Hoppning
23 november 2019 20:11

Peder Fredricson avslutade på topp i superklassen

Uppdaterad 22:55Peder Fredricson och H&M All In levererade i andra rundan och slutade på en åttonde plats vid GCL:s Super Grand Prix. Vann gjorde Ben Maher och Explosion W.

Peder Fredricson avslutade på topp i superklassen
Peder Fredricson och H&M All In. Foto: Roland Thunholm

Den Tjeckien står som värd för Global Champions Tours Super Grand Prix i O2 Arena i huvudstaden Prag. De ryttare som vunnit någon av deltävlingarna är kvalificerade till den prestigefyllda klassen, där vinnaren åker hem med 300 000 euro i prispengar. Det är dock inte bara vinnare med i startfältet – har vinnaren redan varit kvalificerad genom en tidigare vinst är det tvåan som ridit hem den åtråvärda biljetten. Enda svenska ryttaren i startfältet är Peder Fredricson, som vann GCT på hemmaplan i Stockholm. Han har i Super Grand Prix-klassen valt att rida H&M All In. Klassen rids över två rundor på 1,60-nivå. Första start 20.00, där Peder går ut som andra ryttare. Runda två börjar 21.50.

22:55: Det är knäpptyst i arenan när världens högst rankade hopphäst gör sitt jobb. Explosion W är visserligen rejält i B-hindret i tvåkombinationen, men bommen studsar upp och sedan tillbaka där den ska sitta. Ben Maher sätter som enda ryttare en dubbelnolla och vinner GCL:s Super Grand Prix och åker hem med drygt tre miljoner kronor i prispengar. Darragh Kenny kommer tvåa och red hem drygt 2,6 miljoner kronor. Martin Fuchs slutade trea och belönades med drygt 1,9 miljoner kronor. Peder Fredricson slutade på åttonde plats och blev inte helt lottlös – närmare 400 000 kronor i prispengar fick han för prestationen.

22:48: Utan att det riktigt märktes att Virtouse Champeix var i blev det en tidig rivning för Julien Epaillard, och de åkte på ytterligare två rivningar så de slutar på tolv fel. Med en ryttare kvar står det klart att även Martin Fuchs är färdig för podiet.

22:44: Daniel Deusser åker på en rivning i andra rundan med Scuderia 1918 Tobago Z och med det är han ute från toppstriden. Med två ryttare kvar är det nu klart att Darragh Kenny med sina två tidsfel kommer att hamna på podiet.

22:40: Det blir trångt emellanåt för Caspar 213, och Dani G. Waldman river rejält en av de största oxrarna. Efter ytterligare en rivning och ett tidsfel blir det totalt nio fel för Waldman.

22:37: Ny ledare blir det när Darragh Kenny åter igen rider felfritt över hinder men landar på ett tidsfel med Balou du Reventon. Totalt två fel och nu har irländaren satt rejäl press på de fyra felfria ryttarna som återstår i startfältet.

22:34: In på andra plats går Marcus Ehning och Cornado NRW efter en strålande felfri runda i andra omgången. Nu återstår de fem ryttare som var felfria över hinder i första rundan.

22:24: Galet snabb är regerande europamästaren Martin Fuchs, Schweiz, och Clooney 51. De sätter ytterligare en felfri runda och går upp i ledning på sina fyra fel och med drygt sex sekunder tillgodo till tvåan.

22:14: Felfritt blir det även för sjunde ekipage ut, Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, på VDL Edgar M, som därmed går upp i ledningen på totalt fyra fel.

22:11: Yes, nu är Peder Fredricson och H&M All In med i leken igen. De går felfritt över andra rundan och håller sig inom tiden, det blir bara ett litet klonk på B-hindret i tvåkombinationen, annars är det så mjukt och smidigt som det brukar vara. Peder går in på andra plats när sex ekipage ridit.

22:04: Tillsammans med Verdi TN gör Maikel van der Vleuten, Nederländerna, en riktigt fin runda och sätter andra omgångens andra nolla när fyra ryttare ridit. Maikel ligger därmed totalt på sina åtta fel från första rundan.

21:57: Christian Ahlmann, Tyskland, startar som nummer två i andra rundan. Han är i flera hinder med Take A Chance On Me Z, men klarar sig över banan felfri på hinder. Ekipaget åker dock på ett tidsfel och lägger sig på nio fel efter två rundor.

21:51: Sexton ryttare startar i omgång två. De två med flest fel – Ludger Beerbaum och Jessica Springsteen startar inte. Banan i andra omgången är helt ny och hindren är riktigt stora. Peder Fredricson startar som nummer sex.

21:10: Tyske Ludger Beerbaum fick en mardrömsritt på slutet. När det såg ut som han var på väg till en felfri runda med Cool Feeling tappar han ena tygeln och allt får överstyr. Totalt blir det tolv fel, och när alla 18 ryttare ridit första rundan är det fyra ekipage som ridit felfritt. Peder ligger på en elfte plats med sina åtta fel. I runda två som startar 21.50 går ryttarna ut i omvänd ordning.

21:01: Trots en hel del svårigheter tar sig Dani G. Waldman, Israel, och Caspar 213 felfritt över banan. Dani hade helt klart marginalerna på sin sida denna dag, och går in bland de fyra felfria ekipagen när 16 ekipage ridit första rundan.

20:51: Snubblande nära en felfri ritt är irländaren Darragh Kenny. Tillsammans med Balou du Reventon är han felfri över hinder, men drar på sig ett retfullt tidsfel. Fortfarande bara tre felfria ekipage i första rundan när tretton ekipage ridit.

20:32: Felfritt resultat levererade även ryttare nummer nio, tyska Daniel DeusserScuderia 1918 Tobago Z. Tre felfria ryttare ännu så länge, två på fyra fel, tre ryttare på åtta fel och en ryttare på 16 fel när halva startfältet ridit.

20:27: Ben Maher, Storbritannien, och Explosion W har en otrolig säsong. Hästen som just nu är rankad som världens bästa hopphäst  sätter klassens andra felfria runda när åtta ekipage ridit.

20:11: Första felfria ryttare i klassen blir tredje startande Julien Epaillard, Frankrike, på Virtouse Champeix.

20:10: Tyska Marcus Ehning var först ut och drog på sig ett nedslag med Cornado NRW. När Peder går ut som andra ryttare tillsammans med H&M All In river han första hindret i såväl tvåkombinationen som trekombinationen. Totalt åtta fel och Peder ser inte helt nöjd när han rider ut från banan.

Arrangörens hemsida
GCT:s hemsida med livesändning
Startlista
Liveresultat
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden