Reportage
25 oktober 2017 17:30
Ridsportplus

Scott Brash: ”Det är mitt jobb att göra hästen nöjd”

StrömsholmHoppryttaren Scott Brash har enligt sig själv haft två dåliga säsonger – ändå är han rankad som femma i världen. Viljan att bli bättre driver honom framåt, men viktigast är att framstegen sker på hästens villkor.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är en mörk onsdagskväll i Strömsholm. Läktaren är full av folk som vill höra den dubbla Global Champions Tour-vinnaren Scott Brash dela med sig av sin kunskap. Och budskapet är glasklart:
– Som ryttare är vårt jobb att få hästen att må så bra som möjligt, att få den nöjd – då kan vi få resultat.

Scott Brash är väldigt sparsam med clinics, max två-tre per år. Hemma har han en elev – 16-årige kanadensaren Jonathan Ding som har tre hästar i stallet.
– Jag hade mycket fler elever och höll många träningar förut, men det gick inte att kombinera med tävlandet så därför säger jag nej till fler, säger Scott.

Idetalj

Scott Brash

Född: 5 december 1985 i Peebles, Skottland.

Bor: Edinburgh.

Främsta meriter: OS-guld i lag 2012, 5:a individuellt. EM-guld i lag och brons individuellt 2013. Trea i världscupfinalen 2014. Första (och hittills enda) ryttare som har vunnit Rolex Grand Slam. Då vann han en bonus på en miljon euro utöver vinstpengarna för de tre enskilda GP-segrarna.

Bakgrund: Började rida som 7-åring och delade en ponny med sin syster. Tävlingsdebuterade som 10-åring. Har ridit och tävlat på heltid sedan han var 16.

 

Däremot gillar han att ha träningar och clinics, och tycker att det är viktigt.
– Vi toppryttare har ett ansvar att dela med oss av vår kunskap. Vi måste få de yngre ryttarna att förstå sina hästar. De måste lära sig att inte låta sin okunskap gå ut i frustration över hästen. För det är okunskap och dålig förståelse för hästen som gör att en ryttare inte agerar på rätt sätt.

Att Scott sätter hästens bästa i centrum går igenom i allt han gör och säger. Hela tiden pratar han om tålamodet, att låta utbildningen ta tid och inte ha för bråttom. För stress och önskan om för snabba framsteg går ut över hästens välbefinnande.
– Man måste lära känna sin häst. Alla hästar är unika individer, och det är jag som måste lära mig att förstå hästen och anpassa mig efter den – det är mitt jobb att göra den nöjd.

Själv har han framgångsrikt tävlat många olika typer av hästar, men har blivit känd för att vara bäst med dem som ses som lite speciella och svåra att rida.
– I början av min karriär jobbade jag mycket med svårare hästar, och gjorde det bra. Då började också hästägare skicka sådana hästar till mig för att jag skulle få ordning på dem. Men man får akta sig så att man inte hamnar i ett fack där man bara får rida problemhästar, säger Scott, och fortsätter:

Man får akta sig så att man inte hamnar i ett fack där man bara får rida problemhästar.

– Men de hästarna har lärt mig mycket. De fick mig att inse hur viktigt det är att förstå varje häst, att hitta vad de gillar och inte gillar. Mitt jobb är att försöka göra det bästa av varje häst – tillsammans med hästen.

Scott Brash drivs av en enorm vilja att utvecklas, att hela tiden bli bättre. I början av karriären tog han lite hjälp av irländaren John Ledingham, och när det blev ridning på heltid jobbade han ihop med Paul Barker.
– Det var bra, hans mamma tog bort alla mina dåliga vanor. Det är lätt att lägga sig till med dåliga vanor så ibland borde jag åka tillbaka till henne, säger Scott med ett leende.

Men till allra största delen har han utvecklat sig själv och sin egen ridning. Genom att studera andra ryttare och se hur de löser problemen har han tagit nya steg i utvecklingen. Scott menar att det finns många ryttare att lära av.

Jag tittar även på idrottare i andra sporter för att hitta förebilder

– Man kan aldrig sluta lära sig, det finns alltid något nytt att se, att inspireras av. Jag tittar även på idrottare i andra sporter för att hitta förebilder och lära mig av dem hur de hanterar olika situationer.

Och efter varje runda, oavsett om det är träning eller tävling, ställer sig Scott frågorna: Hur var rundan? Vad ska jag göra bättre? Vad måste jag göra för att få hästen att bli bättre?

Scotts noggrannhet och driv att hela tiden vilja bli bättre, lära sig mer och förstå sin häst ännu bättre är något som alla ryttare på alla nivåer kan inspireras av.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden