Avel
14 mars 2014 18:29

Temperamentsfull testridning

För 4- och 5-åriga hopphästar var det dags för testridning. Testpiloter i år var Peter Eriksson och Mathijs Van Asten. De hade tre stycken 4-åringar och fyra 5-åringar att drilla. Publiken fick se många prov på hingstarnas temperament.

Temperamentsfull testridning
Peter Eriksson och Mathijs van Asten i full aktion. Kim C Lundin kim@witnet.se

Det började inte lysande. När testryttarna använder uttrycket ”… För dagen si och så….” betyder det i regel att de gett låga poäng. Från ryttarhörnet ställde Magnus Österlund, ordinarie ryttare på Riverton, frågan hur många språng de egentligen skulle hoppa. En berättigad fråga med tanke på att de 4-åriga hopphingstarna ska vara på banan med egen ryttare redan klockan 8 lördag morgon. 

Det fanns av naturliga skäl inget svar på det, testridningen tar den tid det tar. Det fortsatte dock i bättre stil allt eftersom. Hingstarna testades länge, över många språng och på flera sätt.

Nedan finns sammanfattningar av testryttarnas omdömen. De är inte exakta och kan avvika från det protokoll varje hingstägare har och de kommentarer som såsmånningom publiceras på Equipe.

Riverton (SWB) e Radisson VDL (ex Ramon) – Cornet Obolensky  ryttare Magnus Österlund
Omdöme PE:  Snabb i benen, väldigt bra i tekniken, har reaktionsförmåga. Bra taxeringsförmåga. Den är lite svår att rida för dagen, svårt att bedöma den och ge den högsta poängen. Det var mycket positivt med hoppningen sen får det andra lösa sig med tiden.
Omdöme MA:  Det är en lite sen häst, men den ger en god känsla över hinder. Hästen vill vara verkligt försiktig. Han tittar ganska mycket mot hindret och saknar ännu styrka. Ridbarheten är lite av och på. En bra framtidshäst.

Contador e  Catoki – Leonid  ryttare Christian Schou
Omdöme PE:  Trevlig häst med bra inställning och taxering, bra ridbarhet och är intresserad av hindren. Den rev en gång men efter det var den mer på alerten, den inger ett gott förtroende när man rider den. Den kanske var lite mattare när jag nu var andra ryttare på men trevlig galopp och bra kapacitet.
Omdöme MA:  En cool häst som klarar miljön och arenan bra, känns mogen. Det kommer bli en bra häst, den vill vara försiktig, har ett bra hopp. Den är inte stark nog än, när du har en lång distans har den svårt att få till ett kraftfullt hopp. Det blir en trevlig framtidshäst.

Red Hot Chilli (SWB)e Niveau (SWB) – Wolfgang ryttare Olof Smith
Omdöme PE:  Trevlig att sitta på, stor och reglerbar galopp, känns som om den har stor kapacitet. Ibland landar den i korsgalopp men det är en åldersfråga, enkelt att rätta till. Det är enkelt att variera galoppen. Hoppade lätt ifrån marken.
Omdöme MA:  Bra galopp och är trevlig att sitta på, har nog en del kapacitet, försiktig, hoppar lite på sitt eget sätt. En trevlig häst, lite grön men bra.

5-åringar

Elliot e  Casall – Goodtimes ryttare Magnus Österlund
Omdöme PE:  Bra ridbarhet och teknik, blev bättre och bättre, bra reglerbar galopp. En allmänt trevlig häst att rida och sitta på. Hästen har då mycket bra framåtbjudning.
Omdöme MA:  Väldigt bra ridbarhet, lite väl pigg och spänd från början. Lite bakskygg från början. Hästen har massor av kraft. När det blir större kommer det bara att bli lättare för den här hästen.

Cortino (SWB) e  Diabeau van de Heffinck – Calido I ryttare Niklas Arvidsson
Omdöme PE:  Passade mig bra, bra känsla, stor kapacitet, rund och fin i sprången, hoppar stora språng och det blir ibland obalans i landningen, mycket hinderintresserad och man får fint lyft i språnget. Lite svårreglerbar mellan hindren än så länge, det kommer säkert bli bättre med tiden.
Omdöme MA:  Lite sämre ridbarhet men kontrollerbar, väldigt bra balans, väldigt mycket scope, vill vara väldigt försiktig. Det är en häst som vill göra sitt jobb bra. När han blir starkare blir det en bra häst för sporten. 

Mr Pleasure D’Ive Z  e Mr. Blue – For Pleasure ryttare Magnus Österlund
Omdöme PE:  Bra tryck i hoppet men hoppar oftast lite för långt, får språngkurvan lite sent och har lite svårt att komma upp med sina bakben. Inte helt bekväm galopp, ställer till det för sig i markarbetet och är inte alltid tillmötesgående.
Omdöme MA:  För pigg för att börja hoppa, svårt att få honom att slappna av. Känslan är inte dålig, timingen är lite svår men den har scope och är försiktig.  Behöver en hel del arbete på ridbarheten men har scope och försiktighet.

E Clintons Diamant e  Clinton – Diamant de Semilly ryttare Elin Jansson
Omdöme PE:  Väldigt trevlig häst, stor eller mycket stor kapacitet. Hoppar till och med lite för stort, fastnar lite i språnget var nog lite unghästtag, ändrade sig över tid. Fin ridbarhet och bra galopp.  Ett mycket trevligt allmänt intryck.
Omdöme MA:  Verkligen fin att rida, väldigt lätt, god balans. En verkligt lätt känsla, lite tajt bak, men mot slutet så var det mesta riktigt bra. Den har verkligt bra scope och vill vara försiktig. Hästen ger ryttaren en bra känsla.

Kommentar:
Hopphingstarna har i år gett mycket blandade besked. De som glänst med egen ryttare var inte alla till sin fördel idag. E. Clintons Diamant har garanterat reparerat ett mindre lyckat första intryck. För övrigt är Cortino nog en godkänd hingst om 24 timmar. Bruksprovsvinnare? Vem vet, inte jag.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden