Träningstips
7 augusti 2019 16:40
Ridsportplus

Timing med Kåbring: ”Träna med tanke och tävla med känsla”

ProffstipsVad sägs om några knep för att träna känslan för tajmning och att komma rätt på hindren? Svårklassryttaren och C-tränaren Emma Kåbring delar med sig av sina tips.

Timing med Kåbring: ”Träna med tanke och tävla med känsla”
Här hoppar Emma Kåbring sin High Felipe, som hon tog NM-guld med för U25 år 2014. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Träna med tanke och tävla med känsla

”Tajmning handlar om att göra rätt sak i rätt tid. Din uppgift som ryttare är att göra det enkelt för hästen på banan, men du har väldigt kort tid på dig för att fatta avgörande beslut. Allt du gör måste sitta i ryggmärgen.

När du är på tävling handlar det främst om att inte krångla till det. Men för att det ska vara enkelt på tävling behöver du träna på en del i taget. Gör det inte för svårt – gör det hellre enkelt med hög precision. Vissa säger att du lär dig av att misslyckas, jag tror att du lär dig mer av hur det känns när det blir rätt. På tävling kopplar du sedan på känslan.  Träna med tanke och tävla med känsla, är det jag alltid påminner mig själv om.”

2. Rid mer i banhoppningsgalopp

”Ofta fokuserar vi för mycket på frågan om att komma rätt på hinder, men egentligen handlar det mer om att ha en bra galopp. Ju bättre galopp, desto större felmarginal har du fram till hindret. Tyvärr sitter många och kortar hästen för mycket i galoppen hemma, i stället för att öva på att reglera hästen i banhoppningstempo.

Ju mer reglerbar hästen blir, desto mer känns det som att hindren kommer på rätt ställe på banan. Det vanligaste felet är att man sätter ihop galoppen för mycket i svängen i stället för att galoppera i svängen och sedan vänta lite till hindret.”

När du är på tävling, passa på att gå banan i en högre klass än den du rider och titta sedan för att se hur det blev.

Emma Kåbring, Hoppryttare.
Emma Kåbring. Foto: Privat

3. Läs på och gå många banor

”Det finns massor att läsa och lära av när det gäller banhoppning. Till exempel hur olika hindertyper påverkar avsprångspunkten och språngkurvan. Det är bra att känna till. När tränaren säger hur lång en distans är, hoppa av och stega så att du vet hur det känns.

När du är på tävling, passa på att gå banan i en högre klass än den du rider och titta sedan för att se hur det blev. Samtidigt måste du lära känna dig själv och din hästs galopp, men det tekniska kunnandet är en trygghet att falla tillbaka på.”

4. Rid på bommar och använd fantasin

”Vissa ryttare är födda med en större känsla för tajmning. Men jag är helt övertygad om att det handlar mycket om hur du tränar. Jag gillar att lägga ut två eller tre bommar på ett relaterat avstånd, där jag sedan varierar antalet galoppsprång. Du kan också lägga ut en hel bana. Då tränar du både anridningar och ögat samt känslan för hinder och hästens reglage.

En hjälpbom två eller tre galoppsprång framför hindret är också bra. Tolv meter är lagom på häst om det är tre språng. Ofta är det enklare att hitta distansen på bommen – och om jag kommer lite nära, då vet jag vad ska reglera fram till hindret. Här kan jag också kontrollera att jag har den galoppen jag behöver ha.
Och när du rider ut kan du låtsas att du gör en anridning fram till nästa stora gran. Själv brukar jag rida på skuggan av staketet på ridbanan.”

5. Du och hästen måste förstå varandra

”Hästen måste veta att när du lägger på ben i ett stort läge, då ska den ta längre galoppsprång för att räcka fram. Den måste förstå vad du ber den om.

När vi övar vår kommunikation med hästarna får vi också en kvickare tajmning. Om du inte är synkad i din kommunikation med hästen blir det lättare missförstånd. Väldigt mycket handlar om dressyrarbetet hemma. Ju mer reglerbar hästen är, desto enklare är det att ha bra tajmning.”

Emma Kåbring-high Felipe2 140803 Rt
”Din uppgift som ryttare är att göra det enkelt för hästen på banan, men du har väldigt kort tid på dig för att fatta avgörande beslut”, säger Emma som här hoppar High Felipe. Arkivbild: Roland Thunholm

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 14/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden