Hoppning
7 april 2019 14:04

Världscupfinalen avgjord

Världscupfinalen är klar. Här kan du följa med i höjdpunkterna och inte minst de svenska ryttarnas resultat.

Världscupfinalen avgjord
Med i toppstriden: Peder Fredricson och Catch Me Not S. Foto: Roland Thunholm

Världscupfinalen avgörs genom söndagens klass. Ryttarna har ridit två finalhoppningar innan söndag och har med sig ett antal fel in i söndagens hoppning. 25 ryttare startar i sista finalklassen. Under söndagen rids två omgångar och den ryttare som efter samtliga hoppningar har lägst antal fel vinner världscupen. Resultat online

Länk till ny artikel med resultat

16.45 Världsettan gör det! Finalseger till Steve Guerdat med Alamo. Martin Fuchs med Clooney tvåa och svenskt på bronsplats genom Peder och ”Charlie”

16.35 Daniel Deusser ochScuderia 1918 Tobago Z sätter press på konkurrenterna. Felfritt och kvar på 6 fel. Peder Fredricson upprepar bedriften strax efter. Upp i ledning med Catch Me Not S! Två ryttare återstår.

16.30 När 12 ryttare har hoppat har fortfarande bara ett ekipage klarat den sista hoppningen felfritt – ännu återstår dock de främsta.

16.20 Första felfria rundan i andra omgången genom Olivier Philippaerts och H&M Legend of Love! Just nu upp i ledning.

16.07 När fem ryttare har hoppat den andra omgången har Eve Jobs hittills varit starkast – ett nedslag med  Venue d’Fees Des Hazalles. Peder Fredricson som har fem fel med sig startar som tre från slutet – bara Martin Fuchs (3 fel) och Steve Guerdat (2 fel)  ligger bättre till och startar efter honom.

16.00 Den andra omgången i finalklassen är igång. Klassen sänds i SVT1 och SVT Play.


Dagens första omgång är klar. Omgång 2 startar 16.00.

15.04 Ställning inför den sista rundan:

15.02 Ledarduon Rokfeller de Pleville Bois Margot och Eduardo Alvarez Aznar river två hinder – åtta fel. Det ger en öppning för de ryttare som närmast jagade honom i resultatlistan.

14.59 Fredagens vinnare Peder Fredricson och Catch Me Not S fortsätter att visa superstabil form. Ett ner på  räcket med vattenmattan under – 4 fel att lägga till tidigare 1 fel. Totalt 5 fel inför omgång 2.

14.55 Matchen tätnar! Världsettan Steve Guerdat och Alamo felfria. Upp i ledning med totalt två fel sedan innan.

Ec3martinfuchsclooney
Martin Fuchs och Clooney säkrade en felfri runda. Foto: Roland Thunholm

14.50: Klassen är inne på topp-5. Hittills var det tre felfria: Max Kühner med Chardonnay 79, Daniel Deusser med Scuderia 1918 Tobago Z, Abdel Said med Jumpy van de Hermitage. Första topp-femman visade hur det ska se ut och anslöt sig till den felfria skaran: Martin Fuchs och Clooney är med i matchen.

Danieldeussertobagort
Daniel Deusser låg på tionde plats före sista finalklassen. Foto: Roland Thunholm

14.40 Nu är klassen inne på topp-10, de tio som ligger bäst till inför avgörandet. Två ekipage har varit felfria och därmed sannolikt klättrat snyggt: Max Kühner med Chardonnay 79 och Daniel Deusser med Scuderia 1918 Tobago Z.

14.28 Temperaturen steg ordentligt när Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou kom in, men det här var inte deras dag. De hade med sig nio fel sedan innan efter två rundor där Mary Lou visat toppform, men marginalerna varit på fel sida. De inledde nu lika stabilt som i tidigare hoppningar, men kom för nära på oxern, nummer sex, och rev främre bommen. Ytterligare två ner strax senare, på räcket med vattenmatta under och insprånget i trekombinationen. Totalt 22 fel för ekipaget som varit på pallen i två världscupfinaler i rad.

14.25  Visst går det att bemästra bana felfritt. Världscupfinaldebutanten Abdel Said från Egypten red Jumpy van de Hermitage och slog som tionde ryttare ut till med dagens första felfria insats. Övriga ekipage har fått med sig mellan 4 och 22 fel att lägga till sina tidigare fel.

14.15 När en handfull ryttare har startat är 20-åriga Eve Jobs bäst hittills. Tillsammans med Venue d’Fees Des Hazalles blev det två nedslag. De ryttare som ligger bäst till startar som bekant på sluttampen.

Ridsport
Eve Jobs, här på värmingen med Venue d`Fees Des Hazalles. Foto: Roland Thunholm

14.02 Finalen är igång. 13 hinder och 16 språng på en bana byggd av Santiago Varela och Peter Lundström väntar de 25 finalekipagen i första omgången.

Klassen fick en glad start med härligt påhejade japanska Shino Hirota och Life Is Beautiful. 17 fel verkade spela mindre roll – publiken hejade och närmsta skaran på kiss- and cry-podiet hurrade för fullt.


Förhandsinformation

Efter en lång säsong av kval är det slutligen dags – världscupvinnaren ska koras i finalens final. Två finalklasser har redan hoppats i Göteborg. Den tredje och avgörande finalklassen startar klockan 14.00 på söndagen med omgång 1. Starttid för omgång 2 av klassen är satt till 16.00.

Klassen sänds i SVT1 med start klockan 13.45 och i SVT Play.

Svenska startnummer

Henrik von Eckermann med Toveks Mary Lou (WESTF sto f 2006 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB) startar som nummer 12.

Peder Fredricson med Catch Me Not S (SWB, f 2006, e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) startar som nummer 24 av 25 till start.

Hur går det till?

Ryttarna har ridit två finalhoppningar innan söndag och har, efter omräkning, med sig ett antal fel in i söndagens hoppning. 25 ryttare startar i sista finalklassen.

Eduardo Alvarez Aznar leder på 0 fel. Peder Fredricson ligger tvåa på 1 fel och Steve Guerdat ligger trea på 2 fel.

Henrik von Eckermann ligger på 14:e plats med nio fel, alltså drygt två nedslag efter ledaren. Irma Karlsson, som fick två stopp i fredagens finalklass, får inte starta i avgörandet.

Final III rids i två omgångar bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet. Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. (De som har ridit felfritt i söndagens omgång 1, men är utanför de 20 kvalade får starta i omgång 2. Resultatet räknas då bara i klassen och inte i sammandraget för världscupen.)

Världscupsegrare är den ryttare som efter samtliga hoppningar torsdag, fredag och söndag har lägst antal fel.

Sändningar och länkar

Klassen sänds i SVT1 med start klockan 13.45 och i SVT Play.
SVT Play – länk till världscupsidan.
Betalkanalen FEI-tv sänder från klockan 13.50.
Start- och resultatlistor
Så många fel har ryttarna med sig in i sista omgången

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden