Körning
2 december 2023 21:59
Ridsportplus

Publiken på Friends fick se en ny stjärna

SIHS2023Boyd Exell är inte längre den lysande stjärnan på Friends fyrspannshimmel. Den nya stjärnan heter Bram Chardon. Han var oslagbar i båda tävlingarna på SIHS.
- När Boyd fick byta häst i spannet förstod jag att det skulle bli lättare för mig, konstaterade segraren.

Publiken på Friends fick se en ny stjärna
Segraren Bram Chardon från Nederlönderna. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var sex ekipage som gjorde upp i de två tävlingarna för fyrspann på SIHS, varav den andra omgången ingår i världscupen för fyrspann. Och publiken på Friends fick vara med när den gamle regenten Boyd Exell fick maka på sig inte för ett utan två andra ekipage.

Segrare blev Bram Chardon från Nederländerna, 30 år gammal och väl meriterad inom disciplinen, men det var första gången han tog sig till det snöiga Norden för att tävla i världscupen.
– Min pappa har tävlat här och har berättat om atmosfären. Det var en tuff resa hit med snö från norra Tyskland men här är det väl organiserat och vänlig stämning sade Bram Chardon efteråt.

Driver Bram Chardon Ned
Bram Chardon lotsade sitt spann genom alla svårigheter. Foto: Kim C Lundin
Driver Michael Brauchle Ger
Michael Brauchle från Tyskland slutade tvåa. Foto: Kim C Lundin

Banan var teknisk, konstaterade alla tre kuskarna på presskonferensen efter prisutdelningen.
– Jag är väldigt glad över mina hästar som gjorde ett bra jobb på banan, sade tvåan Michael Brauchle från Tyskland, som alltså också slutade på ett bättre resultat än australiensaren Boyd Exell som förr om åren sopat mattan med de andra ekipagen i världscupdeltävlingen på Friends.

Marginalerna mot Exel

Men den här gången var marginalerna inte på Exels sida. I första omgången fick ekipaget till och med ett stopp i ett hinder och dyrbara sekunder rann iväg, men han tog sig ändå vidare till omkörningen för de tre främsta.

– En av mina förlöpare fick feber så jag fick byta häst. Sedan hade vi otur och fick in ett bakben i ett hinder. Så blir det när man pressar på, sade Exel efteråt.

Driver Bram Chardon Ned
Bram Chardon från Nederländerna. Foto: Kim C Lundin
Driver Bram Chardon Ned
Den enda världscupomgången som avgörs på Friends är den i fyrspann. Foto: Kim C Lundin

Bram Chardon var inte bara snabbast och helt utan nedslagna bollar i de båda rundorna på lördagskvällen. Hans ekipage var också det som gav mest harmoniskt intryck. Med mjuka kommandon styrde han runt de fyra vita hästarna.

– Det fanns inget behov av att skrika åt hästarna i dag. Alla hästarna lystrar till sina namn så vi kan ge dem individuella kommandon, och så har vi allmänna kommandon som alla får. Men när publiken är högljudd måste jag också arbeta genom att öppna händerna för att få dem att öka och stänga händerna för att få ner dem i tempo, eftersom hästarna inte hör mig, berättade han.

Jag får inte bara bra resultat med det sättet, utan det ser också lugnare ut.

Bram Chardon

– Hästarna lyssnar på mig utan att jag behöver trycka på, och jag får inte bara bra resultat med det sättet, utan det ser också lugnare ut.

Bram Chardon har två finalsegrar i världscupen bakom sig, lika många som Boyd Exel.

– Så snart jag såg att Boyd fick byta sin ena förlöpare förstod jag att det skulle bli lättare för mig, för han skulle inte kunna pusha sina hästar så mycket på banan..

Är du den som kommer och han den som försvinner?
– Jag tänker i alla fall trycka på honom, sade Bram Chardon.

Driver Boyd Exell Aus
Boyd Exell från Australien slutade trea. Foto: Kim C Lundin
Fredrik Persson
Svenska Fredrik Persson körde hästar som inte tävlat i Friends tidigare. Foto: Kim C Lundin

I startfältet på Frineds fanns också svenska kusken Fredrik Persson med sitt fyrspann. Han startade på det wild card som arrangören har att dela ut till ett hemmaekipage.

– Mina hästar är unga men jag fick bra svar här. Det är första gången hästarna är med på Friends, och nu har de visat att de håller hela vägen och klarar atmosfären i arenan.

– Klarar de atmosfären här så klarar de andra stora arenor. Förhoppningsvis kan vi starta i världscupen nästa år, sade Fredrik Persson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden