Ponny
26 januari 2020 12:25
Ridsportplus

Sena ponnytävlingar före skoldag upprör

ProtestÄr det bra att barn startar i hopptävlingar klockan 22.00 en söndagskväll, dagen före skolan? Det tycker inte ponnymamman Louise Söderlund, som protesterat till Svenska Ridsportförbundet.

Sena ponnytävlingar före skoldag upprör
Isabel Söderlund och C-ponnyn Attention har fått starttid sen söndagskväll. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ponnymamman Louise Söderlund fick beskedet att hennes 15-åriga dotter Isabel Söderlund ska starta en tävling runt klockan 22 – en söndagskväll, när dottern ska vara i skolan morgonen därpå.
– Om det hade varit ett meeting och en kväll före en helgdag hade det kanske inte varit några problem. Men det finns ingen uppstallning och vi bor ju inte där, det tar en timma och 45 minuter att köra hem, säger Louise Söderlund.

SvRF: ”Inga regler”

På Svenska Ridsportförbundets kansli säger man att det inte finns några regler för när tävlingar får hållas.
– Det finns inte reglerat i TR över huvud taget. Därmed finns det inga möjligheter att påverka det som det ser ut i dag ­– det är arrangörernas tävlingar, säger Robert Solin, nationell samordnare i hoppning.

På bekostnad av välmående

Tillbaka till ponnymamman Louise Söderlund som kan förstå att klubbarna vill dra in så mycket pengar som möjligt på tävlingar.
– Men det som händer är att intäktsdrivet blir på bekostnad av välmåendet hos hästar, ungdomar och föräldrar, säger hon.

På förbundet tipsar Robert Solin om att den som vill förändra hur tävlingar ser ut kan komma med förslag till ändringar.
– Det ser vi gärna. Det är en helt öppen process och alla kan skicka in förslag, säger han.
Remissen för TR öppnar i april.
– Då tas förslag upp och diskuteras inför 2021.
Men det är en diger process att ändra regler, berättar Robert Solin.
– Man måste se igenom alla aspekter i en sådan här fråga och genomlysa alla aspekter om man ska kunna göra en vettig konsekvensanalys. Det kan också vara så att olika grenar har olika behov.

”Man bör ha ett stopp”

Nu ska Louise Söderlund författa ett förslag till ändringar i TR.
– Man bör ha ett stopp – antingen när det gäller tid eller antal ryttare. Kanske kan det vara så att tävlingen måste sluta åtta om det har med barnidrott att göra. Det handlar ju också om deras funktionärer, säger Louise Söderlund.
Hon undrar också hur det hela skulle kunna sluta.
– De hade ju bara kunnat fortsätta ta emot anmälningar, om de slutat klockan tolv på natten hade det också varit helt okej enligt reglementet. Vi borde efterfråga en balans.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden