Veterinärt
23 december 2018 15:04
Ridsportplus

Stresstest visar hur hästar påverkas vid tävling

StressforskningDansk forskning har undersökt stressnivån hos hästar hemma och på tävling. Stressen steg för varje dag på tävling – här kan läsa mer om forskningens resultat.

Stresstest visar hur hästar påverkas vid tävling
Veterinär Rikke Munk Andersen har undersökt vilken betydelse stressnivå och rädsla har för hästens prestationsförmåga. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stressen är högre på tävling än i stallet. Den stiger för varje dag på tävling och dressyrhästar reagerar annorlunda än hopphästar, visar forskning.

    I en dansk doktorsavhandling har veterinär Rikke Munk Andersen, Aarhus Universitet, undersökt vilken betydelse stressnivå och rädsla har för hästens prestationsförmåga.

    Bakgrunden är att förhöjda nivåer av steroidhormoner såsom kortisol och testosteron har visat sig ha betydelse för prestationen hos mänskliga atleter.

    Stresstest

    Genom blodprov kartlades serumkoncentrationen av testosteron och östrogen hos 141 varmblodshästar. Sedan fick de genomgå en hanteringsövning, då deras puls kontrollerades. Resultatet visar att en högre koncentration av testosteron hos ston och valacker var kopplat till lägre puls och mindre rädsla när de utsattes för övningen.

    Steg för varje dag

    Några veckor senare deltog 50 av hästarna i hingstshower och unghästchampionat. Under tävlingarna togs salivprov tre gånger per dag för att undersöka nivån av stresshormonet kortisol. Hingstarna befann sig tre dagar på sin show och stresshormonet steg för varje dag vid första mätningen på morgonen. Sedan sjönk den under dagen. Den var dock aldrig nere på samma nivå som i hemmastallet.

    Unghästarna reagerade också på tävlingssituationen, men inte med anmärkningsvärt höga nivåer av kortisol.

    Högre hos dressyrhästarna

    Ytterligare försök gjordes på 126 hästar mellan tre och sex år, där de ville se om det fanns något samband mellan kortisolhalten i saliven och hästarnas prestation på tre olika tävlingar.

    Där kunde noteras att dressyrhästarna överlag hade högre kortisolnivåer än hopphästarna, men inget säkert samband med prestationen kunde ses. De högre kortisolnivåerna ansågs kunna tyda på att dressyrhästarna upplevde den nya omgivningen som mer stressande.

    Falsterbodressyr
    Dressyrhästarna i studien hade överlag högre kortisolnivåer än hopphästarna. Arkivbild: Roland Thunholm

    Alla försöken visar att kortisolnivåerna följde en bestämd dygnsrytm, både hemma och på tävling, med högst värden på morgonen och successivt sjunkande nivåer under dagen. Oavsett kön eller ålder, var det de hästar som hade visat mest rädsla i hanteringstestet, som också hade högst stressnivå på tävling.

    Länk till avhandlingen

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport 24/2018

    Mera

    forskningsnytt

    Här följer ett axplock av föreläsningar från aktuella veterinära kongresser och forskningsrapporter som rör hästar på något sätt.

    1. Våra förfäder avlade på lynne och färg.

    När hästen tämjdes för cirka 5 000 år sedan, började även en regelmässig avel. Det var Botai-folket i nuvarande Kazakstan som insåg att hästarna kunde användas till annat än föda och började tämja dem.

    Men de hade problem med hästarnas humör. Przewalskihästarna var mycket aggressiva och det var den första egenskap som de ville åtgärda genom planerad avel. Det berättar danske professorn och dna-experten Eske Willerslev, forskare i hästens historia, i Ridehesten. Dessutom avlade de medvetet på svarta hästar respektive skimlar med prickar som var populära.

    2. Skillnad i kolikorsak hos häst och ponny

    − En ponny är inte en liten häst när det handlar om kolik,berättade universitetslektorn Bettina Dunkel, Royal Veterinary College, vid London Vet Show nyligen.

    Det finns flera skillnader mellan ponnyer och hästar. En av skillnaderna är att ponnyer vid kolik har färre grovtarmsomvridningar eller andra problem i grovtarmen än hästar. Deras koliksymtom kommer oftare från tunntarmen.

    3. Slut på fölens gissel

    Den smittsamma lunginflammationen Rhodococcus, som kan drabba föl från några veckors ålder, kan vara mycket allvarlig. Enligt en amerikansk bedömning dör mellan 20 och 40 procent av insjuknade föl.

    Nu har ett nytt vaccin utvecklats som verkar lovande; det ges till stoet sex och tre veckor före beräknad fölning och därmed har det nyfödda fölet fått antikroppar mot Rhodococcus-bakterien.

    Vaccinet lär även ha potential att skydda mot andra fölsjukdomar, bland dem sepsis (blodförgiftning). När vaccinet finns tillgängligt uppges dock inte. 

    4. Habituering är inte detsamma som ”inlärd hjälplöshet”

    Den amerikanske etologen och forskaren Sue McDonnell har i The Horse redogjort för skillnaden mellan habituering och när hästar stänger av och går in i ett tillstånd av inlärd hjälplöshet.

    − Habituering innebär att hästen successivt lär sig att acceptera en ny miljö, ett bullrande ljud och liknande. Det är en process där hästen gradvis vänjer sig vid något nytt, säger hon.

    Inlärd hjälplöshet är något helt annat. Det är ett tillstånd där hästen helt stänger av sina reaktioner. Det kan till exempel uppstå om en negativ förstärkning används fel – denna ska fungera så att det tryck eller obehag som tränaren utsätter hästen för, ska upphöra när hästen gör rätt. Men om det bara fortsätter, även om hästen gör rätt, kommer hästen efter en tid att ge upp, sluta sig i sig själv och drabbas av så kallad uppförandedepression. 

    − Det är inget vi vill se, det kan bland annat leda till självbitning, stereotypier, försämrat immunförsvar och magsår. Alla som tränar hästar bör lära sig de vetenskapligt underbyggda stegen för inlärning.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden