Dressyr
3 december 2017 16:52

Superduper topptävling, sa ryttarna

WeltclasseDe tre ekipagen på pallplats i Top 10-finalen hade samtliga personbästa ritter, i tillägg vann de massor av pengar. "En superweekend helt enkelt, det kan bara bli bättre om jag får rida tre hästar", sa Isabell Werth och Patrik Kittels leende blev bara bredare. Succé är ett för litet ord i sammanhanget.

Superduper topptävling, sa ryttarna
En trio på pallen i finalen av den första Top 10 Dressage tävlingen. Foto: Mikael Persson MiP Media

På pressträffen efter Saab Top 10-finalen var minst sagt god stämning. Klassens feststämning – tio ekipage med över 75 procent – betyder årets bästa dressyrparty, EM och världscupfinalen inräknat. En så högkvalitativ klass har sällan setts förut.

Priset
Top 10-priset är designat av Luc of Sweden och Patrik Kittel. Foto: Kim C Lundin

Isabell Werth tog till orda om sin upplevelse av finalen:
– Jag är jättestolt och det är en ära att bli först att vinna Top 10-finalen. Det är en sån härlig tävling att vi som dressyrryttare kan skatta oss lyckliga för den. Jag och Emilio satte personbästa, jag är så stolt över honom att han kunde fokusera och jobba avspänt.
– Jag fick gåshud själv när publiken började applådera i min piaffpiruett, jag fick samma känsla som publiken. De har verkligen känsla för när de kan applådera eller inte, det var en verklig superfinish.
Vad är det som gör ditt kürprogram så speciellt?
– Det samlande arbetet och de många övergångarna gör det hela väldigt svårt, växlingen mellan ökningar och åter till samling kräver mycket. Jag vet faktiskt inte hur jag ska göra det svårare för jag gör allt verkligen. Jag har rak piaff, vändningar, ökad galopp till piruett och massor av andra svårigheter.

Isabell Emilio Mip
Isabell Werth och Emilio var båda nöjda efter ritten. Foto: Mikael Persson MiP Media

Patrik Kittel tränade med Deja på morgonen tillsammans med Lussan Nathorst. Han fokuserade på sin ritt och idag var det en magisk dans med stoet som piafferade hur fint som helst på banan.
– Det var ett personbästa och Deja gjorde sin bästa prestation någonsin, det var min bästa känsla också, jag är så himla glad.  Jag satt och räknade piaffstegen, när vi gjort 25 steg så var det nog tyckte jag. Programmet bara flöt, en helt fantastisk känsla.
– Vi har jobbat så länge för den här tävlingen och det fanns så mycket kraft i allt, positiv kraft hos ryttarna, domarna och i allt, det var underbart att allt föll på plat som vi jobbat så hårt för.

Patrik Deja Mip
En rörd och glad medarrangör som tog sig hela vägen upp på pallen efter han och Dejas bästa ritt någonsin. Foto: Mikael Persson MiP Media

Helen Langehanenberg är en ryttare som arbetar med tysk precision och som sådan är hon sällan helt nöjd. Idag var det dock annat ljud i skällan.
– Han var så bra idag, det kändes perfekt, jag vet inte vad jag kunde gjort bättre. Som ryttare måste vi vara tacksamma för en sådan här tävling, det är helt fantastiskt. Att sluta trea här känns overkligt bra. Damsey kändes bra igår också men jag älskar verkligen kür och det var en verklig superdupersuper bra helg från början till slut.

Helen Damsey Frh
Helen med sin underbara Damsey FRH Foto: Mikael Persson MiP Media
Tysk Trio
Monica Theodorescu, Madeleine Winter Schulze och Isabell Werth lyckas teama ihop och ordna hemtransport till Tyskland med gemensamma krafter. Foto: Kim C Lundin

Klassreferat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden