Veterinärt
23 april 2022 07:46
Ridsportplus

Forskaren om WFFS: ”Välj bort anlagsbärare 
som är medelmåttor”

ForskningFör bara några år sedan var det inte många som visste att sjukdomen WFFS fanns. Nu känner vi till den och vi kan testa för att se vilka hästar som bär anlaget. Frågan nu är om det bör avlas bort. OBS! Bild som kan väcka starka reaktioner i texten.

Forskaren om WFFS: ”Välj bort anlagsbärare 
som är medelmåttor”
Det krävs att båda föräldrarna bär på anlaget för att fölet ska få den dödliga sjukdomen WFFS. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan det föddes SWB-föl med Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) 2018 och den genmutation som styr anlaget visade sig finnas inom sporthästaveln, har intensiv forskning bedrivits, bland annat vid SLU.

    Warmblood Fragile Foal Syndrome har nu bytt namn till FFS, sedan sjukdomen – som är ärftlig och dödlig – även upptäckts i flera andra raser. Den orsakas av en mutation i genen PLOD1, som kodar för ett enzym involverat i kollagensyntes, som påverkar produktion och funktion av bindväv i till exempel senor, ligament, hud och blodkärlsväggar. Vid dubbel uppsättning av anlaget aborteras troligen de flesta drabbade foster, medan fullgångna föl bland annat får ömtålig hud som lossnar från kroppen och måste avlivas.

    B45dbf09-2cd4-49ce-9c62-9a8e0df8dafe
    Ett föl som fötts med (W)FFS och där huden lossnade på frambenen när man drog i dem vid fölningen. Foto: Privat

    Studie publicerad i samarbete med SWB

    Sofia-mikko
    Sofia Mikko, forskare, SLU

    En av de ledande svenska FSS-forskarna är docent Sofia Mikko vid institutionen för husdjursgenetik vid SLU. Hon har nyligen publicerat en studie, gjord i samarbete med SWB, med syfte att undersöka om även anlagsbärare påverkas av mutationen.

    Det verkar ha varit en omfattande studie?
    – Ja, totalt testades 2288 SWB-hästar för FFS-anlaget. Därefter delades hästarna upp i två grupper: de med hoppindex över respektive under medel. Majoriteten av hästar med hoppindex under medel hade ett dressyrindex över medel. Dessa två grupper jämfördes avseende avelsvärde för 60 olika egenskaper. Hos alla anlagsbärare kunde en effekt på egenskaper som kroppsform, rörlighet, elasticitet och steglängd fastställas, men de som hade hoppindex över medel hade ingen fördel beträffande hoppegenskaperna. Att eftertraktade egenskaper som god rörlighet är kopplade till mutationen har man sett i andra studier.

    Framkom det något som var förvånande?
    – Ja, vi testade även hur frekvensen av anlagsbärare kan påverkas av olika sätt att välja ut hästar för avel, genom simulerade kombinationer. Då kunde vi visa att frekvensen anlagsbärare av FFS förblir lika stor eller till och med ökar i en population som liknar den hos SWB. Det sker alltså ett urval av FFS-bärare. I normala fall ska frekvensen anlagsbärare av ett recessivt dödligt anlag minska för varje generation. I en naturlig population ligger det sällan över 1 till 2 procent. Hos SWB uppskattas den till 7,4 procent.

    Det låter som en intressekonflikt att anlaget för FFS hör ihop med goda gångarter och stor rörlighet. Hur anser du som genetiker att vi ska hantera den informationen, hur ska en uppfödare tänka?
    − Det är inte min uppgift att ge avelsråd, det har SWB hand om. Men jag kan berätta hur man bör resonera: vi skulle kunna tillåta de anlagsbärare som har superbra egenskaper och välja bort de anlagsbärare som är medelmåttor. Om det finns en likvärdig hingst som inte bär på anlaget är det bättre att använda den i stället.
    − Man ska även komma ihåg att det finns så mycket annat som ger bra gångarter, FFS-anlaget bidrar bara med en liten del av allt som ger rörliga hästar.

    Finns det fler studier kring FFS på gång?
    – Ja, vi ska undersöka om anlagsbärarna har sämre hållbarhet eller påverkas på andra, hittills okända sätt. Vi ska även undersöka vilka andra genetiska orsaker som ligger bakom hög rörlighet hos hästar.

    Fakta

    Regler kring viss avel

    • Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att betäcka ett 
anlagsbärande sto med en anlagsbärande hingst.
    • Det finns gentest för att upptäcka FFS-anlaget.
    • Alla hingstar som godkänns för SWB-avel i Sverige ska vara FFS-testade, och ston som betäcks med en FFS-bärare måste vara fria från anlaget.
    • Sjukdomen bytte namn till Fragile Foal Syndrome (FFS), eftersom forskare har sett att anlaget är spritt i fler raser än hos varmblodshästar.

    FFS hos 21 raser

    Genom dna-screening av 4081 hästar från 38 olika stamböcker har genetiker upptäckt att även engelska fullblod, haflinger, amerikansk sportponny och knabstrupper bär på genen för FFS. Högst frekvens, 17 procent, fanns hos hannoveranare och danska varmblod.

    50 procents risk för 
anlagsbärare

    Även när stoet som ska betäckas med en hingst som bär på FFS-genen är utan anlag, finns det risk att avkomman kommer att föra anlaget vidare. När en anlagsbärare för en recessivt nedärvd sjukdom (där anlaget behövs från båda föräldrarna), korsas med en anlagsfri individ, blir 50 procent av avkommorna fria från anlaget, medan 50 procent blir anlagsbärare.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden