Dressyr
25 februari 2023 16:30

Världscupens kür är klar – så här gick det

GHS 2023Nu ska världscuppoängen fördelas i Scandinavium och fyra svenska ekipage är på plats. Küren är i full gång, och i den här texten kan du hänga med vad som händer.

Världscupens kür är klar – så här gick det
Jeanna Högberg och Astoria är ett av de svenska världscupekipagen. Foto: Roland Thunholm

Det handlar om totalt tio ekipage som jagar världscuppoäng i Scandinavium på lördagen. Tidigare under meetinget tog danska Carina Cassøe Krüth och Heiline’s Danciera hem segern i Grand Prix-klassen.

Tävlingarna i Göteborg är den tionde deltävlingen av elva i den västeuropeiska ligan innan finalen i Omaha, USA, i april.

Först ut var svenska Jennie Larsson tillsammans med 17-årige KWPN-valacken Bonafide. Valacken visade spänst, men också en del spändhet i travarbetet. Det blev dessvärre en ganska stor miss i galoppslutorna då det blev trav i stället för ett byte när riktningen skulle ändras. Ekipaget visade en fin galoppökning, men missade i ettorna första gången. Vid andra försöket satt ettorna precis som de skulle och såg enkla och rytmiska ut. Avslutningen med passage var pampig och sista halten satt som den skulle. Det blev 69,21 procent.

Belgiens Marc Peter Spahn red en het och spänd Jeroen Poll där kommunikationen inte alltid fungerade. Ekipaget kämpade sig runt och slutade på 62,33 procent.

Avslutade med enhandsfattning

Mazy Klovenhöj och Johanna Due Boje började i galopp med ett händelserikt program, tyvärr blev det en miss i en bytesserie, men dubbelpirutterna fungerade fint och ettorna var rena, om än lite korta och hastiga. På slutet glänste ekipaget i en piaff- och passageserie där stoet rörde sig fint i takt till musiken. Johanna Due Boje avslutade med enhandsfattning, vilket uppskattades av publiken. Det blev 74.76 procent och ledning i klassen.

Norska Trude Hestengen och elegante Christianslund Furstino gav ett lite matt intryck, kanske framförallt i travprogrammet. Det blev några skrittsteg i en piaff och något jämfotaskutt i ingången till en piruett. Ekipaget slutade på 67.32 procent.

Svenske Jacob Nørby Sørensen hann knappt in på banan och börja sitt program innan han blev utblåst. Det visade sig att hans Sheeran hade lite blod i munnen.

Kram till Astoria

Jeanna Högberg och Astoria var först ut efter pausen och hade bland annat passageslutor och piaffpiruetter i sin rytmiska första travdel. Galoppslutorna var fina och ettorna rena. Avslutningen såg länge ut att kunna bli magnifik med härlig, utrycksfull passage, men kommunikationen såg inte ut att stämma helt när det var dags för halt. Men ryttaren var strålande glad och gav SWB-stoet en stor kram på väg ut från banan. Det blev 73.48 procent och en andra plats.

Danmarks Nanna Skodborg Merrald och karismatiske Blue Hors Zack bjöd på ett kraftfullt program. Trots ett litet missförstånd i byte av håll i en sluta var domarna överens om att detta var dagens bästa ritt och gav ekipaget 81,385 procent.

Tysk ledning

Tysklands Isabell Werth kom in med en härlig energi tillsammans med DSP Quantaz. Programmet satt fint till musiken, liksom svårigheter som att gå direkt till tvåor på båge från en dubbelpiruett. Ekipaget visade också fina piaffpiruett och gick därifrån direkt till galoppiruett. Skritten var lite orytmisk och det blev en miss i ettorna. Men ekipaget slutade på 82,775 procent och tog ledningen.

Danmarks Carina Cassøe Krüth och Heiline’s Danciera gjorde återigen en uppvisning där alla svårigheter satt som de skulle. Redan i inledningen visade ekipaget en passage i världsklass. Det blev personbästa, ledning och 86,855 procent.

Tysklands Helen Langehanenberg bjöd på en harmoniskt program där hon bland annat gick direkt in piruett från galoppsluta och visade piaff med väl undersatt bakdel. Det blev 80,54 procent och en fjärde plats. Carina Cassøe Krüth tog helgens andra seger och Johanna Due Boje blev bästa svensk med en femte plats.

Svenska ryttarnas starttider

16.30 Jennie Larsson
16.48 Johanna Due Boje
17.06 Jacob Nørby Sørensen
17.44 Jeanna Högberg

Start- och resultatlistor
SVT Play
Livesändning ClipMyHorse
Ställning, västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden