Sverige
30 augusti 2018 17:37

Uppfödare får gratis hö från Polen

FoderbristenNär vänner behövs, då rycker man in. Polska ardenneruppfödare hjälper sina vänner i Sverige och erbjuder gratis hö - det enda som behöver betalas är fraktkostnaden.

Uppfödare får gratis hö från Polen
Nu har den första lastbilen med gratis foder rullat in till Sverige från Polen (bilden är tagen vid ett annat tillfälle). Foto: Leonid Eremeychuk/iStockphoto

Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen har ett gott samarbete med uppfödare i Polen. Uppfödarna Roman och Tomasz Szulka besöker ofta Sverige vid riksutställningar och avelsvärderingar, och har importerat mycket av sitt avelsmaterial från Sverige. Genom åren har de utvecklat en stor vänskap med de svenska uppfödarna, och nu har de visat prov på att vänner står upp för varandra när det behövs.

Vid årets riksutställning på Bollerup uppmärksammades Roman och Tomasz över den extrema foderbrist som råder i Sverige.
– De såg torkan själva och hade förstås hört om de polska brandmännen som var i Sverige, berättar ardennerföreningens styrelseledamot Kristine Fransson för Ridsport.

Roman och Tomasz Szulka har i Polen gått ut och berättat om den svenska höbristen, och tar emot både foder och pengar i donation för vidare transport till Sverige. Stödet kommer från polska lantbrukare och företag som vill hjälpa sina hästägarna i Sverige.
– Man blir helt rörd, och när jag frågar varför de gör detta så svarar de ”That’s whats friends are for”, säger Kristine.
– De har också varit jättenoga med att fodret som kommer ska vara av bra kvalité, därför är det mycket som kommer som hö så det inte kommer inplastat.
Även om Polen också drabbats av torka denna sommar, har södra delarna av landet klarat sig bra. Det är också därifrån som det mesta fodret kommer att komma från.

Betalar bara transportkostnaden

Själva höet är alltså kostnadsfritt för ardennerföreningens medlemmar, men mottagaren av höet får stå för transportkostnaden. Ardennerföreningens runt 900 medlemmar har alla fått ett enskilt utskick där de erbjuds att ta del av det polska höet, och hur många som kommer att nappa på erbjudandet vet man inte ännu. Tanken är att fodret ska gå till de medlemmar som är nödställda inför vintersäsongen.
– Ingen får sälja höet vidare, det är inte tänkt att någon ska tjäna pengar på det här, förklarar Kristine.

Första bilen med 40 rundbalar kom till Sverige under onsdagen. Nästa transport kommer på lördag. Kristine berättar att hon Än så länge är sju till åtta lastbilar klara för avresa till Sverige, och man fortsätter att jobba fram fler.
– I slutändan vet vi inte hur många lass det kommer handla om, men de jobbar på så länge det behövs, säger Kristine.

Ardennerföreningen har väldigt goda vänner i Polen! Där har de sett och förstått att vi har extrem foderbrist i Sverige…

Publicerat av Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen Onsdag 29 augusti 2018

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden