Hästliv
15 september 2019 10:18
Ridsportplus

Planera stall: Smarta platser för stallets sysslor

Del 3 av 4Stallet består inte bara av boxar, utan i högsta grad även av utrymmen där hästarna ska skötas och utrustning, foder och redskap förvaras. I den tredje delen av Ridsports stallserie fokuserar vi på uppställningsplatsen och förvaring.

Planera stall: Smarta platser för stallets sysslor
Duschrum. Spolning och tvätt av hästarna bör inte ske i en öppen spolspilta, utan i ett duschrum som byggs antingen som ett separat rum eller som en del av en särskild serviceavdelning för skötsel. Duschrummet ska ha egen ventilation och vara anpassat för att snabbt torka. Golvvärme och en varvtalsreglerad fläkt, gärna överdimensionerad och försedd med timer, kan ordna detta. Luftavfuktare kan behövas. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag har tre käpphästar kring stallets serviceutrymmen: inga öppna spolspiltor inne i stallet, behandlingsspilta där veterinären kan arbeta säkert och en väl utformad hovslagarspilta, säger Michael Ventorp, byggrådgivare häst på Hushållningssällskapet i Skåne.

När det gäller en plats att spola av hästarna, poängterar Ventorp att spolspiltor alstrar mycket fukt, inte enbart medan hästarna duschas utan även när allt vatten på golvet ska avdunsta.

– Därför är det bättre med ett separat duschrum, som hanteras som ett våtutrymme. Vi duschar ju inte i vardagsrummet i våra boningshus utan har ett särskilt badrum.

Hästarnas duschrum inreds med fördel som ett separat rum i stallet eller kan ingå i en särskild skötselavdelning med egen värme och ventilation.

– Med golvvärme och en varvtalsreglerad fläkt med timer går det snabbt att få torrt.

Stallserie_hovis
Hovslagarspilta. Hovslagarens arbetsplats ska uppfylla många krav: tillräcklig längd på spiltan, flyktväg och belysning från tre håll, så att varken hovslagare eller häst skuggar hoven. Eftersom detta utrymme inte används dagligen kan det kombineras med att även vara solarium, där värmelamporna sänks ner vid behov.
Även veterinären behöver en bra arbetsplats, en undersöknings- och behandlingsspilta där hästen vid behov kan fixeras. Foto: Lottapictures

Plats för veterinär och hovslagare

De övriga utrymmen som Michael Ventorp vill lyfta fram är spiltor för hovslagarens respektive veterinärens arbete.

– Det är faktiskt reglerat av arbetsmiljöverket* att hovslagaren ska ha en arbetsplats där det inte passerar hästar och att djur vid behov ska kunna fixeras vid veterinärbehandling eller undersökning.

– Det innebär att det behövs särskilda spiltor för detta, ett genomtänkt område där det går att arbeta på ett säkert sätt.

Dessa kan hästägaren själv ha nytta av vid avmaskning, tandraspning och liknande.

– Den som är smart kombinerar behandlingsspiltan med ett solarium, som sänks ner vid behov, medan hovslagarspiltan även kan användas som skötselspilta.

Stallserie_sadelkammare
Sadelkammare. Sadlar, selar, träns och annan utrustning i läder bör förvaras i ett välventilerat (12-16 grader och relativt torr luft) och låsbart rum. Här kan även ett låsbart medicinskåp ha sin plats.Mängden utrustning styr vad som behövs i inredningsväg: skåp, hyllor, sadelhängare och krokar samt en putsbock.
En platsbesparande sadelhängare är en karusell för tio sadlar som bara tar upp en golvyta på 1,40 x 1,40 meter. Foto: Lottapictures

Skötselspiltor tillåtna

Många tror att det är förbjudet med spiltor i stall, men förbudet gäller ännu bara uppbindning mer än 16 timmar per dygn i spilta.

– Ät- och skötselspiltor får man uppföra även i nybyggda stall, säger Michael Ventorp.

En bra hovslagarspilta bör vara 4,20-4,50 meter lång och 2,5 meter bred.

– Vill hovslagaren ha det tajtare kan det ordnas genom en bygel som fälls ner vid behov, så att spiltan blir smalare. Dessutom ska hovslagaren ha en flyktväg och bra belysning.

Till hovslagarens arbetsplats hör också en parkeringsplats nära stallet. Vid varmskoning finns ugnen ofta vid bilen och hovslagaren måste springa mellan den och hästen.

– Var rädd om din hovslagare och din veterinär och bygg så att de trivs i ditt stall.

Fakta

Fakta: Michael Ventorp

Michael Ventorp är agronom och byggrådgivare med inriktning häst vid Hushållningssällskapet Skåne. Håller kurser i stallbygge och medarbetar i SvRF:s guide ”Hästanläggningar – en guide”, samt har skrivit ”Att bygga häststall – en idéhandbok” tillsammans med Per Michanek. Boken ses av många som stallbyggarens bibel. Den senaste utgåvan är från 2003, så vissa bestämmelser har ändrats, men grunderna för stallbygge är desamma. 

Expandera

Viktigt med väderskydd

Förvaring av grovfoder sker oftast i markplan, eftersom moderna stall inte längre byggs med höskulle. De flesta använder storbalar, som står i en loge, lada eller under ett skärmtak.

– Balarna bör stå med någon form av väderskydd eftersom solen kan inverka på dem annars och det kan bli kondens, säger Michael Ventorp och fortsätter:

– Tänk på att ta till utrymmet rejält så att hela årets förbrukning får plats. Någonstans ska fodret lagras, och om det ska vara kvar hos bonden tar denne betalt för det. Det kostar även att köra och hämta i omgångar, så det kan vara väl värt att ha allt foder hemma.

En foderkammare behövs till kraftfoder och fodertillskott, som bör förvaras svalt och mörkt.

– Större stall kan behöva en silo, den kan med fördel stå på logen.

Det behövs också en avdelning för källsortering.

– Utgå från hur sopstationerna ser ut och sortera efter det. Ordna wellpapp, metall, brännbart och hårdplastdunkar i tunnor eller säckar, väl märkta.

– Och tänk på att packa transporten rationellt när det ska slängas: ställ in det i transporten efter hur det ska lastas av.

Plasten från hösilagebalarna behöver förvaras tills det är dags för insamling, vilket brukar ske två gånger per år.

Stallerserie_uppstallningsplats
En separat skötselspilta gör att du får jobba i fred och slipper stå i vägen i gången. Men häng gärna grimmorna högre upp än på bilden, så hästen inte riskerar att trassla in sig i dem. Foto: Lottapictures

Behaglig temperatur

Avdelningen där hästarna sköts bör placeras så att den kan hålla god arbetstemperatur för människor, medan hästarna kan ha ett kallare stallklimat.

– Jag skrev om detta redan på 1990-talet men det har tagit tid att få det att slå igenom. Framför allt om man har kallstall till hästarna behövs ett uppvärmt service- och skötselområde för människorna. Annars kommer ingen att vilja arbeta med hästar framöver.

Även till en lösdrift passar det med en uppvärmd serviceavdelning i anslutning till den. Ridskolor som har lösdrift brukar ha skötselspiltor där hästarna ryktas och sadlas.

– Genom en fodergång framför spiltorna kan hästarna utfodras utan att man behöver gå in till dem. Det kan vara farligt att gå in till en häst i spilta bakifrån för den som är ovan. Om hästarna börjar bråka när en av dem fått sitt foder är det lätt att få en spark på vägen ut ur spiltan. Det undgår man genom utfodring framifrån.

Stallserie_tvattrum
Tvätt- och torkrum. I ett separat rum utfört som våtrum – vilket innefattar god ventilation, uppvärmning, golvbrunn och avlopp – tvättas och torkas alla textilier som hör till hästarna. Tvättmaskin, eventuell torktumlare samt torkskåp eller torkställning behövs, liksom en arbetsbänk med vask där bett och läderutrustning kan tvättas.
Detta rum byggs ofta i fil med ett förvaringsrum för textilierna med hyllor, täckeshängare och skåp. Foto: Lottapictures

Brandcell löser mycket

Sadelkammaren bör vara torr och stöldskyddad. Putsen av lädret kan ske här eller i ett särskilt putsrum.Textilier som schabrak, lindor och täcken tvättas och förvaras i ett separat utrymme.

– En triss av rum för tvätt, tork och förråd, placerade i fil i en egen brandcell, löser detta. Där kan även finnas vask för handtvätt av strykkappor och bett.

Redskap, fodervagnar och skottkärror bör förvaras på en yta avskild från hästarna, för att förhindra olyckor om hästarna kommer lösa.

– Sammantaget kan man konstatera att det är lätt att underskatta hur mycket plats som går åt för allt runt hästarnas hantering och skötsel, säger Michael Ventorp.

Fakta

Tänk på säkerheten

Hästgårdar har liksom lantbruk den unika strukturen att vara såväl de vuxnas arbetsplats som familjens hem och barnens lekplats.

Det innebär att det finns en rad faror. Varje år inträffar olyckor, ofta med allvarliga följder.

En relativt ny olycksrisk är storbalarna. Hösilage- och halmbalar ska staplas noggrant, så att de inte välter. Detta måste ses över efter hand som balar tas ut ur staplarna.

Håll barn och andra intresserade åskådare på behörigt avstånd vid veterinär- och hovslagarbesök.

Expandera

* Fotnot: Arbetsmiljöverket angående hovslagare:
För verkning och skoning ska det finnas utrymme med lämplig belysning och temperatur. Utrymmet ska vara dragfritt och ha halksäkert golv. Hästen ska vara uppbunden på ett säkert sätt. Det ska finnas tillräckligt fritt utrymme runt hästen så att den som skor inte riskerar att bli klämd. Utrymmet ska vara placerat så att hästen som skos inte kan störas av passerande hästar eller personer.

Texten publicerades ursprungligen i Ridsport nummer 16 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden