Sportnytt
25 november 06:20
Ridsportplus

SIHS drar igång: ”Drömgänget är här”

SIHSPå torsdagen drar Sweden International Horse Show igång med en blandning av toppsport och spektakulära shownummer. Dessutom ska årets svenska mästerskapsmedaljörer firas inne på arenan. "Det kommer bli helt magiskt, jag har saknat den svenska publiken," säger Malin Baryard Johnsson. Tillsammans med Peder Fredricson minns hon tillbaka till OS-guldet.

SIHS drar igång: ”Drömgänget är här”
"OS-guld är så otroligt stort. Som idrottsman kan man bara drömma om det", sa Peder Fredricson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förra året tvingades Sweden International Horse Show ställa in på grund av pandemin. I år är man tillbaka med besked. Event director Christin Ericsson tror på publikrekord – och schemat är fullspäckat med allt från islandshästar och inomhusfälttävlan till femstjärnig hoppning och toppdressyr.

Sportchefen Malin Baryard Johnsson är nöjd med de starka startfälten.
– Det är ett fantastiskt startfält och jag är glad över alla som kommer. Det är väldigt lätt att bjuda in ryttarna hit, det är en mycket uppskattad tävling som har ett gott rykte. Drömgänget är här helt enkelt, säger hon.

Den olympiske mästaren i hoppning, britten Ben Maher, är på plats tillsammans med idel topprankade ryttare och hela det svenska guldlaget från Tokyo.

Friends.Malin Baryard Johnsson.Photo : Roland ThunholmCode: 718 35
”Det är väldigt lätt att bjuda in ryttarna hit, det är en mycket uppskattad tävling som har ett gott rykte.” Det sa sportchefen Malin Baryard Johnsson. Foto: Roland Thunholm

Många vill komma och rida på Friends. Det är en unik tävling med bara 18 internationella hoppryttare och det är ett format som uppskattas, berättar Malin Baryard Johnsson. De svenska framgångarna har också gjort sitt till.
– Vi har fått otroligt mycket hyllningar från väldigt många människor. Det vi gjorde tyckte vi själva var fantastiskt, men det var också många andra människor som tyckte att det var fantastiskt. Sverige gjorde ett helt unikt mästerskap i Tokyo och vi kanske aldrig får se något liknande. Det är någonting vi bär med oss resten av livet, säger Malin Baryard Johnsson.

Bara guld som gällde

Att det var guld som gällde och inget annat än guld stod klart från början.
– Jag var väldigt inställd på att det var mitt mål och jag tror att vi alla var det, säger Peder Fredricson.

– Vi åkte dit och visste att vi satt på hästar med all kapacitet och förmåga och de var i superform. Även vi ryttare har stor förmåga och vi hade helt enkelt inga ursäkter, säger Malin Baryard Johnsson.

Att laget var helt i sin bubbla och att det var totalt fokus rådde det ingen tvekan om.
– Jag måste anstränga mig för att minnas en enda runda jag har gjort. Mitt tydligaste minne är när jag hoppar av och är helt klar, säger Malin Baryard Johnsson.

– Även om vi var så bra, är det så lätt att någonting händer, fortsätter Peder Fredricson.

Spänningen vid själva avgörandet var olidlig, även för iskalla Malin Baryard Johnsson.
– Man är lättad själv över att det har gått bra, men sedan känner man framförallt en rädsla. Tänk om det inte går vägen nu när vi har varit så bra hela vägen?

Anspänningen var enorm när Peder Fredricson skulle putsa på de där sista hundradelarna.
– Mitt i den där pressen och stressen, och sin ambition och vilja, måste man ändå försöka tänka på att hålla pulsen låg, andningen låg, axlarna nere, händerna mjuka och ändå vara snabb och inte göra några misstag. Det är en väldig blandning av adrenalin och självbehärskning, säger han.

– Direkt efteråt var vi nog bara helt tomma och tagna, för det var en sådan blandning av känslor, fortsätter Peder Fredricson.

”Får nypa sig i armen”

De svenska guldryttarna har knappt hunnit smälta alla framgångar.
– Det har varit ett fantastiskt år, men vi är fortfarande mitt uppe i det. Vi var i Prag förra veckan och det rullar på hela tiden. Man får nästan nypa sig i armen för att inse hur bra det har gått i år, säger Peder Fredricson.
– När det verkligen har betytt något har det verkligen gått vår väg, som på OS till exempel. Det flytet vi hade där, det får kompensera för all otur vi kommer att ha resten av karriären.

Barfotaridningen har inte slagit igenom så stort som man kanske skulle kunna tro med tanke på utfallet.
– Det är några stycken som rider barfota men inte så många. I Prag förra veckan var det tre hästar av 80, så det är inte så många som gör det, berättar Peder Fredricson.

Sweden International Horse Show – hemsida.
Start- och resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden