. Kallings uppmanar också till stor försiktighet när det gäller risken för läkemedelskontaminering och användning av fodertillskott – läs mer här.

Ny karenstids- och förbudslista med uppmaning att hålla karenstider
Karenstider är för hästens bästa. Foto: Istock

Karenstids- och förbudslistan för tävling är uppdaterad och ändringar och förtydliganden är framtagna av Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär Peter Kallings i samarbete med trav- och galoppsporten samt dess nordiska kommitté (NEMAC). Han uppmanar speciellt till att hålla karenstiderna inför tävling och att visa stor försiktighet när det gäller läkemedelskontaminering och användning av fodertillskott.

Några nya preparat har tillkommit på karenstids- och förbudslistan och det finns också en del förtydliganden. Bland annat finns det nya kvarkavaccinet Strangvacc med på listan. Vaccinet finns inte ute på marknaden ännu, men får liksom andra vacciner en karenstid om sju dygn. Detsamma gäller för ett vaccin mot EHV-1. Förtydliganden har också gjorts gällande förbjudna åtgärder avseende nervsnittning och underhudsblistring.

Kontaminering med läkemedelssubstanser

Peter Kallings manar via Svenska Ridsportförbundets hemsida till stor försiktighet när det gäller kontamineringsrisker avseende läkemedelssubstanser. Hästar som är under medicinsk behandling ska hållas i egen box och få medicin i eget foder från märkta behållare.

Personer som hanterar hästar som genomgår läkemedelsbehandling bör även vara uppmärksamma på att läkemedelssubstanser kan utsöndras och överföras till andra hästar via urin och avföring i strömedel. Detta gäller även för människor som uppmanas att inte urinera i hästens närmiljö, exempelvis i boxen eller i hästtransporten. Att ha koll på lösspringande hundar är också viktigt.

Användning av fodertillskott

Alla tillskott, inklusive växtbaserade ämnen, som har, eller påstås ha, en medicinsk eller prestationshöjande effekt på hästar ska antas vara förbjudet vid tävling – om det inte finns en specifik uppgift som säger något annat.

Håll på karenstider inför tävling

Karenstider inför tävling är till för att hållas och det gäller från lägsta till högsta nivå. Ansvaret ligger på ryttaren och hästägaren. Tävlande inom karenstid anmäls till Svenska Ridsportförbundets Disciplinnämnd för brott mot Svenska Ridsportförbundets bestämmelser om antidopning och otillåten medicinering av häst. Behandlingen ersätts inte heller av försäkringsbolagen.

Karenstider är för hästens bästa och för att den ska vara i tävlingsmässigt skick, förtydligar Peter Kallings på förbundets hemsida.

Nya karenstids- och förbudslistan.

Uppdateringarna är beslutade av Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion efter förslag från Hästvälfärdsrådets (HVR) referensgrupp för Djurskydd, Smittskydd och Antidoping (DSA) samt förankrade i såväl HVR som i förbundets Disciplinnämnd (DIN).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden