Sport
18 april 2019 17:48
Ridsportplus

Täcke på vid uppladdning inför OS i Tokyo

Mot JapanFukten och hettan kommer att göra det tufft för deltagare i OS i Tokyo, och förberedelserna kan få en och annan att höja på ögonbrynen. Svensk hoppnings förbundskapten Henrik Ankarcrona satt i panelen när frågan diskuterades på FEI:s toppmöte.

Täcke på vid uppladdning inför OS i Tokyo
Tokyo står värd för OS 2020. Foto: Byjeng/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vädret i Tokyo i juli 2020 kommer med stor sannolikhet att vara både varmt och fuktigt.
  − Det gäller att redan nu skapa en medvetenhet för vilka förutsättningar som gäller, och hur värmen och fukten kan påverka hästar, men även människor, säger Henrik Ankarcrona, en av de fyra som satt i expertpanelen vid FEI Sports Forum i början av veckan.

  Ett sätt att förbereda sig skulle vara att vara på plats i god tid, men resan till Tokyo är inget Sverige styr över, eftersom OS-hästarnas resor styrs av FEI. I stället handlar det om att förbereda sig hemma.

  Uppvärmda ridhus

  − Vi får vänja hästarna genom att arbeta dem så att de blir varmare än vanligt, jobba dem med täcken på, och gärna rida i ridhus som är både uppvärmda och fuktiga, säger Henrik Ankarcrona.

  − På det sätter vänjer de sig vid att prestera med förhöjd kroppstemperatur, fortsätter Henrik Ankarcrona, som satt i expertpanelen tillsammans med Kyra Kyrklund som talade för dressyren, holländaren Joyce Heuitink från paradressyren, och så ytterligare en svensk, Göran ”Yogi” Breisner som bland annat talade utifrån fälttävlansperspektivet.

  Under Sports Forum fick deltagarna också information om hur arbetet går med att bygga de två arenorna där hästgrenarna avgörs, Baji Koen och Sea Forest, och om planerna inför testtävlingen i augusti i år.

  Yogimvk
  Yogi Breisner, här på ponnyernas EM-bana i somras, satt med i panelen under FEI Sports Forum. Foto: Madeleine von Koch
  Henrik Ankarcrona Fj-7677
  Likaså gjorde svenska förbundskaptenen Henrik Ankarcrona. Arkivbild: Fredrik Jonsving

  Programmet klart

  Tim Hadaway, FEI Director för Games Operations, berättade också om de analyser av väderdata som gjorts, och att om de mätningar som gjorts på arenorna under de senaste två åren.

  OS i Tokyo äger rum 24 juli-9 augusti 2020. Programmet har precis presenterats, och det visar att dressyren inleder, med tävlingar 25-26 juli och 28-29 juli, fälttävlan avgörs 31 juli-3 augusti och hoppningen ligger i slutet av OS, 4-5 samt 7-8 augusti.

  Sverige har redan kvalat lag till hoppningen och dressyren, genom VM-silvret i hoppning och dressyrens fjärdeplats vid VM i Tryon. För fälttävlan finns möjligheten att kvala ett lag till OS i Tokyo i samband med EM i Luhmühlen i slutet av augusti.

  Här finns programmet för OS i Tokyo

  Ridsport
  Medaljerna som Fredrik Jönsson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson hoppade hem i Tryon säkrade ett OS-kval för svensk hoppning. Foto: Roland Thunholm

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden