Sverige
5 november 2019 14:01

Veterinär opererade fel bakben

MisstagEtt sto kom till en klinik för att opereras i vänster has, där stoet hade artrosförändringar. Men veterinären missade informationen i journalen och inledde istället en operation på höger ben. Nu får veterinären en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Veterinär opererade fel bakben
Enligt veterinären är det en rad misstag som ledde fram till att hästen opererades i fel ben. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jeanette Flensburg

Det var i december förra året som stoet skulle opereras, enligt ägaren för lösa benbitar i vänster has. Men vid tiden för operationen gick veterinären istället in i höger has, vilket fick ägaren att anmäla veterinären för felbehandling – något som veterinären inte har nekat till.

Hästägaren menar att veterinären var slarvig och inte läste journalen innan operationen, utan enbart utgick från röntgenbilder på den friska, jämförande leden. Ägaren anser att agerandet var ansvarslöst och medförde onödigt lidande för hästen.

Veterinären medger misstag

Veterinären menar att anledningen är en serie misstag relaterade till den mänskliga faktorn. Hästen fick istället opereras i rätt ben efter tre veckor, något som ska ha skett utan komplikationer. Hästägaren ska också ha fått ekonomisk kompensation.

Jordbruksverket skriver i sitt yttrande att veterinären varit försumlig i sin yrkesutövning, och får medhåll av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nämnden tycker inte att felet kan anses som ringa, eller som ursäktligt. Därför får veterinären en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden