Världen
15 mars 2021 20:10
Ridsportplus

172 000 kronor senare – nu avslutas EHV-insamlingen

Insamling172 000 kronor. Drygt. Så blev slutsumman för EHV-insamlingen till hästar i Valencia. Nu återstår bara att bestämma hur pengarna ska användas. "Det ska jag besluta tillsammans med kontaktpersonen på plats och ryttarna i Valencia", säger initiativtagaren Ylva Carlsson.

172 000 kronor senare – nu avslutas EHV-insamlingen
Ylva Carlsson startade EHV-hjälpen till Valencia som nu samlat in 172 000 kronor. Foto: iStock/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon hade hoppats få in några tusenlappar för att kunna köpa in fodertillskott och annat som behövdes till de isolerade hästarna i Valencia.
Men efter drygt två veckor har alla förhoppningar överträffats flera gånger om.
─ Vi har dessutom fått sponsorer till de produkter som jag hade tänkt köpa in, säger Ylva Carlsson, som nu har bestämt sig för att avsluta insamlingen.

─ Detta blev så stort, och det är mycket pengar att ta ansvar för, säger Ylva, som varit i kontakt med både sin revisor, med en jurist och med Skatteverket så att allt ska bli rätt.

─ Människor har sagt till mig att jag borde ha startat en stiftelse eller en fond, men det är både dyrt och tar tid, och jag hade ju aldrig räknat med ett sådant stort gensvar.

800 har skickat in

Till insamlingen har 800 personer bidragit med sammanlagt 172 083,57 kr.
─ Den udda siffran beror på en gåva som överförts från ett land som använder Euro så vid insättningen blev den summan 303,57, förklarar Ylva, och berättar att alla pengar är orörda.

Så kommer de också att förbli under en tid.
─ Jag har fått förslag om att köpa in väldigt dyrt hö och köra ner, men det visade sig inte behövas. En annan hörde av sig om en maskin som sprutade ut desinfektionsmedel, men när jag bad att de skulle be arrangörerna i Valencia komma med en ansökan, så blev det tyst, säger Ylva, som har tvingats inse att en och annan lycksökare dyker upp vid sådana här tillfällen.

Avvaktar med utbetalning

─ Beslutet om hur pengarna ska användas kommer jag att ta tillsammans med Ulrika Tågerup som är på plats i Valencia, och i samråd med de svenska ryttarna där. Det finns självklart stora kostnader som de ska betala, för veterinärvård exempelvis, men om det blir nästa vecka eller nästa månad vi beslutar om pengarna, det återstår att se.

Det finns sån power hos människor, och jag känner hopp för mänskligheten efter detta

─ Jag hoppas att det ska kunna sluta i en solskenshistoria, och det har varit jätteroligt att göra detta. Det finns sån power hos människor, och jag känner hopp för mänskligheten efter detta.
─ Sedan har jag inte riktigt hunnit med min häst under de här veckorna, eller sovit så mycket, men det är inget mot hur de har det som är i Valencia, säger Ylva Carlsson.
─ Och jag hoppas att de har känt att de har vårt stöd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden