Avelsnyheter
8 maj 2019 11:15

Svensk hingst utlånad till Tyskland

UppdateradAtt tyska hingstar verkar i Sverige är vi rätt vana vid, men det omvända händer inte lika ofta.− Det är en fjäder i hatten, säger Anders Kjellson på Hästak, som lånat ut en av sina hingstar till Tyskland.

Svensk hingst utlånad till Tyskland
Matilda Kjellson och Cuper 1068 vid bruksprovet 2011. Foto: Yvonne Karlsson

På Hästak finns många yngre hingstar, och därför var planen egentligen att sälja nu 19-årige Cuper 1068 (HOLST e Chambertin – Landgraf – Calypso I).
− Men han blev inte såld. I stället kom det en fråga från en stor tysk hingststation om de kunde få låna honom, och så blev det, berättar Anders Kjellson på Hästak.

Nu står Cuper på hingstationen Vornholt i norra Tyskland.

− Det är förstås en fjäder i hatten att få skicka en hingst till Tyskland. Cuper är godkänd i Holstein och har gjort 70-dagarsprovet i Tyskland, och hans stam kan nog vara mer känd där än här, säger Anders Kjellson.
− Jag har alltid tyckt om Cupers stam, och vi har fått många fina avkommor av honom. Flera av dessa har gått på export.

Cuper har också lämnat två godkända söner, de båda helbröderna Monopol Hästak och Qupol Hästak (u Indra Hästak – Cortus).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-