Fälttävlan
5 november 2021 17:09
Ridsportplus

Svensk OS-häst senskadad: ”Inga mer mästerskap”

SkadaI somras red Therese Vikund OS. Nu står hon utanför landslaget nästa år då hennes mästerskapshäst Viscera har fått en senskada med allt vad det innebär. "Väldigt tråkigt," säger fälttävlansryttaren vars främsta häst nu är en Totilasdotter.

Svensk OS-häst senskadad: ”Inga mer mästerskap”
Therese Viklund och Viscera vid OS i Tokyo. Foto: FEI/Libby Law Photography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i samband med segern i en trestjärnig tävling på fina 25 straff i augusti som Therese Viklunds OS-häst Viscera (HANN sto f 2008 e Fidertanz 2-Ravallo, uppf/äg Lena Nyström) fick en skada på laterala gaffelbandsgrenen.

Vi har redan nu bestämt att hon inte kommer gå några långa tävlingar och därmed inga mer mästerskap. Therese Viklund.

– Det är så klart väldigt tråkigt och det tar lång tid att läka, berättar Therese Viklund som därmed också inte kan behålla sin landslagsplats.

Viscera har varit en riktig kämpe genom åren, och har bland annat tävlat på högsta nivå även sedan hon blev av med sitt ena öga.
– Hon har förvånat oss förut och vi hoppas på att hon ska komma tillbaka på fyrstjärnig nivå. Men vi har redan nu bestämt att hon inte kommer gå några långa tävlingar och därmed inga mer mästerskap.

Uppfödaren nominerad

OS-hästens ägare och uppfödare, Lena Nyström i skånska Genarp, har blivit nominerad till utmärkelsen Årets uppfödare som delas ut vid Ryttargalan. I nomineringen är det Viscera som står i centrum: ”Hon har länge varit ett av de tyngsta namnen i svensk dressyravel men när hon nu fått stå som uppfödare till en av OS-hästarna i Tokyo blev det i fälttävlan. Genom sitt samarbete med den englandsbaserade fälttävlansryttaren Therese Viklund har hon blivit en viktig och högt uppskattad del av svensk fälttävlan.”

För Therese Viklund var OS i Tokyo var det första internationella seniormästerskapet. Efter en bländande dressyr blev det en snopen avtrillning i terrängen och uteslutning individuellt. Enligt de nya reglerna hoppade ekipaget dock den avslutande hoppningen för lagtävlingens del.

Totilasdotter tar över

Det är ett litet glapp i stallet efter Viscera, närmast att ta över som stallets stjärna är ett par hästar som ska ta steget upp till trestjärnig klass nästa år. Den ena är en dressyrstammad systerdotter till Viscera, Vesicula (sto f 2015 e Totilas u Vesica e Ampere, uppf/äg Lena Nyström). ”Hon är nätt i typen med riktigt bra galopp. Jag tror det kan bli en bra fälttävlanshäst,” har Therese Viklund sagt i en tidigare intervju med Ridsport.

Vesicula blev Rikssto i dressyr 2018 och är mamma till ett föl e BH Zackery som blev uttaget till elitfölauktionen 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden