Hoppning
10 februari 2022 17:59
Ridsportplus

Svenska hästägare bakom nytt GCL-lag

Satsning16 lag står på startlinjen när penningstinna Global Champions League drar igång första helgen i mars. Flera ryttare har bytt lag inför säsongen 2022, och tre nya lag har bildats - ett av dem är Stockholm Hearts powered by H&M We Love Horses. Bakom miljonsatsningen står tre svenska hästägare: "Det tog inte många sekunder innan jag tackade ja", säger Malin Sköld. 

Svenska hästägare bakom nytt GCL-lag
Inför säsongen 2022 har svenska hästägare gått in i ett nytt lag till Global Champions League - Stockholm Hearts. Foto: Global Champions League

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Stockholm Hearts består av svenskhoppen Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson, som teamat ihop sig med de belgiska H&M-kollegorna Nicola och Olivier Philippaerts. Dessutom ingår amerikanskan Lillie Keenan och U25-ryttaren Lily Attwood, från Storbritannien.

  H&M:s ridsportsatsning ligger till grund för det nya laget, men det är hästägarna Stuteri Arch med Charlotte Söderström i spetsen, Malin Sköld Invest AB och Susanne Hobohms bolag Half Horse AB som har gått in med de ekonomiska musklerna till anmälningsavgiften till Global Champions League – en avgift på två miljoner euro, cirka 19,4 miljoner kronor.

  Stuteri Arch och Charlotte Söderström – som äger båda OS-hästarna H&M All In och H&M Indiana – behöver ingen närmare presentation, men även Susanne Hobohm och Malin Sköld är sedan tidigare hästägare med hästar i Peder Fredricson och Malin Baryard Johnssons stall.

  Malin Sköld äger i dagsläget två hästar som står hemma hos Malin, men de rids båda av beridaren Daisy Pearson just nu – Cuba VA (sto f -10, e Cancara-Quick Star) och Onyx de Royal Horse (val f -14, e Diamant de Semilly-Clinton).

  Malin_skold_cuba1
  Malin Sköld och Cuba VA, en av de hästar hon har i Malin Baryards stall. Foto: Privat

  Susanne Hobohm är delägare i H&M Crusader Ice (SWB hingst f-11, e Cabachon-Corland, uppf Thina Stigsson, ISG AB, äg Half Horse AB, Grevlundagården i Vitaby AB) och Jumper d’Oase (val f -14, e Cardento-Vigo d’Arsouilles, uppf Fr. Kommers, äg Half Horse AB och Elfte Huset AB).

  Det tog inte många sekunder innan jag tackade ja.

  Malin Sköld och Susanne Hobohm är båda sprudlande glada över att vara med i den nya satsningen.
  – Det är fantastiskt roligt att vara en del i det här. Jag var på finalen i Prag förra året, det var i stort sett första gången jag kom i kontakt med GCL. För några dagar sedan blev jag tillfrågad om jag ville vara med som delägare i laget, och det var helt makalöst – det är en fantastisk möjlighet för mig att ge tillbaka till ridsporten och få följa den absoluta toppen på så nära håll. Det tog inte många sekunder innan jag tackade ja, berättar Malin Sköld.

  Det är upp till lagen att samla ihop sponsorer som står för den mastiga anmälningsavgiften till Global Champions League. Stora prispengar står dock på spel i den penningstinna touren, där en del går tillbaka till sponsorerna.
  – Man vill ju gärna satsa på de bästa ryttarna, det är ju en fantastisk möjlighet att gå in i just ett sådant här lag. Förhoppningsvis kommer vi kanske tjäna lite pengar på det också genom prispengar, det är en affärsmöjlighet, konstaterar Malin Sköld.

  ”70-årspresent till mig själv”

  Susanne Hobohm fyller 70 år i år och behövde inte heller hon någon längre betänketid när erbjudandet om att bli delägare i laget kom.
  – Jag fick frågan och då tänkte jag vad sjutton – det är klart jag ska vara med på en liten del. Det är fantastiska tävlingar, det är kul att vara med på insidan med ett fantastiskt lag. Det är min 70-årspresent till mig själv! Jag har aldrig haft någon hobby och nu har jag ridsporten och hästarna, som ger mig sådan enorm glädje i livet, berättar hon.

  Img_0136(1)
  Crusaders Ice ägare Lisen Bratt Fredricson (Grevlundagården) och Susanne Hobohm på Ryttargalan 2018, där Crusade Ice utsågs till Morgondagens Häst. Foto: Roland Thunholm

  Hon konstaterar att det hela absolut kan ses som ett högriskprojekt.
  – Åtagandet är på ett år, och visst hoppas vi på återbetalning. Men jag vet hur enormt svårt det är i den här sporten, säger Susanne Hobohm och fortsätter:

  – Det är en ynnest att få vara med. Att få prata häst med härliga roliga människor, det är det bästa jag vet. Jag har aldrig spelat på något riskabelt i hela mitt liv, jag har varit väldigt ordentlig. Så nu var det dags att ta en risk, säger hon med ett skratt.

  Följa tävlingarna på plats

  Både Sköld och Hobohm tänker åka på ett par av årets totalt tävlingar.
  – Planen är att åka med på så många deltävlingar som jag kan, och hoppas lära mig mycket. Det ser jag verkligen fram emot, det kommer att bli väldigt nervöst med så många deltävlingar och många ryttare i laget. Jag ska vara en stark supporter, jublar Malin Sköld.

  Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson ser sitt nya lag som ett drömlag.
  – Vi ryttare i Team H&M har under lång tid drömt om att bilda ett lag tillsammans till Global Champions League. Nu har vi lyckats skapa ett riktigt Dream Team med sex fantastiska ryttare, vilket är otroligt stort för oss och H&M We Love Horses, säger världsettan.

  – Vi har en stark sammanhållning i Team H&M, så det känns både roligt och naturligt att få rida i samma GCL-lag. Dessutom är Lillie och Lily fantastiska tillskott till laget. Vi delar samma värderingar gällande hästhållning och tävlande, de är duktiga ryttare och har bra hästar. Jag tror och hoppas att vi kommer att ha en bra chans att prestera på topp under säsongen, kommenterar Malin Baryard Johnsson det nya laget i ett pressmeddelande.

  Säsongsstart i Doha

  Säsongen startar i Doha, Qatar, den 3-5 mars, där Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Olivier Philippaerts står på startlinjen för Stockholm Hearts. I år rider totalt sex svenska ryttare i GCL-lagen – nya för i år är Linda Heed i Hamburg Giants och Angelica Augustsson Zanotelli i Madrid in Motion. Evelina Tovek och Henrik von Eckermann är kvar i Scandinavian Vikings.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden