Fälttävlan
31 augusti 2019 19:25

Svenska laget lyfte i terrängen: ”Jag var så nervös”

EM i fälttävlanFrån en åttondeplats efter dressyren till en femteplats efter terrängen. Det svenska laget lyfte på lördagen. "Jag var så nervös innan jag skulle gå ut. Jag fick order om att gå innanför flaggorna och hålla mig på benen. Det gjorde jag och det känns fantastiskt skönt," säger Malin Josefsson i det svenska laget.

Svenska laget lyfte i terrängen: ”Jag var så nervös”
Malin Josefsson rider sitt andra EM för Sverige, men det är första gången hon ingår i svenska laget. Foto: www.eventingphoto.com

Sverige har förvisso ett lagsilver från EM 2017 att försvara, men den viktigaste uppgiften är att kvala till OS i Tokyo 2020.

Nervositeten brukar gå över när jag har tagit några språng och känner att jag kan träffa distanserna. Malin Josefsson. 

För att göra det måste Sverige vara bland de två bästa lagen när redan kvalade Storbritannien, Irland, Frankrike och Tyskland räknas bort.

Så var det inte efter dressyren. Efter terrängen är situationen dock lite annorlunda – nu är bara Italien före i resultatlistan av de icke OS-kvalade. Och Belgien, som också jagar OS-biljett, är hela elva nedslag bakom Sverige.

Niklas Lindbäck Swe Ep1908315127
Niklas Lindbäck var stigfinnare i det svenska laget. Foto: www.eventingphoto.com

Niklas Lindbäck lade grunden till klättringen i resultatlistan med en runda som var felfri på hinder och gav 6 straff för tiden tillsammans med Focus Filiocus.
– Det var en bra runda, men han var lite på. Det var många framåtdistanser i början, säger ryttaren.
– Han var lite kaxig senare också och ville gå av väldigt stort, det vill han göra ibland. Han är rätt så envis med vad han vill göra. Inte så att han sliter och dra i grejerna, han tar tag i dem och så bara går han.

Låsningar i högersidan

Valacken var inte sig lik i Aachen och efter det visade det sig att han hade låsningar i höger sida.
– Men det är åtgärdat nu.

Malin Josefsson och Golden Midnight var andra svenska lagryttaren.
– Jag var så nervös innan, säger Malin Josefsson som red EM individuellt 2017, då med Allan V.
– Jag fick order om att gå innanför flaggorna och hålla mig på benen. Det gjorde jag och det känns fantastiskt skönt.
–  Jag var uttagen för att det är terränghäst jag sitter på och för att att jag skulle leverera en felfri och snabb terräng. Jag är så glad att jag lyckades göra det, säger Malin Josefsson som gick i mål med 0,8 straff för tiden.

– Jag har aldrig tvivlat på att min häst skulle göra det bra. Men på den här banan behövde han mitt stöd så jag behövde göra mitt jobb också. Och jag fajtades hela vägen, säger Malin Josefsson vars nervositet gick över när hon hade kommit upp på sin häst och börjat hoppa.
– Jag är nästan alltid nervös, särskilt inför stora tävlingar. När jag vaknade på morgonen inför Badminton i år ångrade jag bittert att jag skulle rida.
– Men det brukar gå över när jag har tagit några språng och känner att jag kan träffa distanserna.

Philippa Magnusson Swe Ep1908317869
Philippa Magnusson och Cesar fick en utbrytning i EM-terrängen. Foto: www.eventingphoto.com
Ebba Adnervik Swe Ep1908317044
Ebba Adnervik och Chippieh gick i mål med 5,2 straff för tiden. Foto: www.eventingphoto.com

Individuella svenska ekipaget Ebba Adnervik och Chippieh gick i mål med lite tidsfel.
– Vi tuggade oss runt och jag red så fort jag kunde. Det känns fantastiskt kul att få göra det här tillsammans med Chippieh och hans ägare och hela teamet, säger hon.

Svennerstål bästa svensk

Bästa svenska ekipaget efter dressyr och terräng är lagekipaget Ludwig Svennerstål och El Kazir som satte en dubbelnolla och ligger elva individuellt.

Även Louise Romeike och Waikiki satte en dubbelnolla och det var en strålande glad ryttare i målområdet efter målgång. Hon tittade på klockan när hon red över mållinjen och sträckte upp ena handen i en segergest.
– Det var fantastiskt, vi har gått inom tiden, säger hon.
– Jag var lite orolig för det sista vattenhindret men tog tid på mig där och red bra väg.
– Jag är så glad. Hon blir säkrare och säkrare för varje runda. Hon var helt spikrak överallt, säger hon.

EM i fälttävlan avslutas med banhoppning i morgon, söndag.

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

FEI:s sändningar från fälttävlans-EM

SVT:s sändningar från fälttävlans-EM

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden