Ponny
27 december 2023 09:29
Ridsportplus

Två svenskar i internationella ponnyfinalen

InternationelltDe båda goda vännerna Ellen Hammarström och Viggo Bergstarnd finns på plats i belgiska Mechelen för att rida FEI Jumping Ponies’ Trophy Final den här veckan. "Båda är taggade," berättar mamma Victoria Bergstrand.

Två svenskar i internationella ponnyfinalen
Gaoth Mhara Lad vann SM-brons tillsammans i somras. Nu ska ekipaget försvara de svenska färgerna i Belgien. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Kvalen till FEI Jumping Ponies’ Trophy Final, som kallas för ”ponnyernas världscupfinal” har hållits runt om på tävlingar under året, och nu är det alltså dags för final.

  Sverige representeras av titelförsvarande 13-årige Viggo Bergstrand som rider Irlands-födda connemaran Gaoth Mhara Lad (val f -11, äg Valla Egendom Förvaltning AB) och 15-åriga Ellen Hammarström som rider legendariske Ocean des As (SF val f -02 e Vert et Rouge, äg Mitt Hjärta Hästsport & Hälsocenter AB).

  – Båda är taggade men de är också supercoola och blir sällan nervösa, berättar Victoria Bergstrand som är mamma till Viggo.

  Flera EM-medaljer

  Ellen Hammarström har visat att hon kunde hantera de stora förväntningarna som fanns när hon tog över Ocean des As. Valacken tog individuellt EM-guld och EM-silver i lag med hennes bror Ingemar Hammarström 2018, EM-guld i lag med Irlands Tom Wachman året efter och dubbla EM-silver med Ellen Hammarström tidigare i år.

  Toppellensilver
  Ellen Hammarström och Ocean des As tog dubbla EM-silver för Sverige 2023. Foto: Privat

  Viggo Bergstrand och Ellen Hammarström är goda vänner och har rest tillsammans till äventyret i Mechelen och har rutinerade Ingemar Hammarström med som coach.

  Finalen går över tre dagar, med den första i dag, onsdag där Ellen Hammarström blev trea och Viggo Bergstrand nia. Det är 18 ekipage på startlistan och de får med sig poäng från de första två rundorna. Inför tredje finalrundan – som består av två hoppningar – räknas poängen om till fel.

  Omhoppning kan avgöra

  Det ekipage med längst antal fel efter tredje finalrundans båda hoppningar vinner FEI Jumping Ponies’ Trophy. Om fler ekipage står på samma antal fel då blir det omhoppning mellan dessa på tid.

  Andra finalhoppningen går i morgon, torsdag, och tredje finalrundan på lördag. Andra och tredje rundan går över 1,35-hinder medan onsdagens hoppning har 1,30-hinder.
  Start- och resultatlistor
  Deltagande ekipage, ponnyfinalen
  Regler

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden