DebattAtt svenska landslagsryttare vill bära hatt i de högsta dressyrklasserna har fått det att storma i sociala medier. Flera toppryttare har lagt upp bilder med #safetyandstyle medan andra tycker att valet borde vara fritt. Ridsport tog frågan ett varv till med Patrik Kittel och Cathrine Dufour samt förbundskaptenen Bo Jenå och ponnydressyrens Pytt Hamberg.
Delade meningar om hatten – så tycker landslagsledningen och Dufour
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Efter det blev känt att 150 världsryttare i dressyr, varav flera svenska landslagsryttare, vill behålla möjligheten att bära hatt i de högsta dressyrklasserna internationellt har reaktionerna flödat i sociala medier. Flera svenska toppryttare har också tagit ställning för att använda hjälm i alla lägen och har lagt upp tävlingsbilder med #safetyandstyle. Johanna Due-Boje, Lina Dolk och Nina Rademaekers är några av dem.
Patrik Kittel är en av de svenska landslagsryttare som gärna vill fortsätta bära hatt, vilket han har uttryckt i sina sociala kanaler. Många har reagerat starkt och menar att han är en förebild som borde föregå med gott exempel genom att förespråka hjälm. Patrik Kittel har tagit del av de besvikna tongångarna på Facebook och önskar att fler hade tagit till sig vad han anser vara huvuddelen av hans budskap.
– Först och främst är jag för hjälm, men jag tycker att när man är över 25 år och rider på fyr- och femstjärniga tävlingar så ska man kunna välja. På träning och prisutdelningar tycker jag att man ska ha hjälm och det har jag alltid.
Tudelad landslagsledning
Han får medhåll av förbundskaptenen i dressyr, Bo Jenå.
– Jag vet att många av mina ryttare har skrivit på och gärna vill rida i hatt. Personligen tycker jag att det ska vara valfritt. Det är väldigt få som rider med hatt och jag vet ingen ryttare som har skadat sig under en internationell Grand Prix.
– Sedan kan ju allting hända, men jag tror att ryttarna är fullt kapabla att bedöma själva om de vill ha hjälm eller om de vill rida i hatt. Känner de sig hemma och bekväma i hatt, då tycker jag att de ska få lov att rida i det.
Vad tänker du om de negativa reaktionerna?
– Jag kan förstå att folk reagerar, men i Sverige gäller ju svenska regler och det är inget jag tycker att vi ska ändra på. Men om man vill göra något annat när man rider internationellt, då tycker jag att det är ryttarens eget ansvar. Vissa ryttare rider fram med hjälm, sedan rider de med hatt på banan och vid prisutdelningen tar de på hatten igen. Det här handlar om tävlingsdressen och just de där fem minuterna på banan.
Pytt Hamberg, landslagsledare i ponnydressyr, ser det helt annorlunda.
– Jag tycker det är helt förlegat och väldigt gammaldags. Nu måste vi gå in i nya tider och sätta säkerheten först. För mig är det här helt enkelt en ickefråga. Jag blev jätteförvånad när jag hörde detta, de ska ju också vara föredömen.
– Bland de yngre är det helt självklart att ha hjälm, det är inte ens en diskussion om att man inte skulle ha det. Det är en sådan naturlig del av utrustningen som aldrig skulle ifrågasättas. Det är heller ingen som ser fram emot att rida med hatt. Det handlar väl bara om att hjälmen ska vara snygg och lite blingad – men att inte ha hjälm är en ickefråga på ponny, säger Pytt Hamberg.
Sitter aldrig upp utan hjälm
Världsryttaren Cathrine Dufour har foten i båda lägren. Hon väljer själv hjälmen framför hatten, men tycker ändå att det bör vara ett fritt val.
– Själv väljer jag hjälmen framför allt annat, jag sitter aldrig upp på en häst utan hjälm. Samtidigt tycker jag att det ska vara ett eget val om du vill tävla med hjälm eller hatt. Jag tycker att du ska värma upp med hjälm, men på banan är hatten tradition. Där tycker jag att det är ”fair enough” att folk får välja själva. Men jag skulle själv aldrig välja hatten framför hjälmen.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på