Dressyr
25 oktober 2020 12:05

Toppryttare i dressyr vill behålla hatten

Vill kunna väljaEtt stort antal kända dressyrryttare begär i en skrivelse till FEI att kravet på hjälm inte införs som planerat. De vill att hatt fortfarande ska kunna bäras i de högsta dressyrklasserna, för dem som så önskar.

Toppryttare i dressyr vill behålla hatten
Isabell Werth är en av de ryttare som vill behålla möjligheten att tävla dressyr med hatt. Foto: FEI/DigiShots

Det är Dressage-News som rapporterar om uppropet, där listan med underskrifter har stora likheter med FEI:s dressyrrankning. Bland underskrivarna finns toppryttarna Isabell Werth,  Jessica von Bredow-Werndl och Dorothee Schneider.

Flera ryttare som själva tävlar i hjälm har skrivit också skrivit under, däribland Cathrine Dufour.

En rad svenska ryttare står också bakom skrivelsen, såsom Tinne Vilhelmson Silfvén, Paulinda Friberg, Juliette Ramel och Patrik Kittel, som skriver på sociala medier att han är mycket för säkerhet, men också för att människor ska få frihet att göra sina egna val.
− Så vitt jag vet har ingen någonsin skadats i tävlingsmomentet i dressyr på hög nivå, och jag älskar min hatt, som är en klassisk del i dressyren.

Patrik Kittel skriver också att han är positiv till att bära hjälm vid träning och prisutdelning.
− Men jag tänker att jag nu vid 44 års ålder själv ska få avgöra om jag vill tävla i hatt.

Liknande argument finns också med i skrivelsen från de 150 ryttarna från 20 olika nationer, som begär att seniorer själva ska få välja huvudbonad i klasser på fyr- och femstjärniga FEI-tävlingar, samt vid mästerskap på Grand Prix-nivå.

Ryttarna skriver att hatten är en väsentlig del av dressyrens identitet, och att dressyrens dresscode gör disciplinen unik.

De har inga problem med att hjälm ska bäras under prisutdelningar.

Planen var att hjälm skulle bli obligatorisk på alla dressyrtävlingar inom FEI redan i år, men beslutet sköts i sista stund upp ett år, och ska därmed införas 2021.

Nu hoppas dressyrryttarna att det årliga stora mötet i FEI, General Assembly som arrangeras 23 november, ska ändra på det beslutet.

I Sverige har det varit obligatoriskt med hjälm på alla dressyrtävlingar sedan 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden