Världen
6 december 2023 09:09

Övervakningskameror fanns redan hos Helgstrand

AvslöjandeHelgstrand Dressage annonserade nyligen att övervakningskameror ska sättas upp i ridhusen på anläggningen, efter att tvång och våld mot hästarna avslöjats. Nu berättar tidigare medarbetare att Helgstrand sedan flera år kunnat se vad som sker i ridhuset där Operation X filmade med dold kamera.

Övervakningskameror fanns redan hos Helgstrand
Veterinären Heidi Nielsen är en av de experter som medverkar i Helgstrand-dokumentären. Foto: Operation X, danska TV2.

Helgstrand Dressage berättade nyligen att kameror ska installeras i samtliga tre ridhus på anläggningen. Detta som en åtgärd efter den uppmärksammade danska dokumentären ”Hästmiljardärens hemligheter”, som avslöjade hårda träningsmetoder och tvång och våld mot hästarna som fick sår efter både sporrar och spö. 

Filmerna har sedan lett till att Andreas Helgstrand har fått lämna landslaget och missar OS nästa år. En dansk djurskyddsorganisation har även polisanmält honom för djurplågeri. När dokumentären visades på tv reagerade Helgstrand själv med att säga att han hade ”varit chockad hela dagen”. Nu berättar tidigare medarbetare hos Helgstrand att det sedan länge funnits övervakningskameror i det ridhus där Operation X har filmat med dold kamera. Och att Andreas Helgstrand i flera år har kunnat se vad som sker i ridhuset. Det rapporterar Nordjyske.

Ville dokumentera hård ridning

Silje Engesvik Smevik, som var stallchef hos Helgstrand Dressage fram till 2019 och som medverkar i dokumentären, berättar att kamerorna sattes upp kort efter att hon slutade. Detta efter att privata inackorderingar reagerat på flera händelser med hänsyn till djurvälfärd.

En annan tidigare medarbetare, som vill vara anonym med rädsla för att annars äventyra sin karriär i branschen, bekräftar oberoende av Silje Engesvik Smevik att kamerorna installerades för att hästarna reds för hårt. Medarbetaren anställdes efter Silje Engesvik Smevik och hade själv hade tillgång till övervakningsfilmerna:
– Det fanns en bildskärm och utrustning på kontoret som filmade allting. Jag har själv suttit och tittat på filmer.

”I våra fortsatta ansträngningar för att säkra högsta nivån av djurvälfärd vid ridning och träning sätter vi nu upp kameror i alla ridhallar så att vi kan kontrollera inspelningarna om vi får signaler på dålig ridning eller oetiska träningsmetoder. I framtiden kan det danska ridsportförbundet och relevanta myndigheter be om stickprovskontroller när som helst”, skriver Helgstrand Dressage på sin hemsida om de kameror som man annonserat ska sättas upp den här veckan.

Inget ”gränsöverskridande”

Samtidigt har ordföranden i Dansk Ride-Instruktør Forening, Kristian Skovrider, gått ut med att han inte såg något ”gränsöverskridande” i Helgstranddokumentären.
– Det jag såg var det inte dåligt med, säger han i en intervju med Nordjyske.

Det rimmar inte med det uttalande som Dansk Ride-Instruktør Forening nyligen gjorde i samband med att man uteslöt fyra medlemmar, varav en var Andreas Helgstrand, där den danska dressyrtränarföreningen tog avstånd från ”systematisk våldsam ridning på Helgstrand Dressage”.

Ville inte utesluta Helgstrand

Kristian Skovrider förklarar det hela med att Operation X i somras visade honom dolda filmer från Helgstrands anläggning, och att han då inte såg något gränsöverskridande. Han menar vidare att det sedan visades något helt annat på tv, och att filmerna manipulerats av Operation X som står bakom dokumentären.

Redaktionschefen på danska TV2 Dokumentär, Michael Nørgaard, avfärdar förklaringen:
– Kristian Skovrider har sett samma inspelningar från ridhuset som övriga experter, och han är ensam om sin åsikt. Ingen av de övriga experterna anser att TV2 har manipulerat verkligheten.

Kristian Skovrider valdes enligt Michael Nørgaard bort som medverkande i dokumentären, då researchen visade att Skovrider ”har personliga relationer med Andreas Helgstrand och flera anställda på Helgstrand Dressage”.

Kristian Skovrider var även emot att utesluta Andreas Helgstrand ur Dansk Ride-Instruktør Forening.

Nordjyske och Ridsport har tidigare berättat att Helgstrand Dressage inte längre får ta emot beridarelever, efter ett beslut av danska ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden