Fälttävlan
25 januari 16:41

Svenska idéer ska öka säkerheten i fälttävlan

SäkerhetNy flaggregel i terrängen och regler angående marklinjer på terränghinder – det är två svenska initiativ som kan förbättra säkerheten i internationell fälttävlan.

Svenska idéer ska öka säkerheten i fälttävlan
Wynja Eriksdotter Rubin och Hakunamatata i EM-terrängen 2021. Foto: Roland Thunholm

Vid årets FEI-möte för internationella funktionärer och säkerhetsansvariga presenterade Staffan Lidbeck, course designer och tidigare svensk förbundskapten och mästerskapsryttare, ett initiativ om hinderflaggor i terrängen. Enligt Svenska Ridsportförbundet, SvRF, mottogs initiativet väl.

Det handlar om straffpoäng för riven flagg, som i dag inte delas ut internationellt – men i Sverige ger en riven flagg 7 poäng. Anledningen till straffpoängen är ”att skapa en klar bedömning om hästen hoppat hindret på rätt sätt för ryttare, domare och publik”, skriver SvRF.

Frågan kommer att hanteras av FEI för vidare beslut om regeländring.

Ett annat initiativ är regler om marklinjer på terränghinder, som infördes i det svenska tävlingsreglementet för några år sedan. Sedan 2020 finns marklinjer med i de internationella riktlinjerna för terrängbanor och 2021 infördes också regler om marklinjer i det internationella tävlingsreglementet.

Även utlösningsmekanismen MIM är en svensk uppfinning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden