Sportnytt
10 oktober 2023 09:56
Ridsportplus

Ponnyryttare avstängd efter positivt dopningsprov

Beslut i DINEn ponny som dopningstestades visade sig ha meloxikam i blodet. Troligen har ponnyn fått i sig medlet genom en sammanblandning i samband med fodring. Följden av den otillåtna medicineringen blev en avstängning i två månader.

Ponnyryttare avstängd efter positivt dopningsprov
Blodprovet som togs vid dopningstestet visade spår av Meloxikam i blodet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i samband med en tävling i Västergötland i maj som ponnyn togs ut till dopningstest. Både a- och b-prov visade på meloxikam i blodet, en substans som finns i Metacam och som har 14 dygns tävlingskarens.

  Normalt leder otillåten medicinering till avstängning av ryttaren i sex månader, och dessutom ska böter utgå. Men Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd har möjlighet att sänka påföljden om den ansvariga för hästen kan lägga fram fakta som visar att medicineringen skedde av misstag.

  Miss i samband med utfodring

  Familjen som ägde ponnyn har berättat att en annan häst i samma stall medicinerades med Metacam, och att de som regel är väldigt noga med rutinerna när en häst i stallet medicineras, men att en person som normalt inte sköter utfodringen hade fodrat hästarna dagen före tävlingen.

  ”Detta var ett litet mänskligt misstag, som fått mycket stora konsekvenser för alla i familjen”, skriver en av föräldrarna i sitt svar till disciplinnämnden.

  Utredare från Svenska Ridsportförbundet har också gjort besök i det aktuella stallet och bland annat tagit del av veterinärens journal för hästen som behandlades med Metacam.

  Trovärdig förklaring ger kortare avstängning

  Disciplinnämnden trycker i sitt beslut på ryttarens strikta ansvar för sin häst, men tar hänsyn dels till att ryttaren är underårig, dels till den trovärdiga förklaringen och den redogörelse som familjen lämnat kring händelsen.

  ”DIN anser att den ansvariga personen givit en rimlig förklaring för hur den otillåtna substansen kommit in i hästens kropp. Omständigheterna i ärendet visar dessutom att det inte fanns något uppåt att vilja medicinera den tävlande hästen, utan snarare en försummelse genom ett mänskligt misstag”, skriver nämnden i sitt beslut.

  ”Enligt 10.4 i Svenska Ridsportförbundets bestämmelser om otillåten medicinering kan dessvärre inte hel avsaknad av fel eller försummelse tillämpas i detta fall eftersom misstaget kunde ha undvikits med yttersta försiktighet och den ansvariga personen hade rimligen kunnat veta eller misstänka att hen gett en förbjuden substans till hästen. Detta eftersom fodret innehöll medicinering innehållande meloxicam” skriver nämnden vidare.

  Därför döms ryttaren till avstängning. Men eftersom avstängningen av ryttaren trädde i kraft när provsvaren kom i somras, är den två månader långa avstängningstiden redan över. Några böter utdöms inte.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden