Hoppning
7 november 14:45

Svenskt i topp i Verona – här är Ridsports liverapportering

VärldscupenPeder Fredricson har inte bommarna på sin sida i världscupens tredje deltävling i Verona – storebror Jens går dock vidare till omhoppning som han rider felfritt. Följ upplösningen här.

Svenskt i topp i Verona – här är Ridsports liverapportering
Det var bara en vecka sedan Peder Fredricson vann Jönköping Grand Prix med Christian K – nu rider de världscupen i Verona. Foto: Roland Thunholm

Först ut av svenskarna är Jens Fredricson som rider Markan Cosmopolit som nummer 11 i klassen. Därefter följer Peder Fredricson och H&M Christian K (val f-07 e Namelus R-Calvados, uppf G.W. Klerks, äg Stuteri Arch) som gör sin första världscupstart för säsongen med startnummer 34.

Världscupklassen bjuder på 39 starter och Uliano Vezzani är banbyggare. Banan bjuder på 13 hinder och 16 språng med maxtiden 77 sekunder.

Först ut är veteranen John Whitaker med Unick du Francport och sätter direkt första nollan, utan några som helst problem med tiden. Sergio Alvarez Moya rider Alamo, som tidigare reds av Steve Guerdat. Valacken bjuder på elegant hoppning men får dessvärre med sig ett nedslag.

Tyska Kendra Claricia Brinkop och Kastelle Memo liksom holländska Willem Greve och Grandorado TN bjuder på varsin nolla och så långt är hälften av startfältet felfritt. Om det betyder att det blir många till omhoppning är ännu för tidigt att säga.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit galopperar in lugnt på arenan och följer upp med imponerande hoppning. Det ser stabilt ut och och ”Cosmo” flyger över sista hindret – felfritt till italiensk segermusik.

Jens_hga_2035
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit blev trea i världscuppremiären i Oslo. Foto: Helene Gjerde Aamdal

Brittiska Emily Moffitt blir nästa felfria ryttare ihop med Winning Good. Även grannlandet Finland bjuder på en nolla genom Noora Forsten och Con Caya. Så långt är det fortfarande hälften felfritt sett till antalet starter, vilket får sägas vara en ovanligt stor andel i de här sammanhangen.

Grekiska Ioli Mytilineou, som skrällde på EM och har tidigare svenske Casanova Hästak i sitt stall, får ett oturligt nedslag med magnifike Levis de Muze.

Nollorna trillar inte in lika flitigt när vi närmar oss Peder Fredricson i startlistan. Jessica Springsteen och Don Juan van de Donkhoeve får till en felfri runda liksom Carlos Enrique Lopez Lizarazo och Admara samt Christian Kukuk och Checker. Flera stora namn som Christian Ahlmann, Steve Guerdat, Kevin Staut och Bertram Allen faller ifrån i samma takt som bommarna faller.

När hemmaryttaren Lorenzo De Luca sätter nollan ihop med F One USA brister publiken i Verona ut i ett unisont illvrål.

Peder Fredricson och H&M Christian K äntrar arenan med samma lugn som storebrorsan och Christian är med på noterna. Ekipaget får dock två nedslag i trekombinationen som fått många på fall i dagens världscupklass.

Belgaren Niels Bruynseels och Frenchy VDS går också vidare till omhoppning liksom den supersnabbe lille fransmannen Simon Delestre med hästen Hermes Ryan. Irländaren Denis Lynch hoppar också rakt in i omhoppningen med GC Chopin’s Bushi.

John Whitaker och Unick du Francport är först ut i omhoppningen och klockan stannar på 40,47 sekunder. Ekipaget får dock ett nedslag. Nästa ryttare är tyska Kendra Claricia Brinkop och Kastelle Memo som sätter nollan och putsar tiden till 37,80 sekunder.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit får en rejäl touch på ett hinder men bommen ligger kvar. Han vänder snävt mot slutet men slår inte tyskan. Däremot är han felfri. Klockan stannar på 40,73 sekunder och ekipaget är så långt tvåa.

Emily Moffitt gör en ofrivillig avsittning redan vid andra hindret och Winning Good ser förvånad ut.

Carlos Enrique Lopez Lizarazo och Admara kraschar otäckt på andra hindret. Den colombianske ryttaren slår ner i fibersanden med ansiktet före och blir liggande. Sjukvårdare skyndar till medan hästen fångas in av hästskötaren. Ryttarens tillstånd är i nuläget oklart och tävlingen står stilla.

Dryga 20 minuter senare tas tävlingen upp igen och först ut efter pausen är Christian Kukuk med Checker. Den stora skimmeln är i några hinder men ekipaget går i mål felfritt, dock inte snabbare än landsmaninnan Kendra Claricia Brinkop. Klockan stannar på 39,08 sekunder.

Får se vad snabbridande Jessica Springsteen kan åstadkomma. Hon rider effektivt och vänder snabbt med Don Juan van de Donkhoeve. Klockan stannar på 36,83 sekunder men de får med sig sista bommen och går in på fjärdeplatsen bakom Jens Fredricson.

Hemmapubliken håller andan när Lorenzo De Luca sätter igång med F One USA. Dessvärre blir det ett tidigt nedslag och det går ett besviket sus genom arenan.

Niels Bruynseels och Frenchy VDS är tredje sist ut i den långa omhoppningen och hästen är superkvick både i fötterna och runt banan. Ekipaget tar Jens Fredricsons tid men får även dem med sig en bom.

Supersnabbe Simon Delestre matar på med fuxen Hermes Ryan och ekipaget blixtrar in i mål före alla andra. Det innebär att Jens Fredricson nu ligger på fjärde plats. Kvar är nu bara Denis Lynch som kan peta ner Delestre och Fredricson. Lynch gör en väl avvägd omhoppning och det hörs busvisslingar när han rider mot sista hindret. Han placerar sig på en tredjeplats, vilket innebär att Jens Fredricson och Markan Cosmopolit blir femma.

Efter Verona väntar sju världscupdeltävlingar innan det är dags för Europafinal under Gothenburg Horse Show den 24-27 februari 2022. Den stora världscupfinalen avgörs i tyska Leipzig den 6-10 april 2022. Dit kvalar de 18 bästa ryttarna från västeuropeiska ligan.

TV-tider Verona

Söndag 7 november
SVT2/SVT Play 14.05 – här är länken.

Resultat online.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden