Reportage
24 juni 2020 19:50
Ridsportplus

Beat Ann – SWB-stoet som spolades bort

Dramatiskt hästköpFjolårets kraftiga oväder i Spanien skapade enorma översvämningar. Såväl djur som människor dog, och ett stort antal hästar försvann när de släpptes ut från sina vattenfyllda stallar. En av dem var SWB-stoet Beat Ann, som familjen Lunneborg i Sverige precis bestämt sig för att köpa. "Ägaren hade ingen aning om var hon fanns eller om hon var skadad", berättar Ellen Lunneborg om beskedet hon fick när de ringde och berättade att de ville slå till på stoet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För någon vecka sedan rapporterade Ridsport från ridhästtestet i Vännäs, där Beat Ann (SWB sto e Heartbeat-Cardento, uppf Annica Junhov) belönades med dubbla diplom (läs mer här). Ellen Lunneborg från ägarfamiljen berättade hur de hittat stoet under sin solsemester i Spanien, men innan Beat Ann kom till Sverige hann hon vara med om en dramatisk händelse då hon hamnade mitt i det värsta regnovädret som drabbat Spanien på över hundra år.

Det var i september förra året som de sydöstra delarna av Spanien fick enorma regnmassor, vilket ledde till stora översvämningar i regionen Valencia. När det var som värst kom det 350 millimeter, och när floden Segura svämmade över ledde det till att en hel region kom att stå under vatten på bara någon timme. Allra värst drabbat blev området där Beat Ann för tillfället var uppstallad. Hästarna blev isolerade i sitt stall i ett dygn, i trettio graders värme och stående i 1,5 meter högt, skitigt vatten.

Beatann3
Ellen Lunneborg och hennes mamma fastnade för Beat Ann när de var på solsemester i Spanien. Foto: Privat
Beatann2
Beat Ann var inte inriden när de tittade på henne, men hon verkade positiv och de gillade härstamningen. Foto: Privat

Gick inte att ta sig till stallet

Annica Junhov är SWB-uppfödaren som haft två riksfinalister i Sverige för drygt tjugo år sedan, och som fortfarande avlar i liten skala – fast i Spanien. Hon berättar att det var omöjligt att ta sig till stallet där Beat Ann stod.
– Det gick inte att ta sig dit ens med brandbilar, säger Annica Junhov.
– Eftersom vattnet strömmade var vi livrädda att väggar skulle välta, och när slutligen människor tog sig dit med gummibåt och fick ut hästarna saknades åsnan. Alla trodde att han hade drunknat, men senare på natten hittades han uppe på en kulle.
– Han hade helt enkelt simmat ut över dörrarna och räddat sig själv.

I detta kaos var det inte bara hästarna i Beat Anns stall som drabbades. Två människor miste livet när deras bil välte i vattenmassorna, och mer än 255 000 skolelever tvingades stanna hemma på grund av ovädret. Vägnätet var kollapsat, och Annica Junhov berättar att det inte fanns någon möjlighet för henne att ta sig till området där Beat Ann fanns.
– Modiga människor slet i flera dygn för att rädda djur från många gårdar, och ingen visste vems de var då.

Beatann
Beat Ann sprang bredvid en lastbil i tre kilometer innan hon övernattade på en parkering i grannbyn. Foto: Privat

I samband med detta hade familjen Lunneborg funderat fram och tillbaka hemma i Sverige hur de skulle göra med hästen som de tittade på i Spanien. Familjen hade aldrig haft unghäst tidigare, men fastnade för hennes härstamning och vad de såg på plats. Att det var ett oväder i Spanien kände de till, men de förstod inte omfattningen av det.
– När vi ringde till uppfödaren och berättade att vi ville köpa henne, fick vi veta att hon hade ingen aning om var hon var, säger Ellen Lunneborg.

Hade tagit sig till en parkering

Beat Ann hade fått springa bredvid en lastbil i tre kilometer längs asfaltsägen till en stor affärsparkering i den högre belägna grannbyn.
– Aldrig har jag blivit så glad som när jag fick ett meddelande ”please Annica, tell me this is your mare”, berättar Annikca Junhov.

Tillsammans med ett 30-tal andra hästar från olika ställen övernattade Beat Ann på parkeringen, och dagen därpå kördes hon med en hästbuss till en hästgård. Efter ett dygn fick Annikca bekräftat att Beat Ann fanns med bland dessa hästar.
– Jag hade ingen aning om i vilket skick hon var, säger Annica.
– Hästgården var inte alls gjord för det antalet djur den fick och där var det fortarande väldigt vattenskadat, men där fanns i alla fall mat och rent vatten.
– Under den här tiden hörde Lunneborgs av sig, dom var ju spekulanter, och vad skulle jag säja….. ”jag vet inte ens var hon är eller om hon är skadad”.
– Som tur var kunde min ryttare till min andra SWB-häst ta sig dit och hämta henne från andra hållet, men motorvägen gick då i böljor och var kraftigt begränsad.
– Hon hade bara något skrapsår och var något tunn, men som vanligt var hon glad.

Beatann6
Inridningen av Beat Ann gick snabbt och problemfritt – stoet är alltid glad och positiv. Här med Ellen på ryggen. Foto: Privat

Beat Ann blev genomgången innan leveransen till Sverige, och allt såg bra ut. Resan till Sverige tog en vecka, och Ellen hämtade upp henne i samband med inomhus-SM i Södertälje förra året.
– När hon klev ur lastbilen var hon tunn och väldigt trött, men hon var så cool när hon kom in i stallet, säger Ellen.
– Hon åkte direkt till Yannic Jönsson på inridning, och vi fick hem henne i december.
Några men från översvämningen märks inte, utan Beat Ann är alltid glad och positiv – något som inte minst de något otippade dubbla diplomen från Vännäs bevisade. Under våren fylldes en sandgrop i närheten av familjen Lunneborg med vatten, och det var inga problem att rida ut i det vattnet.
– Det var bara att smacka på henne så gick hon i, så hon är inte rädd för vatten i alla fall, säger Ellen.

Beatann7
Beat Ann belönades med dubbeldiplom vid SWB:s ridhästtest i Vännäs. Foto: Privat
Beatann8
Beat Ann och Ellen Lunneborg i Vännäs. Foto: Privat
Beatann_ellen2
Beat Ann klarade sig helskinnad från översvämningarna och bor nu i Sverige hos Ellen Lunneborg. Foto: David Hamrén

Tusentals djur dog i översvämningarna

Effekterna av det kraftiga ovädret kändes av under en lång tid. Kommunen fick samla ihop kadaver, och Annica Junhov berättar att det räknades till mer än 4 000 döda smådjur som får, getter och hundar.
– De låg överallt och ruttnade, stanken var hemsk, och tre veckor efter när jag åkte dit gick det flamingos i en halv meter djupt vatten där det egentligen skulle vara åkrar, minns Annica.

Här kan du läsa mer om översvämningarna och även se ett filmklipp hur stora vattenmassor det var i regionen där Beat Ann försvann.

Fakta

Beat Ann

Beatann9
Beat Ann Foto: Privat

Namn: Beat Ann

Ålder: Fyra år

Härstamning: e Heartbeat u Cactus e Cardento-Magini

Uppfödare: Annica Junhov, Spanien

Ägare: Marie-Louise Lunneborg, Härnösand

Ryttare: Ellen och Michaela Lunneborg

Aktuell med: Dubbla diplom vid ridhästtestet i Vännäs

Speciell egenskap: Alltid glad, gnäggar och kommer fram så fort man går förbi hagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden