Hoppning
17 oktober 2021 15:05

Pallplacering för Jens Fredricson i Oslo – här är liverapporteringen

Uppdaterad 16.55Världscuppremiären i Oslo är över för den här gången. Fyra svenskar var med i startfältet – bäst gick det för Jens Fredricson som tog hem bronsplatsen med Markan Cosmopolit. Här kan du läsa liverapporteringen i efterhand.

Pallplacering för Jens Fredricson i Oslo – här är liverapporteringen
Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow går ut som nummer 9 för Sverige (arkivbild från Falsterbo). Foto: Roland Thunholm

Fyra svenskar startar i dagens världscuppremiär vid Oslo Horse Show. Jens Fredricson och Douglas Lindelöw är sedan tidigare uttagna av förbundskaptenen Henrik Ankarcrona medan Stephanie Holmén har kvalat till världscupen i Oslo. Dessutom har Jacob Hellström fått ett wildcard.

Först ut av svenskarna är Jacob Hellström som rider Carlson (HANN f-08 e Contendro I-Stolzenberg) även rider först i klassen. Därefter följer Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow (SWB f-06 e Cardento-Robin Z, äg Astrid Ohlin och Grevagården) med startnummer 9.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit (SWB f-11 e Cohiba-Calido I, äg Interbreed AB och Strömsholms Markenteri) har startnummer 15 och Douglas Lindelöw går ut allra sist med Casquo Blue (OS f-10 e Chacco-Blue-Carthago Z, äg Stall Zet). Världscupklassen bjuder på 35 starter och SVT sänder direkt.

Fin uppvärmning för svenskarna

De svenska ekipagen har haft en fin uppvärmning i Oslo. Stephanie Holmén vann fredagens tvåstjärniga Grand Prix över 1,45-hinder med debuterande Comete Saint Just och på lördagen var hon tolva i 1,45-klassen efter en felfri runda med hingsten Copycat. Jens Fredricson blev sexa i lördagens 1,45-klass med Karmel van de Watering och med Markan Cosmopolit blev det en tiondeplats i lördagens GP-klass över 1,60-hinder efter ett nedslag i grundomgången.

Tillsammans med nya stjärnan Casemiro CC blev Douglas Lindelöw fyra i lördagens 1,45-hoppning på tid och i fredagens 1,50-klass red han felfritt med Casquo Blue och slutade elva. På söndagen fick ekipaget ett nedslag i 1,55-klassens grundomgång, men det räckte till en niondeplats.

Jacob Hellström inleder

Världscupklassen går på 1,60-nivå med 13 hinder och 16 språng. Grundomgången avslutas med en trekombination på diagonalen följt av en långsida med två oxrar. Som ofta i de här sammanhangen är det Elio Travagliati som har byggt banan. För många ryttare är det första stora tävlingen inomhus och det är en omställning från de betydligt luftigare utomhusbanorna. Hindren kommer snabbare, det är tajtare och den efterlängtade publiken kommer nära inpå.

Först ut på banan är alltså Jacob Hellström och Carlson som får äran att dra igång säsongens första världscuptävling. Hellström och Carlson står på, maxtiden är satt till 79 sekunder, men duon har inga problem med tiden. Däremot blir det tre nedslag och 12 fel.

Några ryttare fram i startfältet är det ännu så länge ingen felfri. Hemmaryttaren Johan-Sebastian Gulliksen rider Exit of Ice Z och går ut som startnummer 8 precis innan det är dags för Stephanie Holmén. Hästen hoppar fint och är felfri genom halva banan. De får en touch på första hindret i trekombinationen och därefter faller b-hindret. Gulliksen avslutar en snygg runda med 4 fel.

Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow får ett bakbensfel redan på hinder 2, stoet får inte riktigt höjd i språnget. Resten av banan löser de dock felfritt med en liten touch i trekombinationen och duon slutar på 4 fel.

Kampen för att sätta den första nollan fortsätter när publiken applåderar hemmaekipaget Victoria Gulliksen och Papa Roach, som har med sig en historisk niondeplats på EM i bagaget. Fuxvalacken hoppar lätt fram till tvåkombinationen där han får med sig bägge hindren med bakbenen. Storasyster Gulliksen avslutar på 12 fel men får hejarop med sig hela vägen ut från arenan.

Första nollan

Pappa Geir Gulliksen är näst på tur med trotjänaren och segerhästen från Göteborg, VDL Groep Quatro. Duon får ett trist bakbensfel på första hindret men gör sedan en superrunda. Ingen norrman till omhoppning så långt alltså, och ingen felfri överhuvudtaget.

Med ett ekipage kvar till Jens Fredricson sätter unga Alessandra Reich och hästen Loyd första nollan för Österrike. Belgaren Gerrit Nieberg och hästen Ben är felfri fram till sista hindret, men där försvinner chansen till omhoppning efter en i övrigt fin runda.

Jens Fredricson ser oerhört fokuserad ut och det ser stabilt ut med Markan Cosmopolit. Ekipaget sätter dagens andra nolla och är vidare till omhoppning, där de alltså kommer att gå ut som nummer två efter Reich.

Belgaren Jordy van Massenhove är lite av en hemmaryttare, då han är sambo med Victoria Gulliksen. Tillsammans med Verdiamo Z är han snubblande nära nollan, men ekipaget slutar på 4 fel.

Världsryttaren Kevin Staut rider Visconti du Telman och ekipaget får till en fin rytm från start. Dessvärre får de med sig de två första hindren i trekombinationen mot slutet, där flera ekipage har haft problem.

Olivier Philippaerts har slängt sig iväg från GCT-tävlingarna i slovakiska Samorin till Oslo och startar Le Blue Diamond v’t Ruytershof. Det ser väldigt enkelt och elastiskt ut och duon blir tredje ekipaget vidare till omhoppning med 0 fel över mållinjen. Återstår gör just nu halva startfältet med Douglas Lindelöw som sista ryttare.

Direkt efter den rutinerade belgaren smäller den unge britten Harry Charles till med en nolla tillsammans med hästen Romeo. Charles drar en lättnadens suck och klappar hästen vid målgången.

Näst på tur är Brasiliens Marlon Módolo Zanotelli och hingsten Grand Slam VDL som nyligen gick Nations Cup-finalen i Barcelona. Ekipaget får dock ett tidigt nedslag men fortsätter felfritt och avslutar på 4 fel.

Amerikanska Lillie Keenan rider Skyhorse, tidigare Happy Day ter Putte, som ridits av Jacob Hellström som ägde hästen tillsammans med Thomas Fasteus. Keenan rider väl och fokuserat men ser ut att tappa anspänningen en aning till sista hindret. Skyhorse, som hoppat fantastiskt fint hela vägen, får inte riktigt med sig trycket och distansen till sista hindret. Det hela slutar med platt fall, bokstavligen, och Keenan linkar ut från banan med tårar i ögonen.

Schweizaren Bryan Balsiger har haft fina framgångar på senare tid och går här in med hästen AK’s Courage. Men det vill sig inte riktigt och ekipaget avslutar med 12 fel.

Jack Whitaker får till en riktigt fin runda med lilla vita Valmy de la Lande, men får ett retligt nedslag.

Rutinerade Pius Schwizer rider Karel VDB och får tidigt ett par nedslag. Efter ett rejält nedslag i tvåkombinationen väljer Schwizer att utgå med 12 fel.

Problem i kombinationerna

Belgaren Pieter Clemens och Hulde G blir det femte ekipaget som sätter nollan och är vidare till omhoppning tillsammans med bland andra Jens Fredricson.

Irländaren Harry Allen, lillebror till Bertram Allen, får även han ett tidigt nedslag på samma hinder som Stephanie Holmén. Hästen Guinness jobbar dock på fint resten av banan och ekipaget går i mål med 4 fel.

Christian Kukuk rider storhoppande skimmeln Checker och får en touch i trekombinationen, men har turen på sin sida och går i mål som det sjätte felfria ekipaget. Ännu en nolla, den sjunde i ordningen, trillar in med holländaren Kevin Jochems och Turbo Z.

Marcus Ehning och hingsten A la Carte NRW får även dem problem med kombinationerna och Ehning väljer att gå ut. Irländaren Alexander Butler och Chilli B gör det bra i början men får det lite tungt mot slutet där trekombinationen suger mycket kraft ur hästarna. Ekipaget slutar på 8 fel.

När Douglas Lindelöw och Casquo Blue äntrar banan som startnummer 35 är det sju ekipage av 34 möjliga som har ridit felfritt. Douglas Lindelöw inleder rytmiskt och Casquo Blue klarar första tvåkombinationen enkelt. Dessvärre faller mittenhindret i trekombinationen, vilket gör att Sverige har en ryttare med till omhoppning.

Både Douglas Lindelöw och Stephanie Holmén får dock med sig världscuppoäng efter sina fyrafelsrundor. Douglas Lindelöw och Casquo Blue slutar på femtonde plats medan Stephanie Holmén slutar som nia efter sin snabba runda med Flip’s Little Sparrow.
– Det var länge sedan jag red en så här stor klass, men jag hade en bra känsla hela vägen, sa Stephanie Holmén till SVT efter sin ritt.

Sju ekipage till omhoppning

Omhoppningen bjuder på totalt nio språng, där tvåkombinationen kommer som hinder nummer två, över en ombyggd bana. Först ut är alltså österrikiska Alessandra Reich och hästen Loyd som knappt trodde det var sant att hon gick vidare till omhoppning.
– Det är helt galet, jag är ”over the moon”, sa hon till SVT inför omhoppningen.

Nu ska det alltså avgöras, inför publik för första gången på länge. Reich lägger upp galoppen, hon klarar kombinationen utan problem och rider i mål felfritt på tiden 50,20 sekunder.

Jens Fredricson galopperar på framåt och vänder snävt efter första hindret. Kombinationen fortlöper utan problem och Markan Cosmoplit flyger snett över hindren mot slutet. Klockan stannar på 46,72 sekunder, vilket sätter press på resten av startfältet.

Olivier Philippaerts är vanligen en snabb ryttare nästan oavsett häst, men får ett tidigt nedslag med Le Blue Diamond v’t Ruytershof. Klockan stannar på 47,20 sekunder.

Britten Harry Charles ser sammanbiten ut men sätter bra sprätt på sin Romeo. Han är dock lite efter Fredricson när han står på mot slutet. Han får ett oturligt nedslag och slutar på 46,70 sekunder, trots att han tog en längre väg än Jens som fortfarande ligger i topp.

Belgaren Pieter Clemens och Hulde G går ut snabbt men missar en sväng som stoppar upp. Ekipaget kapar några galoppsprång mot slutet och lyckas ändå gå i mål snabbare än Jens Fredricson. Duon går upp i ledningen på tiden 46,09 sekunder och petar ner Jens till andraplatsen.

Christian Kukuk och Checker putsar tiden ytterligare men får ett nedslag med tiden 45,31 sekunder.

Sista ryttaren ut blir också den som kammar hem segern – holländaren Kevin Jochems och Turbo Z går i mål felfritt på tiden 44,77 sekunder och Jens Fredricson slutar på bronsplatsen.

Efter Oslo väntar nio världscupdeltävlingar innan det är dags för Europafinal under Gothenburg Horse Show den 24-27 februari 2022. Den stora världscupfinalen avgörs i tyska Leipzig den 6-10 april 2022. Dit kvalar de 18 bästa ryttarna från västeuropeiska ligan.

SVT sänder direkt från alla världscuptävlingar i hoppning – här är länken till söndagen.

Start- och resultatlista världscupen.
Arrangörens hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden