Dressyr
11 november 2020 12:29

Världsettan vill inte släppa hatten: ”Kan vara förebilder ändå”

HattdiskussionenHattstormen som blossade upp i sociala medier efter att världseliten i dressyr, inklusive svenska landslaget, skickade in en skrivelse till FEI om att få behålla hatten kan nu få nytt bränsle. Världsettan i dressyr, Isabelle Werth, gör nu en sista vädjan och menar att "förebildsargumentet" är rena "hittepå-argumentet".

Världsettan vill inte släppa hatten: ”Kan vara förebilder ändå”
"Vi är inte gammaldags, dumma eller okunniga, och vi är inte heller emot att använda hjälm", säger Isabelle Werth. Foto: FEI/Daniel Kaiser

Världseliten i dressyr, inklusive svenska landslaget, skickade nyligen in en skrivelse till FEI om att få behålla möjligheten att bära hatt i de högsta internationella klasserna. En upprörd debatt följde i sociala medier, bland annat med motiveringen att världsryttarna borde agera som de förebilder de är och välja hjälm i alla lägen. Meningarna visade sig även vara delade på svensk landslagsnivå. Veckan efter stod det dock klart att skrivelsen var inlämnad för sent, och att den därmed inte skulle behandlas.

Nu gör världsettan Isabelle Werth ett sista försök att behålla greppet om hatten i fyr- och femstjärniga klasser. Inför FEI:s årsmöte som på grund av pandemin ska hållas digitalt den 23 november går hon nu ut och ber FEI att tänka om – och undanta de högsta dressyrklasserna från det allmänna hjälmkravet som införs från och med 2021.
– Snälla, ge oss möjligheten att välja. Det är aldrig för sent. Det är inte en fråga om huruvida jag är gammal eller gammaldags. Det är en fråga som valfrihet, säger 51-åriga Isabelle Werth i en intervju med Dressage News.

För några dagar sedan uttryckte hon förvåning över att frågan har vållat så stor debatt.
– Det handlar inte om hjälmen eller hatten ur ett säkerhetsperspektiv. Det handlar om vuxnas och erfarna dressyrryttare och deras rätt att få välja själva, säger hon i en intervju med Dressursport Deutschland.

Werth anser att debatten är populistisk och att folk borde se till fakta istället.

Argumentet att toppryttarna är förebilder och borde föregå med gott exempel genom att välja bort hatten till förmån för hjälmen ger hon inte mycket för. Det är ”ett pseudoargument”, menar hon.
– Rollen som förebilder påverkas inte, eftersom unga ryttare, U18-generationen, obligatoriskt kommer att bära hjälm, liksom alla ryttare i samband med uppvärmning och prisutdelning, säger Werth till Dressursport Deutschland.

Hon påpekar också ”dubbelmoralen” i att FEI tillåter cowboyhatt på reiningryttare och att voltigeryttare inte har något huvudskydd alls.

Även Patrik Kittel är för möjligheten att välja hatt om man så vill, och delar Dressursport Deutschlands intervju med Isabelle Werth på Facebook. ”Huvudet på spiken”, skriver han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden