Hoppning, Ponny
31 oktober 2020 17:11

5-åringarnas final på Grevagården – här är segrarna

UngponnyfinalTre lovande 5-åringar fick under lördagen pris i finalen i SvRF ungponny i samband med SM för ponny och children på Grevagården utanför Skövde. En av dem var en spännande ungponny efter en riktig SWB-hoppkanon.

5-åringarnas final på Grevagården – här är segrarna
Alice Nyhus och Gorm (SWB) samarbetade fint i lördagens ungponnyfinal. Foto: Pernilla Hägg

Lördagens ungponnyfinal för 5-åringar har föregåtts av två omgångar på lätt B-nivå med bedömning A i samband med inomhus-SM i hoppning för ponny och children på Grevagården utanför Skövde. Själva finalen gick också i lätt B med bedömning A, samtidigt som ponnyerna bedömdes på ridbarhet, teknik och förmåga. Totalsegrare blev ponnyn med minst antal fel och högst poäng efter de tre omgångarna.

Carmana’s Power Boy (NWPCS val f-15 e Warmtebron’s Hielke-Willow Tree Glynn, uppf H. Wijnhoven) gjorde sin sista start i Sverige innan avfärd till USA, och avslutade med seger i kategori B. Tillsammans med Valentina Jarl gick han i mål felfritt och fick totalt 23,6 poäng av domarna.

Segern i kategori C gick till Rans Flora (SNF sto f-15 e Burley Time Lord-Sörbys Quandrigo, uppf Anna Ransholm, äg Ulrika Nygren) med Vilda Nygren i sadeln. Rans Flora fick poängen 25,8.

Jarl
Valentina Jarl och Carmana’s Power Boy. Foto: Pernilla Hägg
Ransflora
Vilda Nygren och Rans Flora. Foto: Pernilla Hägg

Spännande ungponnyn Gorm (SWB f-15 e Hip Hop (SWB)-Turban Rose (SF), uppf Bo Lindroos, Lindhäst, äg Alice Nyhus) tog hem segern i kategori D efter tre felfria omgångar och totalpoängen 24,7. Han lotsades runt banan av Alice Nyhus som har ridit ponnyn sedan i januari, då den precis var inriden av ingen mindre än Niklas Arvidsson.

Lennart Lindelöw var tillsammans med Lotta Wahlborg dagens domare i 5 -åringarnas ungponnyfinal, där det till skillnad från inverkans-SM bara handlade om ponnyerna. Ridsport fick ett snack med Lotta Wahlborg innan 5-åringarna fick startsignal.
– Vi tittar mycket på hästens balans, egenteknik, det vill säga själva grundvirket som hästen är gjord av. Vi ser bort från det den är utbildad till, utan ser på den som grundvarelse. Hur mycket kan den, hur mycket tycker vi om den i scope och vad har den för avtramp i språnget.

Själva råvaran alltså?
– Ja, själva råvaran. Tanken är att vi ska försöka hitta den där lilla diamanten som vi tror extra mycket på i framtiden, och att den ska bli en av de hästarna som går de större klasserna här om några år.

Lotta Wahlborg är väldigt nöjd med att ungponnyfinalerna har fått en framträdande plats på SM, det är viktigt för återväxten, menar hon.
– Det är jätteroligt att de här klasserna kommer med, som uppmuntrar våra ryttare att även utbilda ponnyerna. Det är en väldigt viktig bit, där de får en helt annan förståelse för hästen som häst och för hästens utveckling. Det ger väldigt mycket som ryttare.

Resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden