Sverige
9 januari 2012 06:01

RGB flerfaldigt prisad på Ryttargalan

Alla Ryttargalans priser är utdelade och nu blir det fest natten lång. En som har extra anledning att fira är Rolf-Göran Bengtsson som får flera utmärkelser med sig hem, bland annat Ņrets bragd. Angelica Augustsson fick Ridsports utmärkelse Ņrets komet.

RGB flerfaldigt prisad på Ryttargalan
Rolf-Göran Bengtsson prisades för sin guldbragd på EM. Roland Thunholm

Uppdaterad 23.43
Kvällens sista pris gick till Ninja La Silla som bar Rolf-Göran Bengtsson till det historiska EM-guldet i höstas. Valacken utsågs till Årets häst på Ryttargalan. ”Han gör sitt jobb och det gör han väldigt bra. Han vet inte om hur liten han är – han kastar sitt hjärta över hindret och sedan hoppar han själv. Min största önskan är att han kan gå ett OS till, han ligger ett snäpp före de andra hästarna just nu. Han är en kompis, som ställer upp för en i vått och torrt. Jag står här och får äran men vi är många som ligger bakom en sån här medalj”, sa Rolf-Göran Bengtsson om sin guldhäst som han också tog silver med på OS 2008. Efter att Mark Levengood har läst en saga för publiken fortsätter festligheterna för dem som orkar.

Uppdaterad 23.36
Det hemliga priset Årets hederspris gick till Antonia Axson Johnson. ”Fantastiskt kul. Jag är tacksam till många, tackar mina förfäder och förbundet för de roliga år jag var ordförande i dressyrkommittén”, sa hon.

Uppdaterad 23.32
Nu är desserten uppäten och alla vinnare av Svenska Ridsportförbundets championatstecken 2011 har fått sina priser:
Rolf-Göran Bengtsson – hoppning
Tinne Vilhelmson Silfvén – dressyr
Sara Algotsson Ostholt – fälttävlan
Maria Hagman Eriksson – distans
Tomas Eriksson – körning fyrspann
Glenn Hesslo – körning, enbet häst
Rebecca Kristiansen – körning, enbet ponny
Eva Ottosson – körning, par häst
Marie Nilsson – körning, par ponny 

Uppdaterad 22.31
Världsettan och Europamästaren i hoppning, Rolf-Göran Bengtsson, fick priset Årets bragd för sitt EM-guld tillsammans med Ninja La Silla i Madrid i höstas. Han mottog priset av skådespelaren Ola Rapace och fick stående ovationer. ”Man fattar nästan fortfarande inte att det är sant. Att det var jag som stod där uppe på pallen”, sa Rolf-Göran Bengtsson.

Uppdaterad 22.27
Huvudrätten är avklarad och priser fortsätter att delas ut. Årets uppfödare, ett pris som ska gå till en uppfödare som har haft betydande framgångar under året, blev Stuteri H, Anita & Bengt Johansson, Horred. Stuteri H har målmedvetet tagit fram ett stort antal hästar till svår klass i hoppning, till exempel Roma H, Classic H, Bonzai H, Chamonix H, Alvaro H, Campo H och Quik Step HZ.

Hoppryttaren Linda Heeds hästskötare Emma Eriksson blev Årets hästskötare, ett pris som ska gå till en hästskötare som sätter hästen i första rummet och är en god förebild för andra. Emma Eriksson har varit hos Heed i sex år och fick sitt pris av en byxlös (!) Musse Hasselwall.

Uppdaterad 21.16
Linda Algotssons 22-årige Stand By Me (e Stanford u Princess Fair ue Prince Fair xx uppf Margareta Algotsson) fick utmärkelsen Horse of Fame. Fälttävlanshästen har två EM-silver och en seger i världscupfinal på meritlistan. Han har också gått såväl VM som OS. Linda Algotsson höll ett långt tacktal som hon avslutade med ”jag tror att jag älskar den där hästen, faktiskt”.

Uppdaterad 21.08
Årets komet, framröstad av Ridsports läsare, blev hoppryttaren Angelica Augustsson som slog igenom med besked för ett knappt år sedan då hon vann världscuptävlingarna i Göteborg. Hon ingick också i det svenska lag som kvalade till OS under EM. ”Angelica har i år etablerat sig på högsta internationella nivå. Hon är dessutom ambitiös, ödmjuk och har ett erkänt gott handlag med sina hästar” står det i Ridsports motivering till nomineringen.

Uppdaterad 21.04
Utmärkelsen Morgondagens stjärna gick till Sofie Lexner, dressyr, Maria Hagman-Eriksson, distans, och Frida Andersén, fälttävlan. Priset ska gå till tre hängivna ryttare under 30 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna och har internationell erfarenhet. Detta stämmer bra med pristagarnas meriter. Sofie Lexner och Charming Boy tog bland annat SM-brons och gjorde världscupsdebut i Globen i år. Ekipaget var också fyra på U25-EM. Maria Hagman-Eriksson ligger etta på den kombinerade häst- och ryttar världsrankingen. Hon är regerande svensk mästare och har sex internationella placeringar 2011. Frida Andersén är regerande svensk mästare för unga ryttare och kom sexa på YREM 2011.

Morgondagens häst i hoppning blev godkände hingsten och SM-sexan Click and Cash (f 2003, e Cash and Carry u Jule I ue Capitol I, äg Lene Nissen-Lembke, uppf Christiansen/Hoenck Wollenberg ZG, ryttare Niklas Arvidsson).
I dressyr blev det Isac (f 2005, e Hip Hop u Abigail ue Master, äg Minna Telde AB, uppf Per Christer Bengtsson, ryttare Minna Telde). Isac har vunnit både Breeders och årgångstävlingen i Falsterbo. Han har också varit placerad i unghäst-VM.
Lancelot (f 2005, e Camaro M u La Ina ue Landlord, äg Anna & Håkan Olsson, uppf Hanna Larsson, ryttare Sara Algotsson Ostholt) fick utmärkelsen i fälttävlan. Lancelot var femma på unghäst-VM i år och har också tagit placeringar i internationell enstjärnig klass. Priset ska gå till en svenskägd häst mellan 6 och 8 år som spås bli en framtida stjärna.

Uppdaterad 20.50
Efter det inledande sångnumret av Jessica Folcker hälsades gästerna välkomna av Henrik Johnsson och Jessica Almenäs. Världsettan och Europamästaren Rolf-Göran Bengtsson hyllades sedan med applåder. Publiken påmindes också om att det fortfarande går att rösta till Jerringpriset, där Rolf-Göran Bengtsson är nominerad.

Uppdaterad 20.20
De drygt 400 gästerna sitter till bords och väntar på maten. Till förrätt serveras tegelrökt skinka med getostcreme samt sallad med hasselnötter, fikon och babyspenat. Huvudrätten består av vitlöksbakad Sterling hälleflundra från Hjelmeland, Norge, med rostade potatisar, primörer och beurre-blanc. Till dessert blir det pannacotta med bärgelé och kaffe.

Ryttargalans jury består av Eric Lette, Wiveca Schenholm, Elisabeth Hoff, Michael Petersson, Annika Ersgård, Wiveka Lundh, Anna Hassö, Maria Gretzer och Helena Lindencrona.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden