Hoppning
9 december 2022 21:34

Svensk seger i Rolex Top 10-finalen – här är liverapporteringen

Rolex Top 10Giganternas kamp är över för den här gången med dubbelt svenskt på pallen i Rolex Top 10-finalen i Genève. Segern gick till Henrik von Eckermann med Peder Fredricson på tredjeplatsen. Tvåa blev fransmannen Simon Delestre. Här hittar du liverapporteringen från klassen.

Svensk seger i Rolex Top 10-finalen – här är liverapporteringen
Som världsetta har Henrik von Eckermann fördelen att starta sist. Foto: Roland Thunholm

Rolex IJRC Top Ten Final är bland det mest prestigefyllda du kan rida som hoppryttare. De tio bästa ryttarna i världen gör upp om vem som är allra bäst och finalen rids i två rundor. Den första är som en regelrätt Grand Prix över 1,60-1,65-hinder medan den andra är lite kortare och snabbare.

Ryttarna startar i omvänd startordning i förhållande till deras position på världsrankningen. Det innebär att världsettan Henrik von Eckermann är sist ut med King Edward medan Peder Fredricson går ut som nummer tre med Catch Me Not S. I andra omgången gäller omvänd ordning utifrån resultat där den med minst antal fel startar sist. Antalet fel i båda omgångarna räknas samman och vid lika antal fel avgör tiden i andra omgången.

Första rundan består av 12 hinder med 15 språng. Maxtiden är 68 sekunder. Andra rundan är en kortare version av samma bana, med tio språng. Banbyggare är liksom tidigare år schweizaren Gérard Lachat. Han får hjälp av holländaren Louis Konickx som byggde VM i Herning.

Frankrike dominerar med tre ryttare i startfältet, därefter följer Sverige med sina två ryttare.

Startordning

 1. McLain Ward/Contagious
 2. Kevin Staut/Visconti du Telman
 3. Peder Fredricson/Catch Me Not S
 4. Marlon Modolo Zanotelli/Like A Diamond van het Schaeck
 5. Simon Delestre/Cayman Jolly Jumper
 6. Ben Maher/Exit Remo
 7. Harrie Smolders/Monaco
 8. Julien Epaillard/Caracole de la Roque
 9. Martin Fuchs/Conner Jei
 10. Henrik von Eckermann/King Edward

Banskiss

Skarmavbild20221209kl.21.10.53-1
Banskiss Rolex Top 10-finalen 2022.

Liverapportering

Först ut var VM-guldmedaljören i lag från Tryon 2018, amerikanen McLain Ward med hästen Contagious. Efter den pampiga presentationen av samtliga startande på storbildsskärmar i den nedsläckta arenan fick Ward agera stigfinnare i den spektakulära klassen. Contagious var på tårna och bjöd på spänstig hoppning. Det resulterade i en felfri runda på tiden 67,74 sekunder, vilket tydde på att det var viktigt att hålla tempot.

Peder Fredricson och Catch Me Not S bjöd på en mycket fin runda, men fick dessvärre ett tidsfel. Klockan stannade på 68,39 sekunder.

Marlon Modolo Zanotelli hade inga problem med tiden med sin Like A Diamond van het Schaeck och gjorde även en elegant felfri runda.

Storhoppande lilla Cayman Jolly Jumper lotsades med otrolig finess runt banan av Simon Delestre som verkligen har hittat ridningen på den egensinnige valacken. Delestre fick använda rösten åtskilliga gånger för att dämpa den heta, blott 1,55 höga Jolly Jumper, som inte hade några som helst problem med maxtiden. Klockan stannade på 65,90 sekunder, vilket var snabbaste tiden så långt.

Den regerande olympiske mästaren Ben Maher hade inte sin bästa dag på jobbet med både nedslag och stopp, vilket gav en tid med många tidsfel ovanpå det.

Holländaren Harrie Smolders fick ett nedslag efter vändningen tillbaka mot hinder fyra. Väldigt förargligt med tanke på hur väl Monaco hoppade resten av banan.

Julien Epaillard har en i det närmaste oefterhärmlig förmåga att rida snabbt, inte bara i omhoppningar utan alltid. Top 10-finalen utgjorde inget undantag med heta Caracole de la Roque som reds på hackamore. Dessvärre var inte bommarna på fransmannens sida, vilket gav två nedslag.

Näst ut var världstvåan och hemmaryttaren Martin Fuchs med Conner Jei. Publiken höll andan medan den storgalopperande valacken blev allt starkare, vilket mot slutet resulterade i ett nedslag till åskådarnas kollektiva suckande.

Så till slut var det dags för de dubbla världsmästarna Henrik von Eckermann och King Edward. Valacken seglade över första hindret och fortsatte mata framåt i en jämn rytm och stora språng. Det smattrade i fiberunderlaget hela vägen in i mål, vilket slutade i felfritt för den svenska världsettan på tiden 67,47 sekunder.

Startordning (omvänd ställning) andra omgången

 1. Ben Maher/31 fel 90,41 sekunder
 2. Julien Epaillard/8 fel 65,62 sekunder
 3. Kevin Staut/8 fel 65,12 sekunder
 4. Harrie Smolders/4 fel 66,02 sekunder
 5. Martin Fuchs/4 fel 65,47 sekunder
 6. Peder Fredricson/1 fel 68,39 sekunder
 7. McLain Ward/0 fel 67,74 sekunder
 8. Henrik von Eckermann/0 fel 67,47 sekunder
 9. Marlon Modolo Zanotelli/0 fel 66,70 sekunder
 10. Simon Delestre/0 fel 65,90 sekunder

Både Ben Maher och Kevin Staut gjorde en rejäl återhämtning med noll fel i andra rundan medan Julien Epaillard fick med sig ännu ett nedslag. Harrie Smolders och Monaco gick felfritt och stannade på fyra fel, vilket satte press på de sista i startfältet. Martin Fuchs fick i sin tur 12 fel med Conner Jei.

Catch Me Not S visade storform med en superfin andra runda på noll fel. Dessvärre hängde det enda tidsfelet kvar.
– Han är en snabb häst med en långsam ryttare i sadeln, sa Peder Fredricson i intervjun efter rundan.

McLain Ward sparade inte på krutet i andra rundan utan drog iväg som om han hade eld i baken med Contagious. Dessvärre blev det ett nedslag för fjolårsvinnaren.
– Det var ett ryttarfel, jag skulle bara ha litat på min häst, sa McLain Ward efter chansningen.

Henrik von Eckermann och King Edward lade i högsta växeln och gick i mål som ledare i klassen med en dubbelnolla. Om det skulle hålla var upp till ett par supersnabba ryttare – Modolo Zanotelli och Delestre.
– Jag var lite för långsam till sista hindret, sa Henrik von Eckermann efter ritten.

Mycket riktigt satte Marlon Modolo Zanotelli ordentlig fart men fick ett hack i rytmen. Det lyckades han senare hämta upp tidsmässigt men fick på kuppen ett springa igenom hindret-fel. Så långt var det alltså två svenskar i toppen med Simon Delestre kvar.

Och det blev dubbelt svenskt på pallen med seger till Henrik von Eckermann och en tredjeplats till Peder Fredricson. Tvåa blev Simon Delestre.

Start- och resultatlistor

Clipmyhorse sänder live

Klassen sänds även via arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden