Dressyr
13 juli 2023 18:24
Ridsportplus

Oväntad utgång efter finalen i 5-årsklassen

FHS 2023Tolv 5-åringar gjorde upp i finalen framför veckans hittills största publik på dressyrbanan. Det blev en final fylld av överraskningar.

Oväntad utgång efter finalen i 5-årsklassen
Topp-3 gör entré inför prisutdelning i 5-årsfinalen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Finalen dömdes av de internationella domarna Isobel Wessels, Janine Van Twist och Maria Colliander. Wessels och van Twist stod för fempunktsbedömningen från långsidan vid E och Colliander bedömde dressyrprogrammet i punkt-till-punkt bedömningen. Finalen kommenterades av tidigare tävlingsledaren Emelie Brolin och Daniel Bachmann Andersen som expertkommentatorer.

Den stora publiken hängde med genom åskådarbedömning via Spectators Judging-appen och var delvis överens med domarna.

Inledande ekipage

Bland de första att gå ut i klassen var beridaren från Stutteri EVO Anne-Marie Hosbond som rider Fabulosa (HANN sto sv född år 2018 e. For Romance u. Deborah ue. Depardieu uppf Alfred Meichers äg Helgstrand Dressage) 

Anne Marie Hosbond Fabulosa
Anne Marie Hosbond och Fabulosa fortsatte att imponera. Foto: Kim C Lundin

Fabulosa fick ganska moderata betyg för sina gångarter, bara ett delbetyg över 8 men fick fina poäng för framtidsutsikter och bra procent i dressyrprogrammet. Det gav en temporär ledning för dem med 77,267 procent totalt. Daniel Bachmann Andersen uttryckte sin förtjusning över stoets kvalitéer och många hade nog velat ha med den sammetssvarta och samarbetsvilliga skönheten med hem. Att betygen skulle räcka hela vägen till seger var det nog få som trodde vid finalens början.

Den betydligt mer elektriska atmosfären under finalen med mycket publik och en vind som fick flaggor och dess snören att slå och smälla ställde till det för några hästar. Det blev underprestationer sett till kvalet och återigen påmindes vi alla i publiken om hur unga hästar det handlar om och precis hur svårt det är med dressyr.

Silje Bakken Lille Kaergaards Sisco
Silje Bakken och Lille Kaergaards Sisco gjorde sig inte riktigt rättvisa i finalen Foto: Kim C Lundin

Valacken Lille Kaergaards Sisco (DWB valack  född år  2018 e. Blue Hors Don Olymbrio uppf Louise Lundgaard Nissen) med sin ryttare Silje Bakken har fantastiskt fina gångarter med ett extra plus för galoppen. Idag hängde inte orken riktigt med och han blev nästan genomgående för kort i halsen.

Flitpris och mer till Jessie Johansson

Årets mesta ungästryttare på dressyren är Jessie Johansson som representerar Tullstorp Dressage. Med Zanka Söholm (DWB valack br född år 2018 e. Blue Hors Zack u. Örumgård’s Laika ue. Solos Landwind uppf Jette Söholm Petersen äg Tullstorp Dressage Stable AB) tog hon en finalplats i 5-årskvalet och var första utanför med Valentino som är en väldigt fin individ. Zanka såg idag lite matt ut och blev kort i gångarterna jämfört med kvalet. Jessie får fler chanser att glänsa i finalerna på Falsterbo Horse show.

Toppstrid med fyra spelare

Sett till kvalet och hur de fyra bästa ekipagen visade upp sig där är det ganska öppet på platserna 2-4, det ska mycket till för att rubba Carl Hedin och hans Oldenburg-godkände hingst Skyline to B. En av de med möjlighet att ta en topplacering var Emma Ahlberg med Franka (DWB sto brun född år 2018 e. Franklin u. Fürstlich ue. Fürstenball uppf Bodil & Jan Pedersen äg ). Sedan många år arbetar svenska Emma med Danmark som bas och det mäktiga stoet Franka kommer från DWB. Stoet har mycket mekanik och vinner mark, även om det var jobbigare i finalprogrammet med mer förvänd galopp. Traven är imponerande och fick 9 i betyg medan skritten fick 7,5. Franka har en säker takt och ser ut att vilja mer även om kontakten inte såg helt enkel ut. Galoppen kändes för dagen mer återhållen än i kvalet, totalt 75,779 procent och temporärt en andra plats.

Emma Ahlberg Franka
Emma Ahlberg med stora Franka. Foto: Kim C Lundin

Sofie Lexner med den mycket flotte Ibiza-avkomman Irish (OLDBG hingst mfx född år 2018 e. Asgard’s Ibiza u. Fürstin Hanna ue. Fürst Heinrich uppf Katharina Lindena-Janssen äg Christinelund Dressage AB) ser ut att vara en kombination för framtiden. I kvalet var det mindre spänt och mer harmoniskt än i finalen men kvalitéerna går inte att ta miste på. Den kraftfulla traven med både framben och påskjut vinner mark och lyckas samtidigt se både lätt och elegant ut. Galoppen är som danksarna säger ”rummelig” – luftig och med stor gest som vinner mark. Gångartsbetygen var oväntat låga från de internationella domarna, inget delbetyg över 8 men 75,6 procent var ett fint slutresultat.

Sofie Lexner Irish
Sofie Lexner med stilige Irish Foto: Kim C Lundin

Lokala förmågan Vive la Reinne II VH (31) (SWB (SWB sto mbr född år 2018 e. Revolution u. De la Reinne VH (31) (SWB) ue. De Niro uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Västra Hoby Stuteri AB) är född inte långt från Falsterbo men har fått sin utbildning hos danska Helgstrand Dressage och har länge ridits av Maria Anita Andersen, mycket rutinerad beridare och med många erfarenheter från Unghäst-VM. I dagens program blev det dock en del missförstånd men stoets grundgångarter är högklassiga och hennes ridbarhet och samarbetsvilja är precis det som alla ryttare önskar sig. Även här höll domarna tillbaka i sin poängsättning trots lättfotad fin trav och härligt luftig galopp, totalt 75,885 procent.

Maria Andersen Vive La Reinne Ii Vh
Vive la Reinne II VH och Maria Anita Andersen Foto: Kim C Lundin.

Så till den alla väntade på Carl Hedin och Skyline To B (SWB) (SWB hingst mbr född år 2018 e. Blue Hors St. Schufro u. Amazone (F. 2) (SWB) ue. Ampere uppf Maria Rasmusson äg Eques Management AB) som var i en egen division procentmässigt i kvalet. Den stora mörkbruna hingsten ser ut att ha växt ännu lite till och är rätt gänglig nu under betäckningssäsong.

Hans stora mekanik gör honom både lite valpig och överrörlig men alla är förförda av hans ridbarhet och charm, samarbetsvilja finns det i all oändlighet. För närvarande släpper han lite med bakbenen i travarbetet, mekaniken är så stor och orken finns inte än. Carl Hedin lotsar den store hingsten väl men hade behövt arbeta på att få ut den välvda halsen lite mer. Att detta är en framtidsjuvel av rang råder det inget tvivl om. Publiken är dock mer än överförtjust och applåderna vill inte ta slut, vem som vinner kändes ganska givet. Återigen överraskade de internationella domarna genom att bedöma Skyline to B:s skritt som hans bästa gångart och gav betyg som placerade publikfavoriten på en andra plats med 77,194 procent.

Hade en gräslig framridning

Efteråt berättade Carl Hedin att det var det en lättnad att han ens kunde genomföra programmet.
− Jag är nöjd med att jag kom från första till sista halten, för jag hade en gräslig framridning. Det började regna lite och några tog upp ett paraply. Det var inte i närheten, men jag tror aldrig att han sett ett paraply förut, och han kunde inte förstå vad han såg. Formen blev som aliens för honom.

− Jag har bara ridit honom i fyra veckor sedan han kom hem från Tyskland, och jag inser att  jag hade behövt ha mer tid i sadeln för att kunna stötta honom i ett sådant läge.
− Nu blir det hem och öva på paraplyer, säger Carl och de andra två topplacerade ryttarna skrattar igenkännande.

Segraren, Anne Marie Hosbond från Danmark, var nöjd med sin ritt men vågade inte tro att den skulle räcka till seger.

− Det var en riktigt god upplevelse att komma in på arenan, säger Anne Marie som inte tävlat i Falsterbo förut.
−Jag har en liten, superpositiv häst som är fin att rida. Särskilt nöjd är jag med våra travökningar, där var hon superfin med god energi.

Carl Hedin Skyline To B
Carl Hedin och Skyline To B såg ut att känna sig som vinnare oavsett procenten. Foto: Kim C Lundin.
Carl Hedin Skyline To B
Carl Hedin och Skyline To B, ett radarpar. Foto: Kim C Lundin.

Ärevarv

Kcl04633
Vinnande Fabulosa Foto: Kim C Lundin
Kcl04611
Carl Hedin och Skyline to B på ärevarvet. Foto: Kim C Lundin

Slutresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden