FEIVar går gränsen mellan det nationella förbundet och FEI när ryttare utreds för regelbrott? Vem gör vad? Det vill Svenska Ridsportförbundet få utrett.
Oklar gräns när ryttare utreds för regelbrott utanför tävling
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under 2024 har flera internationella ryttare anklagats för brott mot hästvälfärden. Den brittiska dressyrryttaren Charlotte Dujardin stängdes av från allt från tävlande av FEI den 23 juli, efter att en film blivit offentlig där hon piskade en häst. Det finns ännu i mitten av november, snart fyra månader senare, inga besked om något slutdatum för avstängningen.
Några veckor tidigare stängdes danska dressyrryttaren Carina Cassöe Krüth av från det danska landslaget efter att en film visade hur hon rider en häst hårt på träning och piskar den.
Olika tider för avstängning
Enligt FEI:s databas är hon avstängd från tävling fram till 28 april nästa år, samma avstängningstid som det danska ridsportförbundet beslutade om. Det beslutet upphävdes dock av det danska idrottsförbundet och Cassöe Krüth kan därmed tävla nationellt från slutet av november.
– Vi ser att det behövs klargöranden mellan de nationella förbunden och FEI i den här typen av ärenden, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.
– När det gäller rena disciplinärenden i samband med tävling är det inga konstigheter, men vi behöver reda i andra frågor, som när det är relaterat till hästvälfärd.
– Vi behöver reda ut vad som är det nationella förbundets ansvar och vad som är FEI:s ansvar.
Förstår behovet av starkt regelverk
Johan Fyrberg vill vara tydlig med att detta inte ska ses som en kritik mot FEI.
– Men vi skulle alla vinna på att processen var tydligare. Jag kan förstå att FEI behöver agera i djurskyddsärenden. Alla medlemsländer har inte en djurskyddslagstiftning, så där behöver FEI ett mandat att agera. Men i andra medlemsländer finns en stark lagstiftning, och där behöver vi reda ut vem som hanterar och rapporterar brott mot hästvälfärden, säger Johan Fyrberg.
Alla medlemsländer har inte en djurskyddslagstiftning, så där behöver FEI ett mandat att agera
Under tisdagens session om hästvälfärd på General Assembly var frågan uppe, och Mikael Rentsch, chef för FEI:s juridiska avdelning sade att det är viktigt att ha en kommunikation med det nationella förbundet när FEI utreder brott mot hästvälfärden.
– Ett problem är att vi kan få in en anmälan på förmiddagen och ett samtal på eftermiddagen om vad som händer. Sådana här saker måste utredas och alla har rätt att bli hörda. Även ryttarna ska veta vad de kan förvänta sig, sade Rentsch.
På FEI:s sajt finns ett formulär där alla kan gå in och anmäla brott mot hästvälfärd, samt ladda upp bilder och filmer.
– Anmälare kan välja att vara anonyma, men det är också en fördel om vi får namnet på anmälaren så att vi kan fortsätta kommunicera. FEI skyddar anmälarens identitet, sade Mikael Rentsch.
På FEI:s Reporting Hub kan brott mot hästvälfärd anmälas
Läs mer om General Assembly hos FEI.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på