Hoppning
26 november 2021 22:50
Ridsportplus

Olympiske mästaren gillar svenska hästar

SIHS 2021I sin guldhäst Explosion W har han hittat sin "horse of a lifetime", men där bakom fyller den olympiske mästaren Ben Maher på med flera lovande hästar - och de får gärna vara svenska. "Jag försöker stjäla ett par av dem så att det ska bli lättare för oss i framtiden", säger britten med ett skratt.

Olympiske mästaren gillar svenska hästar
Ben Maher köper gärna hästar från Sverige. Ginger-Blue hittade han hos Jacob Hellström. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han var inte helt säker på hur den svenska publiken skulle ta emot honom i Friends Arena – Ben Maher var den som satte stopp för ett individuellt guld till Peder Fredricson på OS i Tokyo. Inte för att han behövde vara orolig, svensk publik är bra på att hylla bra ridning, och så satt han på en svenskproducerad häst.

– Det är fantastiskt att vara här, den svenska publiken är toppen. Vi har varit utan publik länge nu och Friends är alltid en kul tävling att komma till, konstaterar han efter andraplatsen i fredagskvällens penningstinna 1,50-hoppning.

Ginger-Blue (KWPN sto f -11, e Plot Blue-Royal Bravour, uppf P. Verberne, Sint-Oedenrode) hittade Ben Maher under en hästletarresa i Sverige 2018, och hans amerikanska hästägare Jane Forbes Clark slog till. Då hade stoet hoppat upp till 1,35, och gjort något enstaka försök på högre höjder, med Jacob Hellström och Sara Molvidson-Hellström.

– Hon hade lite sin egen stil men hon kändes tävlingsinriktad och försiktig. Det tog ett tag för henne att få självförtroende, men i år har hon vunnit ett par Grand Prix på högsta nivå och känns väldigt bekväm.

Livet fortsätter efter OS-guldet

Ben Maher berättar att livet inte har förändrats alltför mycket sedan det individuella guldet i Tokyo, kanske är han lite mer avslappnad idag och njuter mer.

– Det är skönt att inte ha så stor press på sig själv längre, det stora målet är uppnått. Jag satte väldigt stor press på mig själv att prestera efter att Explosions nya ägare valde att ha kvar honom hos mig, så det är väldigt skönt att det fungerade.

Att vinna ett OS-guld är en dröm för många och den drömmen blev sann för mig – jag försöker bara njuta av det.

– Att vinna ett OS-guld är en dröm för många och den drömmen blev sann för mig – jag försöker bara njuta av det.

Ben Maher har även varit världsetta tidigare men menar att man behöver flera hästar på högsta nivå för att kunna ta sig dit.

– Att försöka bli världsetta utan flera topphästar hade varit dåligt horsemanship från min sida. Jag behöver se vilka mål som är nåbara och sedan är det viktigt att hästarna har rätt plan – inte jaga orealistiska mål på hästarnas bekostnad.

Vill rida sitt första VM

Av olika anledningar har det inte blivit något världsmästerskap för britten, så 2022 är blicken riktad mot VM i Herning.

– Nästa års mästerskap är ett stort mål, och det finns fortfarande många titlar jag inte har vunnit. Jag är lyckligt lottad med de hästar jag har, men jag har inget stort team så jag måste planera noga.

Explosion W är absolut Ben Mahers ”horse of a lifetime”.
– Jag vet att jag är i Sverige nu och ni har många bra hästar här, men Explosions resultat talar för sig själva. Han kommer att stanna hos mig under hela sin karriär, och sedan åker han till sin ägare i USA och lever pensionärsliv, vilket känns fantastiskt. Men det blir förhoppningsvis inte än på länge.

Gillar svenska hästar

Utöver Ginger-Blue finns sedan förra hösten även tidigare bruksprovsvinnaren Point Break i brittens stall, och han erkänner att han gillar svenska hästar.

– Jag vet dock inte om jag har valt alla de rätta hästarna, det finns ju uppenbarligen ett par kvar här som slår oss varje vecka. Men jag försöker stjäla ett par av dem så att det ska bli lättare för oss i framtiden, säger Maher och skrattar – samtidigt som han berättar att han ska prova ytterligare ett par svenska hästar under lördagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden