Avel
3 oktober 2017 19:16

Breeders – sjuåringar genom nålsögat

BREEDERS 2017För sjutton sjuåringar stod åtta finalplatser på spel i dressyrens Breeders Trophy på Flyinge.
Segrande Stefan Jansson red i en egen division med både tekniskt korrekt ridning och hans Zidney har fina funktionella gångarter.

Breeders – sjuåringar genom nålsögat
Årets Breeders Trophy är fullt med nyheter. En är den ljusa trygga gång unghästarna använder in i ridhuset, en annan är den nya 7-årsbedömningen där Zydney och Stefan Jansson excellerade med tekniskt hög nivå och bra gångarter. Foto: Roland Thunholm

De s7-åriga hästarna har även de fått en uppdaterad bedömning enligt samma princip som unghäst-VM. Kvalet, eller första finalomgången som det kallas, bedöms av tre domare, och finalomgång 1 rids i FEI:s inledande program för 7-åriga hästar. Domaren vid C Mats Eriksson bedömer programmet punkt för punkt. På långsidan vid B sitter Susanne Rudholm och Mollis Persson och dömer enligt konventionell fempunktsbedömning. Det här ger ett genomsnitt där goda gångarter kan förlåta ett program med några malörer och vice versa, ett prickfritt program kan räcka långt även om gångarterna inte är de mest expressiva.

Malin Lindholm och stilige Harrington HL (SWB e Hip Hop-Quite Easy, uppf Flinkbackens Gård) fick ihop ett resultat som stod sig en bit in i klassen genom en bit över 64 på programritten medan det blev lite över 72 för gångarterna.

Harrington HL och Malin Lindblom.

Den store valacken Ricardo VH (SWB e Skovens Rafael-Rohdiamant, uppf Birgitta och Torsten Hansson äg Mosslunda Dressyrstall) har verkligen gångarterna med sig och börjar äntligen hitta sin kropp. Han rids i år som i fjol av Einar Kristoffersen som i Ricardo har en häst för större uppgifter. Uppförbacken i front och manke är enorm och de små volterna i programmet är fortfarande svåra medan halvpiruetterna delvis går fint. Det här blir en dressyrhäst tyckte undertecknad men inte riktigt domarkollegiet. Totalt 68,569 procent.


Ricardo VH och Einar Kristoffersen.

Flera av de unga hästarna hade problem med grunder för nivån som form och samlingsgrad. Det är något som brukar vara vanligare i juli under Falsterbo än på hösten med några månaders träning till. Oavsett är det meriterande att ha kvalat och nått ända hit med sin fortfarande unga dressyrhäst.

Nästa stora fuxvalack att imponera var Stefan Janssons store gosse Zidney (SWB e Zuidenwind-Laurentio, uppf Camilla och Set Andersson). Tillsammans excellerade de i det tekniska med fina halvpiruetter och bytesserier med fin gest. Zidney ser ut att vara skapt för att göra piruetter. Efter ritten, som fick mycket applåder av den fåtaliga men entusiastiska publiken, skrittade Stefan runt i väntan på omdöme – som aldrig kom. Flera års vana vid unghästklasser sätter sina spår. Totalt 75,172 procent varav hela 78 procent på fempunktsbedömningen.

Stefan Jansson och Zidney.

En av de bussigaste begåvningarna i klassen är Bardeeno (SWB e Belamour-Dionysos, uppf Virpi Larsson) riden av sin ägare Åsa Gamvik. Han är fin och avspänd i alla miljöer med bra grundgångarter. Idag räckte det hela vägen in i final med 68,916 procent.

Bardeeno och Åsa Gamvik.

Louise Hegbart och Allantois (SWB e Ampere-D-Day, uppf Lena Nyström, äg Aldrie Consultants AB) har hängt med och kvalat till de fleta årgångstävlingarna, flera gånger tagit sig till final. Det gjorde de nu också även om programmet tekniskt var lite av gott och blandat, verkliga höjdpunkter parat med lite stopp i maskineriet, totalt 70,485 procent.

Allantois och Louise Hegbart.

Begåvade unghäst-VM-deltagaren Bossanova YL (SWB e Bocelli-Lobo, uppf Yvonne Sterntorp Ingvarsson, äg Hans Danielsson) prövade sin ryttare Mikaela Alderins tålamod genom att pänna till och spralla. Stoet har så lätt för sig men är känslig för miljöfaktorer och idag gick det inte. Procenten räcker dock till final, bättre flyt på lördag.

Bossanova YL och Mikaela Alderin.

Carl Hedin och eleganta Cabaletta SB (SWB e Zuidenwind-Davignon I, uppf/äg Metafor AB, Stjärnbro stuteri, Monica Lindstedt) har fin silhuett genom travprogrammet. I galoppen spänner stoet till, gapar och verkar inte helt tillfreds med kandaret eller något annat. De löser sina rörelser utan stora malörer men kvalitén i galopparbetet blev lidande av spänningen. Resultatet räcker kanske till final i år,  skritten blev underkänd med 5, totalt 65,978 procent.

Hopphästuppfödaren och domaren Magnus Dyrendahl har fött upp en fin dressyrhäst i Helen Perssons Pejling (SWB e Don Primero-Rubinrot), en mörk fux som i övrigt är pappa upp i dagen. De satte ett tekniskt sett godkänt program och fick med godkända gångartspoäng en knuff uppåt, totalt 68,613 procent och final.

De var en av Sveriges representanter på unghäst-VM Autograf Q (SWB e Ampere-Jazz, uppf Nils-Gunnar Hansson, äg Firma Mads Hendeliowitz) och hans ryttare Mads Hendeliowitz. Autograf har utvecklats en del sedan augusti och tekniskt betyg plus bra betyg på gångarterna placerar dem som tvåa i klassen, på lite över 70 procent.

Autograf Q och Mads Hendeliowitz.


Mads Hendeliowitz var nöjd med sin ritt.


Carl Hedin kom på nionde plats, första utanför final.

Fotograf: Roland Thunholm

Resultat
Start- och resultatlistor
Equisport webbtv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden