Körning
25 september 2019 19:27
Ridsportplus

Svenska ponnyekipage laddade för VM

VM i ponnykörningAlla svenska ponnyer gick igenom vetchecken utan problem. Alla svenska kuskar är vid gott mod. En engagerad tränare på plats och landslagscoachen har stenkoll. Nu är världsmästerskapet i sportkörning för ponnyekipge i gång med full kraft.

Svenska ponnyekipage laddade för VM
Hela svenskgänget på plats i Kilber-Aszar. Onsdagen är första tävlingsdagen. Foto: Annika Borg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Emma Gustavsson Fotoeva Österlund
Emma Gustavsson och ”Anton” tränar inför VM. Foto: Eva Österlund

Sverige ställer upp med Marika Strömberg och Gunlög Frost i parklassen och Emma Gustavsson i enbetsklassen. Platsen är Kisber Aszar i Ungern och redan på onsdagen körde Emma sin dressyr med fina ponnyvalacken Artemis, till vardags mer känd som ”Anton”.

Emma har många mäktiga mästerskapsmeriter med sig till Ungern men mest med sin förra ponny Windy Boy Rocket, numera pensionär. Anton har definitivt inte varit en lätt match på väg till detta VM, men nu funkar det mesta.

Är det nu han ska få sitt stora genombrott internationellt?

Dagens dressyr gav ekipaget plats 21, men det är tätt mellan kuskarna och allt kan ju som bekant hända.

3. Gunlög Frost Foto Eva Österlund
Gunlög Frost är en av de mest erfarna i svenska gänget. Ponnyerna är egna uppfödningar. Här på träningen på Flyinge. Foto: Eva Österlund

Gick från hoppning till körning

Parkusken Gunlög Frost gillar inte att prata om ålder när det gäller hennes roll i sportkörning. Man gör vad man gör och man kan vad man kan, det handlar inte om hur gammal man är.

2. Emma Foto Susanne Ankermark
Emma Gustavsson och Anton på plats i Ungern. Foto: Susanne Ankermark

I det svenska laget är hon den som är mest erfaren, inte bara av sportkörning, Gunlög har också ett förflutet som hoppryttare på hög nivå. Ett besvärligt diskbråck tvingade henne till slut att överge hoppningen. Körningen fungerade bättre med ryggen.

Magiska ponnyer

Nu ska hon alltså lotsa Killevippen, Abrakadabra och Hokus Pokus till en riktigt bra placering i detta mästerskap. Gunlög har gärna namn med trollerianknytning på sina ponnyer och den här trion har hon fött upp själv. Hemma på gården vid havet utanför Vellinge finns det fler.

Ridsport möter henne vid VM-kuskarnas sista träning före avresan. Uppskattade Glenn Geerts har kommit till Flyinge för att trimma dem en sista gång innan allvaret börjar.

Gunlög verkar ganska lugn.
–  Jag är lugn, bryr mig inte så mycket om det där med tävlingsnerver, påpekar hon.
–  Jag kör mitt eget race, det ska bli spännande, har aldrig tävlat i Ungern förut.

7. Glenn Geerts Foto Susanne Ankermark
Glenn Geerts, uppskattad tränare av de svenska kuskarna, är optimistisk. Foto: Susanne Ankermark

19 år på kuskbocken

Gunlög körde sin första tävling år 2000, då med shetlandsponny.
–  Jag skaffade egentligen en shetland för att vi behövde få en tomt avbetad. Men den måste ju få mer att göra, så en god vän fixade en vagn och så var det hela igång.

–  Så länge jag är frisk och tycker det är roligt håller jag på, säger hon bestämt. Och att få träna för Glenn Geerts och även för Micha Freund är ju fantastiskt.
Att Glenn också är med sitt svenska gäng i Ungern betyder mycket.

En god vän fixade en vagn och så var det hela igång.

Marika Strömberg Arkivbild Foto Eva Österlund
Marika Strömberg från Gotland är en av de svenska kuskarna i årets VM. Här en arkivbild från årets SM där Marika vann sin klass. Arkivbild Foto: Eva Österlund

Marika Strömberg kör också ponnypar, russar från Gotland där hon bor sedan flera år tillbaka. Detta är första stora internationella tävlingen för hennes del men kraften finns där och Marika är ju också nybliven svensk mästare i ponny par. Sånt gör gott för självförtroendet när hon nu ska möta världseliten.

Dressyrkörning blir det onsdag, torsdag och fredag. Maraton på lördag och avslutning med konkörning och därefter korandet av ett helt gäng nya världsmästare. Förhoppningsvis blir det lite blågult i det gänget.

6. Annika Borg Fotoeva Österlund
Sportkörningens lagledare Annika Borg håller koll. Foto: Eva Österlund

Startlistor och resultat

Kortfakta

VM i sportkörning ponny

273 ponnyer, 99 kuskar fördelade på 38 par, 37 enbet och 24 fyrspann, 16 länder, nio lag. Så ser årets VM i sportkörning ut i siffror.

Sverige har tre ekipage på plats under VM men de bildar inte ett lag utan alla tävlar individuellt. För att bilda lag måste man ha med ett fyrspann också.

Om någon undrar över namnet Killevippen så är det ett magiskt ord som man säger om man vill bli liten som en tumme –  om man samtidigt petar på en rostig spik. Allt enligt Astrid Lindgren i boken om Nils Karlsson Pyssling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden