Hoppning
4 december 2021 09:16
Ridsportplus

Så blev pandemin ett lyft för Peder Fredricson

IntervjuOS-silver, OS-guld, EM-brons, världsetta, årets ryttare i världen. Framgångarna har kommit slag i slag för Peder Fredricson under 2021. Och en bidragande orsak kan vara pandemins framfart. "Jag är inte säker på att han hade haft de här stora framgångarna utan pandemin," säger världsettans fru Lisen Bratt Fredricson.

Så blev pandemin ett lyft för Peder Fredricson
Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson med sin yngste son Bill. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När pandemin slog till med full kraft över världen våren 2020 stannade all tävlingsverksamhet av i månader. I backspegeln ser dock Lisen Bratt Fredricson att tävlingsuppehållet kan bidragit till de stora framgångar hennes man Peder Fredricson haft under 2021.

Om man verkligen vill ta saker vidare och bara inte köra på i samma spår måste man sätta sig ner och reflektera och fundera. Lisen Bratt Fredricson.

– Han fick verkligen tid att fundera och kom fram till att han inte skulle göra som han alltid har gjort eller som alla andra gör. Han ville göra det bättre, säger Lisen Bratt Fredricson.

Pandemin har inneburit mycket lidande och död runt om i världen, men också ekonomiska påfrestningar för många verksamheter – inte minst tävlingsstall. Detta gällde även paret Fredricsons Grevlundagården. Det blev permitteringar av personal och bufferten som byggts upp under flera goda år tidigare kom till användning.

”Beredd på att det skulle kosta”

– Jag var beredd på att det skulle kosta när pandemin kom och bestämde mig för att det fick göra det. Vår omsättning minskade med 46 procent, vi permitterade personal. Men pandemin innebar också mycket som var bra för oss, vi kunde landa, säger Lisen Bratt Fredricson.

– Och vi la också mer tid på de unga hästarna. Vi åkte på mycket pay-and-jump med dem och det var jättebra och något som vi har anammat och fortsatt med. Vi tävlar dem inte lika mycket längre, utan vi tränar mer på att tävla.

Kontrasterna mellan tillvaron med isolering och högst osäkra inkomster 2020 och det som har hänt i år är slående. Peder Fredricson, som har tagit individuellt OS-silver och EM-brons, OS-guld i lag, är inne på sin andra månad som världsetta och fick nyligen utmärkelsen FEI Best Athlete Award. Prispengarna har trillat in, hästförsäljningarna har kommit igång.

Satsningen

– Jag är inte säker på att Peder hade gjort den satsningen inför 2021 som han gjorde om inte pandemin hade kommit, säger Lisen Bratt Fredricson.

Specialträning för att bli snabbare på banan, rida och tävla sina hästar utan skor och släppa ihop topphästarna i hagen. Det är några förändringar som blev till efter att pandemin stoppade Peder Fredricson från att tävla och fick mer tid att fundera på vad han gjorde och hur han gjorde det.

 

– Jag tror inte att Peder hade haft de här stora framgångarna som han har haft i år om det inte hade varit någon pandemi, om han inte hade fått den här tiden att fundera och göra förändringar, säger Lisen Bratt Fredricson.

– Nu är alla hans tio hästar är friska, det har aldrig varit så innan. Vi funderar på vad det kan bero på. Det är kanske på grund av att de inte har några skor och att vi har lagt om träningen så att de känns bättre och kanske mår ännu bättre.

Tar med sig

Vikten av att ta sig tid att reflektera och lägga upp strategier är något som Lisen Bratt Fredricson tar med sig från pandemiåret 2020.

– Om man verkligen vill ta saker vidare och bara inte köra på i samma spår måste man sätta sig ner och reflektera och fundera. Det är något jag verkligen har tagit till mig, säger Lisen Bratt Fredricson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden