Fälttävlan
12 februari 2019 16:44
Ridsportplus

Viklunds väg till EM går via England

UtlandsträningTherese Viklund har nosat på de stora uppgifterna länge. I sin satsning mot EM styr hon snart hästlastbilen mot England för flera månaders uppladdning där. "Om det går som jag vill stannar jag där till EM," säger hon.

Viklunds väg till EM går via England
Therese Viklund ArkivFoto: Lottapicuture

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Therese Viklund har varit ett namn i svensk fälttävlan länge. Hon har vunnit Breeders, ridit Nations Cup och unghäst-VM. 2019 har hon en plats i svenska spetstruppen – och nu vill hon rida sitt första internationella mästerskap.
– Det börjar bli dags, säger den Skånebaserade 32-åringen.

Jag hade aldrig kunnat genomföra detta utan henne. Therese Viklund om sin hästägares ekonomiska stöd som innebär att Englandsresan kan bli av.

För att maximera chanserna att ta sig till EM i tyska Luhmülen i månadsskiftet augusti/september lämnar hon Sverige för England i vår.

Hon tar fem hästar med sig och åker till svenska förbundskaptenen Fredrik Bergendroffs bas i England.
– Jag var där förra året med och trots att första tiden regnade bort gav det oerhört mycket, säger hon.
– Jag tränar hoppning för Fredrik och det fungerar väldigt bra. Och eftersom hoppningen är min svaga punkt känns det bra att få extra hjälp med den.

Diabolique är tilltänkta EM-hästen

Den tilltänkta mästerskapshästen är Diabolique (sto f 2008 e Hoftanz u Daylight e Dream of Heidelberg, uppf Wolfgang Scmitz, äg Lena Nyström). Stoet har etablerat sig på det som fram tills förra året kallades för trestjärnig nivå, med bland annat en tolfteplacering individuellt i finalen av Nations Cup förra året.
– Planen är att hon ska tävla ganska intensivt fram till och med i början av juni. Går det precis som jag vill så stannar jag sedan i England ända fram tills EM för att förbereda mig, säger Therese Viklund.
– Blir jag inte uttagen till EM får jag göra en lite annan plan, då behöver jag bland annat se till att jag kvalar till OS på något annat sätt.

Tågarp Fälttävlan 2016-04-03Therese Viklund/ Viscera Foto:lottapictures
Viscera är en av fem hästar som följer med Therese Viklund till England. ArkivFoto: Lottapictures

Utöver Diabolique tar Therese Viklund med sig fyra hästar till England. En av dem är Viscera (sto f 2008 e Fidertanz-Wolkentanz, äg/uppf Lena Nyström) som är på väg tillbaka efter en blödning i ett gaffelband som hon fick förra året.

Tre gröngölingar

Viscera har också gått Nations Cup och flera internationella tävlingar på det som hette trestjärnig nivå tidigare.

Övriga tre fyrbenta Englandsresenärer är riktiga gröngölingar i form av två 4-åringar och en 5-åring som har fått föl.
– Tanken är att de åker hem framåt sommaren när de har fått känna på fälttävlan i England ett tag. Det blir för tufft för dem med en hel säsong där.

Hermanus tunga år

Therese Viklund hoppas också kunna ta över Hermanus (DWB val f 2012 e Don Olymbrio-Danzas, uppf Lennart Nyström Hästuppfödning, äg Ingrid Nyström) till England så småningom. Valacken var uttagen till unghäst-VM i höstas men kom aldrig till start där på grund av en knäfraktur.
– Sedan buköppnades han och efter det fick han en svår infektion. Det har varit riktigt tungt med honom men nu är han i princip läkt. Jag hoppas så att han kan komma tillbaka för han är den mest lovande hästen jag har, säger Therese Viklund.

Hästägaren hjälper till

För att klara av Englandssatsningen rent ekonomiskt går Therese Viklunds hästägare Lena Nyström in med en hel del pengar.
– Jag hade aldrig kunnat genomföra detta utan henne.

Therese Viklund har också siktet inställt på OS i Tokyo nästa år.
– Det är min långsiktiga satsning och det har det varit länge.

Therese Viklund planerar att börja resan till England den 9 mars.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden