Ponny
26 februari 2018 09:00

Top Silvio Hästak såld till Irland

PonnyexportRegerande svenska mästaren och godkända ridponnyhingsten Top Silvio Hästak är såld till Irland. Den nya familjen med fem barn har stora planer för den talangfulla ponnyn.

Top Silvio Hästak såld till Irland
Top Silvio Hästak RP 180 är regerande svensk mästare i kategori C med Mathilda Bohlin på ryggen. Nu är ponnyn såld till Irland. Foto: Roland Thunholm

Top Silvio Hästak RP 180 (ASRP hingst f-09 e Top Nordpol u Silvia VII e Silverlea Rambo, uppf Naemi Jones) har tillsammans med Mathilda Bohlin haft stora framgångar på tävlingsbanorna. De är regerande svenska mästare i utomhushoppning kategori C, de kom i fjol tvåa i Prins Carl Philips Pris i Friends Arena. I år har de redan hunnit visa toppform när de inledde säsongen strålande med dubbla segrar vid Trettonspelen i Helsingborg.

Nu går dock ekipaget skilda vägar. Top Silvio Hästak är såld till Irland. Han är köpt av familjen Foley som har fem barn. Familjen har stora planer för barnens tävlande – äldsta pojken i familjen, Jason Foley, har redan ridit EM. Top Silvio ska ridas av mellanpojken i familjen – Max, som är 12 år.

Christina Kjellson från Hästak som ägt Top Silvio sedan han var 1,5 år berättar att allt känns jättebra.
– Visst hade det varit roligt om han hade fått stanna i Sverige, men att en svensk ponny går till Irland som har så många bra ponnyer är väldigt speciellt, säger Christina till Ridsport.
– Han kommer att få de allra största förutsättningarna för att kunna gå snäppet till.

Familjen Kjellson köpte Top Silvio som unghäst som en påläggskalv till deras framgångsrika ridponnyhingst Top Nordpol RP 146. Top Silvio blev sedan bruksprovsvinnare när han visades vid ASRP:s bruksprov, och har därefter använts både i avel och tävlats. Han har dock inte lockat så många stoägare som familjen Kjellson hoppats på.
– Förra året var han inte i avel eftersom han fick så lite ston, så vi lät honom vara kvar hos Mathilda med sikte på att säljas.

Affären med familjen Foley gick väldigt snabbt. Christina berättar att det var familjens tränare Jonathan Raepe som kontaktade henne och undrade vad hästen kostade.
– De tyckte att priset var högt – det tycker de alltid, säger Christina.
– Men eftersom Top Silvio har så stora framgångar och samtidigt har jättemånga år kvar på tävlingsbanan tog det bara tio minuter innan de ringde upp igen och sade att de var intresserade.

På bara några dagar hade familjen Foley kommit och provridit Top Silvio och tycke uppstod mellan honom och Max. Exportröntgen är avklarad, hästen är betald och nu väntar båda familjerna bara på transporten till Irland.
– Han åker till dem den här veckan, säger Christina, som även tillägger att Top Silvio ska behållas som hingst även om han främst är köpt som tävlingsponny.

Kvar hemma på gården har familjen Kjellson en 4-årig dotter till Top Silvio, och vid årets bruksprov för ridponnyhingstar ska de visa en egen uppfödning efter Top Nordpol (u Emmeli P) som de hoppas mycket på.
– Så vi har generna från Top Nordpol och Top Silvio kvar, avslutar Christina.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden