Reportage
20 november 2020 16:18
Ridsportplus

Efter år av hattande – nu är det slut och här är huvudsakens nya liv

ÅterbrukDressyr­hattens tid är nu definitivt förbi, både på de ­nationella ­och internationella banorna. Men det innebär inte att cylinder­hatten är helt passé. Det finns ett ­bättre öde än ­hatthyllan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rekvisita

Ryttaren och domaren Eva Grimstedt har tävlat upp till medelsvår i hatt. Hattsamlingen, som även rymmer en tjusig kubb, är sedan det svenska hattförbudet infördes rekvisita till sonen Lucas Grimstedt som arbetar som professionell skådespelare.

– Jag tycker att beslutet att förbjuda hatt är bra, man ska ha hjälm i vår sport. Charlotte Dujardin är ett strålande föredöme, säger Eva Grimstedt.

Hattfnatt-1010
Ett långsamt farväl blev det till hatten, som förbjöds på svenska banor redan för tre år sedan. Eva Grimstedt och hennes häst snusar adjö till samlingen. Foto: Lina Nydahl

Sminkampel

Att göra sin egen ampel är en het inredningsdetalj och en kul syssla att ägna sig åt i dessa tävlingsfria tider. Extra tjusigt blir det om du även involverar din gamla dressyrhatt.

Hattfnatt-1005
Flygande förvaring och supertrendig ampel. Ytterligare ett sätt att ge hatten nytt liv. Foto: Lina Nydahl

Gör så här: Vänd hatten upp och ner, linda rep eller band flera varv för stadigt stöd och sätt sedan upp en rejäl krok i taket. Passar perfekt till såväl smycken som schampoflaskor, och brättet är perfekt om du vill fronta dina tjusiga parfymflaskor.

Hattfnatt-1016
Anna Persson Wallberg har hittat ett nytt användningsområde för sin hatt. Foto: Lina Nydahl

Kandarhängare

Anna Persson Wallberg, känd som tränare för Stjärnornas hoppning i SVT, siktar mot att en dag rida Grand Prix – utan sin hatt. Den har nämligen förvandlats till hängare åt tävlingskandaret.

– Rent säkerhetsmässigt är det självklart att hattarna ska bort, samtidigt som mitt estetiska jag skriker lite…

Hattfnatt-1015
Emelie Brolin, allt annat än en hattkramare. Foto: Lina Nydahl

Turask

Grand Prix-ryttaren Emelie Brolin slutade tävla med hatt för flera år sedan – den busiga topphästen Briman – numera pensionär –rids alltid med hjälm.

– Valet är självklart för mig. Det är säkrare med hjälm och då rider jag i den även på tävling. Men jag gillar hatten, särskilt den snygga asken i läder, säger hon och berättar om hur den istället används till något helt annat än för att pryda hjärnkontoret.

– Nuförtiden är hatten en ask i asken där jag förvarar alla mina saker till håret – munkar, nålar och hårnät.  Den står alltid på samma plats i lastbilen och man kan säga att den har blivit en av mina maskotar.

Hattfnatt-1012
Ordning och reda på pinalerna i Brolins hatt. Foto: Lina Nydahl
Hattfnatt-1004
Fredagsmys med din dressyrhatt! Foto: Lina Nydahl

Blomvas

Prunka loss med din hatt som vas. Floristen och stylisten Charlotte Gibeck har skapat en ljuvlig bukett med alstromeria, nejlikor, eukalyptus, orkidéer, magnoliablad och darrgräs. Blommorna står i vatten i en glasskål som ställts i uppfinningen ”dubbelhattvas”. Självklart lika fin endast i enkelhattvas och utan bubbeldryck vid sidan.

Hattgirlang

Ridsports hatt-panel fegade ur när stylisten föreslog ett större borrat hål i cylindern, allt för att förvandla hattarna (som användes på YR-EM i Hickstead 1998) till lampskärmar. Men hattarna går att pynta med ändå, varför inte samla ihop ett helt gäng hattar och göra en historiskt präglad girlang?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden