Hoppning
19 november 15:24
Ridsportplus

Fransk världscupvinnare i Stuttgart – här hittar du liverapporteringen

VärldscupenVärldscuphoppningen i Stuttgart är över för den här gången med Kevin Staut som vinnare. Världscupdebuterande Amanda Landeblad imponerade stort och blev åtta med sin For Killy. Här hittar du liverapporteringen från dagens klass.

Fransk världscupvinnare i Stuttgart – här hittar du liverapporteringen
Kevin Staut och Beau de Laubry Z lyckades bäst i Stuttgart. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På startlinjen i söndagens världscupklass i tyska Stuttgart står Amanda Landeblad och For Killy med startnummer 33. Amanda Landeblad, till vardags beridare hos Jacobsbergs stuteri, är direktkvalad till dagens världscupklass, som är den största inomhusklassen hon kommer att ha gjort med For Killy (KWPN sto f-10 e Tangelo van de Zuuthoeve-For Pleasure, uppf Danny Dunne, äg Jacobsbergs stuteri). 

Tanken var att även Jens Fredricson skulle ha kommit till start i Stuttgart, men på grund av ett revbensbrott som han ådrog sig vid ett fall i samband med Jönköping Horse Show är han kvar hemma och vilar sig i form till Friends.

Peder är bästa svensk

Flera svenskar har plockat världscuppoäng under årets säsong, där Peder Fredricson ligger bäst till på femte plats i totalen med sina 30 poäng, efter förra helgens fjärdeplats i världscupkvalet i italienska Verona. Henrik von Eckermann är sjua med 27 poäng medan Jens Fredricson ligger på plats 14 med 16 poäng.

I egenskap av regerande världscupmästare är Henrik von Eckermann direktkvalad till finalen i Riyadh och behöver inte jaga poäng under säsongen. Världsettan har ändå valt att satsa på världscuptävlingarna, där han har ridit flera av sina hästar i de fyra första världscupkvalen. Världsettan startar dock inte i Stuttgart då han istället rider Global Champions Tour i Prag, där han under lördagskvällen blev tvåa i Super Grand Prix med King Edward.

Liverapportering

Världscupklassen i Stuttgart bjuder på 37 starter med konkurrens från bland andra EM-guldekipaget Steve Guerdat/Dynamix de Belheme, Scott Brash/Hello Valentino och Harry Charles/Casquo Blue. Louis Koninckx, VM-banbyggaren från Herning, har skapat en utmanande 1,60-bana med 13 hinder och 16 språng. Det är många böjda spår och maxtiden är satt till 69 sekunder.

SVT sänder direkt och Ridsport rapporterar live från klassen här på sajten.

Skarmavbild20231119kl.14.59.10

Första felfria rundan kommer redan med startnummer 2, fransmannen Francois Xavier Boudant med hästen Brazyl du Mezel, som rider effektivt och verkar ha räknat ut exakt vad som krävs för att klara de tekniska linjerna. Ekipaget rider i mål på tiden 68,77 sekunder med idel framåtlägen, vilket talar om att tiden kan bli en faktor. Inte minst om man svävar ut lite i banans ytterkanter, eller missar och får halva steg alternativt får gasa på med risk för magplask.

Tysklands Patrick Stühlmeyer får ett missförstånd in i trekombinationen med Drako de Maugre, som ändå försöker men det slutar nästan med en krasch. Ryttaren väljer sedan att utgå.

Hans-Dieter Dreher och storgalopperande Elysium trivs på banan. Trots att de knackar i flera bommar säkerställer tysken att det blir omhoppning med klassens andra felfria runda.

Storbritanniens Robert Whitaker rider stora, svarta Vermento som ligger på och visar upp mycket kapabla, atletiska språng. Ekipaget blir det tredje till omhoppning med knapp marginal till maxtiden.

Tysklands Philipp Schulze Topphoff skrällde in som tvåa i Helsingfors och rider Carla NRW. Det blir dock ett tidigt fel när stoet försöker sträcka sig över sista hindret i trekombinationen. Åtta fel blir slutresultatet, dock med startfältets snabbaste tid så långt.

Schweizaren Pius Schweizer rider Dubai du Bois Pinchet, som tidigare reds av landsmannen Bryan Balsiger. Det blir dessvärre ett dubbelfel i tvåkombinationen och tidsfel för det nybakade ekipaget.

Belgaren Wilm Vermeir galopperar på med DM Jacqmotte, det ser harmoniskt och lovande ut, men trots det fina flytet faller det två bommar sent i banan.

Nästa felfria runda drämmer Tysklands Kendra Claricia Brinkop till med tillsammans med In Time efter en mycket välriden och snabb runda.

Därmed har vi fyra ekipage till omhoppning när Norges Victoria Gulliksen går ut med sin stjärnhäst Papa Roach. Victoria använder rösten mycket och Papa Roach spelar med öronen, men det vill sig inte riktigt för det norska ekipaget.

OS-ryttaren Penelope Leprevost fick smaka på sanden i omhoppningen på hemmaplan i Lyon och rider liksom då skimmeln Bingo del Tondou. Det ser säkert ut men med ett nedslag i mål missar det franska ekipaget dagens omhoppning.

Uniformsklädde Alberto Zorzi och Cortez van’t Klein Asdonk Z får tyvärr ett tidigt frambensfel, men klarar därefter alla svårigheter utan problem. Ett surt fel för den tidigare Tops-beridaren.

Brasiliens Yuri Mansur och Vitalhorse Ebbadya Hero är nya tillsammans och får tråckla sig igenom trekombinationen. Hästen lägger av härliga språng, men det blir lite matt och platt mot slutet vilket ger 14 fel i mål.

Belgaren Pieter Clemens och Emmerton får till en riktig pangrunda, dessvärre med ett tidsfel. Med 20 ekipage i mål är det därmed endast fyra som är helt felfria, vilket betyder att snabba ekipage med få fel också kan plocka en del världscuppoäng.

Ashford Farms beridare Jana Wargers rider mycket kapabla och villiga Dorette, det är offensivt och effektivt på samma gång men det blir ett förargligt nedslag i mål.

Schweizaren Alain Jufer rider spänstiga lilla Dante MM, ekipaget visar på stor potential men för dagen blir det ett nedslag och ett tidsfel i mål.

Scott Brash rider svenskfödda Hello Valentino som producerats av Wilma Hellström. Den 9-årige skimmelvalacken seglar över den maffiga 1,60 gånger 1,60 stora oxern på sista linjen och britten står på, men det blir tyvärr ett tidsfel med blott två hundradelars marginal.

Kevin Staut är en av höjdarna i startfältet – medan många andra toppryttare är i Prag – och han rider Beau de Laubry Z. Fransmannen rider avslappnat, det ser enkelt ut och äntligen blir det en felfri runda till på den helt klart svåra banan. Därmed har vi fem till omhoppning och tre med tidsel efter strax 30 startande ekipage.

Tysklands Mario Stevens och Starissa gör en mycket välsynkad runda som är felfri på hinder, men på sista linjen rinner tiden iväg och det blir två tidsfel.

Dags för Amanda Landeblad och For Killy som gör en ren uppvisning i vad svensk topphoppning handlar om och sätter nollan i sin världscupdebut!

EM-guldekipaget Steve Guerdat och Dynamix de Belheme tar några gemensamma djupa andetag innan de galopperar igång. Stoet knackar i den röda oxern som dock ligger kvar och det blir felfritt i mål, med liten marginal till maxtiden.

Casquo Blue har tidigare haft fina framgångar med Douglas Lindelöw men rids numera av Harry Charles, som också har lyckats väl med Stall Zets stjärnhäst i hoppning. Även här knackar det i bommarna men det blir felfritt i mål, med återigen liten marginal till maxtiden.

Omhoppningen

Omhoppningsbanan är liksom banan i grundomgången utmanande och teknisk. Totalt bjuder omhoppningen på åtta hinder och nio språng, där det första kommer på den röda oxern ur sväng följt av en galoppsträcka till ett nytt hinder och sedan ska muren hoppas. Det är svängar hela vägen och efter trekombinationen som nu blivit två hinder blir det en klurig tillbakasväng över ännu ett nytt hinder.

Först ut är fransmannen Francois Xavier Boudant med hästen Brazyl du Mezel, som lägger upp tempot ordentligt. De knackar i ett hinder, men efter ett riktigt knixande runt alla svängar sätter de ribban med en nolla och tiden 42,08 sekunder.

Näst på tur är Hans-Dieter Dreher på storgalopperande Elysium. Skimmelvalacken vinner mark men inte tillräckligt mycket. Det blir felfritt för det belgiska ekipaget men något långsammare tid.

Robert Whitaker ser sig omkring när han rider in igen med Vermento, innan de sätter fart. Muren kommer upp snabbt efter vändningen och Vermento får med sig en av murklossarna, vilket ger fyra fel i mål. Tiden är inte heller särskilt snabb.

Publiken jublar när hemmaryttaren Kendra Claricia Brinkop rider in tillsammans med In Time. De vänder snävt men däremellan går det lite för långsamt för att de ska vara med i matchen, trots en felfri runda.

Dags för Kevin Staut och Beau de Laubry som viftar uttrycksfullt med svansen över alla hinder. Fransmannen svänger och gasar sig till dagens bästa omhoppningstid och därmed är det dubbelt franskt i täten.

Nästa ekipage ut är Amanda Landeblad och For Killy, som redan har imponerat stort efter nollrundan i grundomgången. De får ett fel på andra hindret och det hela blir lite avvaktande. Omhoppningen slutar med åtta hinderfel och ett tidsfel i mål för världscupdebutanten.

Frågan är vad Steve Guerdat och Dynamixe de Belheme kan göra med Kevin Stauts tid? Guerdat går för det med allt han har och vänder upp väldigt kort mot slutet, men Europamästaren slår inte Staut.

Sist ut är britten Harry Charles som tar sats ordentligt med Casquo Blue. Oj, oj, oj, så välridet, tajt och precist, men de missar lite i svängen mot slutet och tappar segern med liten marginal.

Dagens världscupvinnare är alltså Kevin Staut med Beau du Laubry Z.

Start- och resultatlistor
Aktuell ställning i världscupen
SVT Play sänder klockan 12.50-15.30
FEI-tv/Clipmyhorse sänder också direkt
Arrangörens hemsida

Världscupkalender efter Stuttgart

Madrid 26 november
Coruna 3 december
London 17 december
Mechelen 30 december
Basel 14 januari
Leipzig 21 januari
Amsterdam 28 januari
Bourdeaux 3 februari
Göteborg 25 februari EUROPAFINAL

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden